Μέριμνα για τη φυγάδεψη 5 κοριτσιών των Κοζλαράντων

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Στις 9 προς  10 Σεπτέμβρη (το βράδυ)  πριν συγκρουσθούν οι αντάρτες με τον τούρκικο στρατό, ο αρχηγός Ευκλείδης Κουρτίδης έστειλε το Δαμιανό Τσιρίπ με τους οπλίτες Λαμπρίκα Σισμανίδη, Ανέστη Σπαθάρο, Χαράλαμπο Πορωζά, Γιάννη Σωτηρόπουλο, Παντελή Πηλείδη και έναν Αρμένη να πάνε στο Κοζλαράντων να φυγαδέψουν 5 κορίτσια που ήσαν κρυμμένα εκεί στο σπίτι του Γιάννη Τοπαλίδη.

Τους  οπλίτες αυτούς τους συνόδευε και η Καλλιόπη Σπαθάρου, η οποία οπλοφορούσε πάντοτε σε όλο το  εξάχρονο διάστημα του αγώνα των ανταρτών  και η οποία σαν γνήσια Σανταία πήρε μέρος σε όλες τις σκληρές συμπλοκές και μάχες των ανταρτών με τους Τούρκους. Οι αντάρτες αυτοί μαζί  με την Καλλιόπη ξεκίνησαν  από τ’ Άσπρα τα καπάνια  και αφού πέρασαν  από το Κρέν, από την Χάρτοτη κι’ από το δρόμο του νερόμυλου Πινατάντων έφτασαν στου Γιαννιτσάντων στο σπίτι της Σουλτάνας. Ήταν  η πρώτη βραδιά του  εκτοπισμού και όλα τα έπιπλα και τρόφιμα της Σουλτάνας ήσαν απείραχτα. Εκκωφαντικός θόρυβος των Τούρκων ακουγόταν μέσα στο Πινατάντων και οι καμπάνες χτυπούσαν. Οι αντάρτες γλίστρησαν  από το δάσος Τερζάντων, κατέβηκαν στη Μεταμόρφωση και πέρασαν  από την κάτω πλευρά των Κοζλαράντων, δεν τόλμησαν  όμως να διασχίσουν τα χωριό γιατί και στο κέντρο του Κοζλαράντων γινόταν  ο ίδιος  θόρυβος από τους πλιατσικολόγους Τούρκους και τους τσετέδες. Με πολλές προφυλάξεις πλησιάσανε οι αντάρτες στο σπίτι του Γιάννη Τοπαλίδη και χτυπήσανε την πόρτα, δεν άκουσαν όμως κανένα κρότο από μέσα και γύρισαν πίσω. 
Αργότερα  έμαθαν πως η Παρθένα Κελεσίδου ζήτησε  απ' τον διοικητή του τούρκικου στρατού να επιτρέψει στα κρυμμένα κορίτσια να παν να βρουν στο Πιστοφάντων το άλλο πλήθος. Ο Διοικητής το επέτρεψε και τα κορίτσια πήγαν στο Πιστοφάντων, όπου  ανακατεύτηκαν με το άλλο πλήθος και εκτοπίστηκαν. Οι αντάρτες τότε κατά τα ξημερώματα  έφυγαν πέρα από το Παΐράμ και κρύφτηκαν  στα Τσιαμούρια παρακάτω από το ξωκλήσι του Μαρέττα. 
Εκείνη τη μέρα άκουγαν από τον κρυψώνα τους τον βουητό της μάχης που γινόταν πέρα γύρω  από την Μεγάλη Σπηλιά (μάγαρα) του Χαρατσιάντων και δεν τόλμησαν να επέμβουν...  

Μιλτιάδης Κ. Νυμφόπουλος
Εκπαιδευτικός
Ιστοριογράφος της Σαντάς
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah