Η γαλλική πολιτοφυλακή στον Πόντο.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Σύμφωνα με την έκθεση, με ημερομηνία 5 Μάη 1919,  του Θρ. Πετιμεζά αντιπροσώπου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  προς τον Αρμοστή της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, έπρεπε μέσα στο 1919 να επιδιωχθεί από τους Συμμάχους η διοργάνωση πολιτοφυλακής στον Πόντο από Έλληνες.
 Και πραγματικά κινήθηκαν οι Γάλλοι και στάλθηκε, δεν θυμάμαι  ποιον ακριβώς μήνα του 1919, διαταγή στην Τραπεζούντα από  την Γαλλική Αρμοστεία να γραφούν στην πολιτοφυλακή του Πόντου εθελοντές Έλληνες. 
Μας βρήκε τότε ο καθηγητής Φίλιππος Χειμωνίδης εμένα και μερικούς άλλους Σανταίους  και μας προέτρεξε να γραφούμε στην πολιτοφυλακή, συνάμα μάλιστα μας υπενθύμισε ότι ο σκοπός είναι εθνικός και ο μισθός ικανοποιητικός. Αμέσως πήγαμε να υποβάλλουμε αιτήσεις εγώ, ο Σταύρος Αδάκτυλος, δύο άλλοι Σανταίοι και πολ­λοί Τραπεζούντιοι. 
Την υπογραφή μας την βάλαμε στα γαλλικά και την αί­τηση την δώσαμε στον Φ. Χειμωνίδη για να την παραδώσει στις γαλλικές προξενικές Αρχές. 
Πέρασαν πολλοί μήνες, μας βρήκε και το 1920 και δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ζητήσαμε από τον Χειμωνίδη να μάθομε τα αίτια της αργοπορίας  και μας είπε  ότι.... μπερδεύτηκε η υπόθεση εξ αιτίας  της διεθνούς κατάστασης.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah