Προλήψεις στον Πόντο (Αποφράδες )

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

 Είναι οι μέρες που συνδέονται με σοβαρό ατύχημα είτε ατομικό είτε εθνικό και γι' αυτό θεωρούνται αποτρόπαιες και καταραμένες. Απ' όλο τον ελληνικό λαό αποφράδα θεωρείται η Τρίτη, γιατί η Πόλη πάρθηκε μέρα Τρίτη. Και το Σάββατο θεωρείται κακή μέρα, προπάντων προκειμένου για κόψιμο ρούχων, επειδή το ρούχο γίνεται σάβανο, γιατί μοιάζουν στην προφορά οι λέξεις Σάββατο και σάβανο. Τιάκ ημέραν εν έλεγαν και δεν έκαναν  αρχή κανενός μεγάλου, σπουδαίου έργου.
Την Τετάρτη δεν γίνεται γάμος, γιατί θα έχει αποτυχία, το ίδιο και όλο το Μάη, που είναι ο μήνας τοι γαϊδιαρίων, που τότε βρίσκονται σε οργασμό, καθώς και καθ’ όλο το δίσεκτο χρόνο. Και το ψυχοσάββατο, που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς, θεωρείται ακατάλληλο για εργασία.
Για τα μωρά η Τετάρτη και Παρασκευή είναι ακατάλληλες για λούσιμο, κόψιμο μαλλιών, νυχιών.
 Εκτός των αποφράδων ημερών υπάρχουν και αποφράδες ώρες π.χ. η νύκτα αυτή  είναι προορισμένη για τα ξωτικά. Κατά τη νύχτα δεν έριχναν έξω τα κάτουρα του μωρού, δεν άφηναν έξω τα ρούχα του και δεν έριχναν έξω σκουπίδια.
Υπάρχουν και ώρες αποφράδες που είναι απροσδιόριστες, έρχονται ξαφνικά και προσβάλλουν  ανεπανόρθωτα. Γι αυτό και η παροιμία: Ώρα ντο φερ ο χρόνον κί φέρει άτο, που λέγεται για ατυχήματα που έρχονται απρόσμενα.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah