Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, του 12ου πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών στην Ξάνθη

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016


Το βράδυ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «η γενναιότητα των Ποντίων», με ομιλητές τον Φάνη Μαλκίδη και τον Αργύρη Διαμαντή.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης, η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΠΟΕ Χρύσα Μαυρίδου και εκπρόσωποι των αρχών της πόλης και πολιτιστικών συλλόγων του νομού.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης Θόδωρος Ρωμανίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επισημαίνοντας πως φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ ποντιακών χορών έγιναν παράλληλες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, και αναφέρθηκε στην γενναιότητα των ακριτών Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι τόσο στον Πόντο, όσο και στην Ελλάδα, υπεράσπισαν πατρίδα, αρχές και αξίες.
Στη συνέχεια η χορωδία του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης με τη συνοδεία της λύρας του Τάσου Πετρόπουλου απέδωσε τρία ακριτικά τραγούδια.
Στη συνέχεια ο Αργύρης Διαμαντής, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού παρουσίασε το θέμα «η Μεραρχία των λύκων του Πόντου. 
Μια άγνωστη πτυχή του Αλβανικού Έπους του 1940», όπου έδωσε παραστατικά στοιχεία για Έλληνες του Πόντου και τους απογόνους τους που πολέμησαν με γενναιότητα των Ιταλό κατακτητή στα βουνά της Πίνδου, αλλά και πως έδρασαν μέσα στην Αλβανία όπου καθήλωσαν και στη συνέχεια εξεδίωξαν τους Ιταλούς κατακτητές. 
Αναφέρθηκε στους αγώνες των αξιωματικών και στρατιωτών, όπου μεγάλη πλειοψηφία κληρωτών και εφέδρων αξιωματικών ήταν Πόντιοι και έδωσαν μάχη καθηλώνοντας και εκδιώκοντας τα καλύτερα και πιο επαγγελματικά τάγματα και μεραρχίες του ιταλικού στρατού.
Στην ομιλία του ο Φάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, ανέπτυξε το θέμα «η Γενοκτονία και η αντίσταση των Ελλήνων του Πόντου», τόνισε πως το αντάρτικο στο Πόντο αναπτύχθηκε ως άμυνα των Ελλήνων στις βαρβαρότητες των Τούρκων τσετών και των ορδών του Τοπάλ Οσμάν και του Κεμάλ πασά, και τόνισε πως τα θύματα θα ήταν περισσότερα εάν δεν υπήρχε αυτό το αντάρτικο, που στην κορύφωσή του έφτασε να έχει 20.000, αλλά καμία βοήθεια από το ελληνικό κράτος.
Ο Φάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε επίσης στους άγριους διωγμούς που είχαν οι Έλληνες του Πόντου, όπου δεν υπήρχαν τάγματα εργασίες, αλλά πορείες θανάτου, τις οποίες ο μεγάλος ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, ονόμασε «Άουσβιτς εν ροή».
 Επίσης τόνισε πως Κεμαλισμός και Ναζισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, επισημαίνοντας πως το κάψιμο αθώων ανθρώπων, γέρων και γυναικόπαιδων μέσα σε εκκλησίες που έγινε στον Πόντο, υιοθετήθηκε στη συνέχεια από τους Ναζί και η Ελλάδα θρηνεί στην φασιστική κατοχή στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, χιλιάδες θύματα με τον ίδιο τρόπο, στα μαρτυρικά χωριά.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό Σέρρα που χόρεψαν μέλη του συλλόγου Ποντίων νομού Ξάνθης, με τη συνοδεία της λύρας του Τάσου Πετρόπουλου και του νταουλιού Μίλτου Αποστολίδη.

Φόρης Πεταλίδης
 Εφημερίδα Εύξεινος Πόντος 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah