Ιησούς και Μύθος

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Τα Πρακτικά του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για τον Μυθικισμό

Οι Εκδόσεις Δαιδάλεος, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και ανεξάρτητους ερευνητές, παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο συλλογικό έργο-σταθμό στην εξέλιξη της έρευνας τον Μυθικισμό και τον ιστορικό Ιησού, αναδεικνύοντας παράλληλα πλείστα στοιχεία που αφορούν τα επιβιώματα των αρχαίων παραδόσεων στις νεότερες θρησκείες.


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ακαδηµαϊκοί και ανεξάρτητοι ερευνητές από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, παρουσίασαν στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισµό (που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 2016), νέες θέσεις και απόψεις για την επιστηµονική έρευνα που αφορά την ιστορική βάση ποικίλων θρησκευτικών δοξασιών και προσωπικοτήτων.
Στις εισηγήσεις τους προσεγγίστηκαν ζητήµατα όπως τα εξής: η σχέση του Ιησού µε προχριστιανικές ηλιακές λατρείες, η Μυθικιστική διερεύνηση εικονογραφικών τύπων, δογµάτων και εθίµων όπως είναι η βρεφοκρατούσα Μαρία, η µετάσταση της Παναγίας και τα Αναστενάρια, η σηµασία της µυθικής σκέψης και οι προεκτάσεις της αρχαίας ελληνικής κοσµοθέασης στο Χριστιανισµό, οι απαρχές της προβληµατικής γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού, η περίπτωση δικαστικής δίωξης ενός Έλληνα Μυθικιστή στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, αλλά και οι σύγχρονες διεθνείς τάσεις του Μυθικιστικού ρεύµατος.
Οι πρωτότυπες αυτές οµιλίες παρουσιάζονται στον παρόντα τόµο ολοκληρωµένες, µε επιπλέον πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το έργο

Γνωρίστε τους συγγραφείς...
Ο Μυθικισµός αποτελεί ένα εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα ρεύµα ιδεών που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 18ου αιώνα, στην Ευρώπη του Διαφωτισµού. Εξετάζει την ιστορία των θρησκειών και µέσα από τη χρήση µιας σειράς επιστηµονικών εργαλείων και θεµατικών πεδίων (ιστορία, αρχαιολογία, συγκριτική µυθολογία, εθνολογία κ.α) επιχειρεί να διαχωρίσει τον µύθο από την ιστορική πραγµατικότητα.
 Σήµερα είναι περισσότερο γνωστή η µυθικιστική έρευνα που έχει διεξαχθεί αναφορικά µε το πρόβληµα της ιστορικότητας του Ιησού, την αµφισβήτηση δηλαδή της ιστορικής παρουσίας της πρωταγωνιστικής φιγούρας του χριστιανισµού και τα κοινά αρχετυπικά στοιχεία που παρουσιάζει στις ευαγγελικές εξιστορήσεις µε µια σειρά από µυθικές και ιστορικές φιγούρες από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις της Μεσογειακής λεκάνης (και όχι µόνο). Το ρεύµα του Μυθικισµού αποτελείται από διάφορες σχολές σκέψης και προσεγγίσεις που έχουν διαµορφωθεί στο πέρασµα των αιώνων.

Συµµετέχουν µε τις εργασίες τους οι: Ραδάµανθυς Αναστασάκης (Ιδρυτής του κέντρου Φιλοσοφίας “Ιδεοθέατρον”), Ευρυνόµη Γαβρά (Νοµικός-υπ. Δρ. Φιλοσοφίας), Γιώργος Γκουσγκούνης (ερευνητής), Στράτος Θεοδοσίου (καθηγητής παν/µίου Αθηνών), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος-συγγραφέας), Γιώργος Λεκάκης (δηµοσιογράφος-λαογράφος), Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος-συγγραφέας), Ιωάννης-Παρµενίδης Μπουσίου (πολιτισµολόγος), Στέφανος Παϊπέτης (οµ. Καθηγητής Παν/µίου Πατρών), Χρήστος-Πανδίων Πανόπουλος (πολιτισµολόγος), Μηνάς Παπαγεωργίου (δηµοσιογράφος-συγγραφέας), Kenneth Humphreys (ιστορικός-συγγραφέας).
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah