Και η τύχη αυτού του υπόλοιπου; Ταφόπετρα; Μέρος 4ο

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Π. Κρητικός. Αφού η ανταλλάξιμη περιουσία περιελήφθη στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, είναι βέβαιο ότι εκεί μέσα, συγχωνευμένη με το άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα αφομοιωθεί, θα φαλκιδευτεί, η θα διατεθεί για άλλους σκοπούς. Η δήλωση που έκανε η κυρία Υφυπουργός έγινε από πλάνη. Θα διαπιστώσει η ίδια ότι πράγματι η ανταλλάξιμη περιουσία συγχωνεύεται με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου Για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η περιουσία αυτή θα διασωθεί, πρέπει να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο, ιδιαίτερο και συγκεκριμένο λογαριασμό μέσα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει.
Και αυτός υποπτευόμαστε ότι είναι ο βασικός και μοναδικός λόγος που το νομοσχέδιο, που υπέβαλε εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών για την αξιοποίηση της ανταλλαξίμου περιουσίας έχει καθηλωθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου αυτού. Γι αυτό αν υπάρχει ευαισθησία από μέρους του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, υπάρχει πλήρης αναισθησία από το Υπουργείο Οικονομικών Και αυτή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την τύχη αυτής της περιουσίας


Άννα Συνοδινού (Υφυπ. Κοινωνικων Υπηρεσιών). Κύριε Πρόεδρε, τελειώνοντας για να κλείσει ο κύκλος μιας συζητήσεως, η οποία άλλο σκοπό δεν έχει παρα το κοινό ενδιαφέρον για την στεγαστική αποκατάσταση των υπολοίπων αστών προσφύγων, θέλω να παρατηρήσω ότι οι αξιότιμοι επερωτώντες κύριοι συνάδελφοι, σχολίασαν δυσμενώς την πρόθεσή μου ν' αναφερθώ σε ιστορική χρονολογικά αναδρομή της μικρασιατικής καταστροφής και των επιπτώσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα βαραίνουν μια προσφιλέστατη μερίδα του ελληνισμού.
 Δεν θεωρώ, ότι ήταν τυχαίο αυτό, γιατί ήθελα να καταλήξω, με τα στοιχεία εκείνα τα αδιάσειστα που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της Κυβερνήσεως να τακτοποιήσει αυτή την εκκρεμότητα με ένα τρόπο λογικό, άμεσο, άμεμπτο. Για να καθησυχάσω τον αξιότιμο πρώτο ομιλητή της επερωτήσεως, τον κύριο Πελοποννήσιο, θέλω να του πω ότι για το 1979 - επειδή αμφισβήτησε, εάν οι λόγοι της καθυστερήσεως ανεγέρσεως των πολυκατοικιών που πρόκειται να στεγάσουν πολλές οικογένειες αστών προσφύγων οφείλονται μόνο σε σύμπτωση εκπτώσεως των εργολάβων και όχι σε ανυπαρξία χρημάτων, τα οποία διατέθηκαν μέσα από τους διάφορους φορείς στον προϋπολογισμό του 1979, -θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι διατέθηκαν από το ΤΑΠΑΠ 50 εκατ. δρχ. για οργανωμένη δόμηση των προσφύγων, πρώτον και δεύτερον 1,5 δισ. για όλα τα προγράμματα αυτοστεγάσεως, μεταξύ των οποίων είναι και οι πρόσφυγες.
 Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσα χρήματα από το 1,5 δισεκ. χορηγήθηκαν για την αυτοστέγαση των προσφύγων και πόσα για τους θεομηνιόπληκτους, για τον απλούστατο λόγο ότι θα μας στείλουν τα στοιχεία αυτά, από την Κτηματική Τράπεζα, στο τέλος του έτους. Οπωσδήποτε έχουν διατεθεί και για την περίπτωση της αποκταστάσεως των αστών προσφύγων. Ακόμα, επειδή έγινε πολύς λόγος για την Κτηματική Εταιρεία, θέλω να διαβεβαιώσω τους κυρίους επερωτώντες, ότι φυσικά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αυτή την στιγμή πως θα υλοποιηθεί ο νόμος περί κτηματικής εταιρείας. Και φυσικά η Κυβέρνηση δεν έκανε λάθος να την συστήσει, για να κτηματογραφηθούν, να χαρτογραφηθούν και περιγραφούν όλα τα δημόσια κτήματα, για να ξέρουμε τι μένει πλέον στον Ελληνικό Λαό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ανταλλάξιμος περιουσία που έχει δική της οντότητα και προορισμό, πρόκειται να φαλκιδευθεί. Αντίθετα για να μη φαλκιδευθεί για να μη ζητάει το κάθε Υπουργείο σε μια ορισμένη ανάγκη κάποιο οικόπεδο για να αναγερθεί κτίριο να στεγασθεί ένας οργανισμός ή ένα Υπουργείο ή ένα Ίδρυμα, πρέπει να ξεκαθαρισθεί, ώστε πράγματι να δοθεί σ' αυτούς για τους οποίους δόθηκε αρχικά, στους αστούς πρόσφυγες. Έτσι, θα υπερασπιστούν τα δίκαια των προσφύγων, διότι η ανταλλάξιμος περιουσία θα διατεθεί για την αποκατάσταση των υπολοίπων προσφύγων, τον αριθμό των οποίων ανέφερα στην προηγούμενη ομιλία του.
Η διαγραφή των χρεών είναι ένα θέμα που θα μελετηθεί στο σύνολο του. Η εγγραφή στον Κρατικό Προϋπολογισμό της πιστώσεως για την ανέγερση οικημάτων, για την αποκατάσταση των υπολοίπων προσφύγων, δεν είναι δυνατόν να γίνει έτσι, γιατί υπάρχουν πολλοί φορείς που δίδουν χρήματα, όπως η Κτηματική Τράπεζα, η οποία χρηματοδοτείται από την Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν αποφάσεως της Νομισματικής Επιτροπής και δεν είναι δυνατόν να λεχθεί ότι μόνο με τα χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού θα γίνει αυτή η διάθεση για την τελική αποκατάσταση. Εξ άλλου τώρα βαδίζουμε στην ευθεία και δεν είναι αυτό σχήμα λόγου, γιατί θα γίνει αναθεώρηση όλων αυτών των μέτρων και έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε τους λογαριασμούς μας για να κλείσουμε αυτή την εκκρεμότητα, η οποία και εμάς μας ανησυχεί και πρέπει να τακτοποιηθεί το συντομότερο.
Πόσος είναι ο αριθμός και τα στοιχεία και πότε θα αποκατασταθούν, νομίζω ότι τα είπα όταν αναφέρθηκα στον αγαπητό μου συνάδελφο, κ. Παναγούλη. Η Κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο, με την ρευστοποίηση της ανταλλαξίμου περιουσίας, να δώσει ριζική και τελική λύση στο θέμα αυτό.
Ο κ. Κρητικός είπε κάτι σχετικά με τα παραπήγματα της Δραπετσώνας. Οι οικογένειες που διαμένουν σ' αυτά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα στεγασθούν στα διαμερίσματα που κτίζονται εκεί και σε άλλα που θα προγραμματισθούν σε παραπλήσια οικόπεδα. Σε επίσκεψη μας εκεί επιλέξαμε το χώρο.
Αναφέρθηκε ακόμη από τον κ. Κρητικό, ότι υπάρχουν οικογένειας που δεν έχουν στεγασθεί. Φαντάζομαι ότι εννοούσε αυτούς που έχουν στεγασθεί σε οικήματα που παραχωρήθηκαν προπολεμικά η μέχρι τέλους του 1940. Αυτοί, στεγάσθηκαν με τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Έχουν πάρει τα παραχωρητήρια και ανήκουν αυτά στην απεριόριστη κυριότητά τους και μπορούν, αν θέλουν, να τα αξιοποιήσουν κατά οποιοδήποτε τρόπο, π.χ. με αντιπαροχή και να εξασφαλίσουν έτσι μια σύγχρονη κατοικία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Αναφέρθηκε ακόμη στη Νίκαια όπου υπάρχουν παλαιά οικήματα που κτίστηκαν προ του 1940 και έχουν δοθεί σε όλους οριστικά παραχωρητήρια.
Κύριε Πρόεδρε, αυτά είχα να πω και δεν χρειάζεται να δώσω περισσότερες εξηγήσεις. (Χειροκροτήματα εκ της Πτέρυγος της Συμπολιτεύσεως).


Ιωάννης Αλευράς. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, γιατί επέμεινε η κ. υφυπουργός παρα πολύ για την περιέλευση της ανταλλαξίμου περιουσίας στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Κτηματογράφηση, χαρτογράφηση, απογραφή. Δεν είναι αυτός λόγος για τον οποίον θα πρέπει να περιέλθει η ανταλλάξιμος περιουσία στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Εάν ήταν αυτός ο λόγος, έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστός λογαριασμός. Δεν υπάρχει όμως.
Υπήρχε το ΤΑΠΑΠ. Αυτό μπορούσε άνετα να κάνει και την χαρτογράφηση και την απογραφή, η οποία να περιέχει όλα τα σχετικά στοιχεία της ανταλλαξίμου περιουσίας. Αυτή η ανταλλάξιμος περιουσία αντ' αυτού διοχετευθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και θα αφομοιωθεί. Αυτό είναι το πρακτικό αποτελεσμα ολης της θλιβερής ιστορίας.
Μιλήσατε περι ρευστοποιηοεως της ανταλλαξίμου περιουσίας. Πως θα γίνει η ρευστοποίηση, αφού έχει περιελθει υπο την διαχείριση της Κτηματικης Εταιρείας του Δημοσίου; Πως θα ρευστοποιηθεί; Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λογαριασμός. Εξοδα, διαχείριση κλπ. όλων των κτημάτων του Δημοσίου, αποτελουν ενιαίο λογαριασμό. Πως θα γίνει η ρευστοποίηση, ουτως ώστε αυτα τα ποσά, τα οποία θα ρευστοποιηθουν, να διατεθούν για την αποκατάσταση των προσφύγων;
Και επαναλαμβανω, η απομένουσα περιουσία, όπως τόνισε ο κ. Κρητικός, βασει των στοιχείων που εχει το Υπουργείο Οικονομικών του 1972, αναβιβαζουν την ανταλλαξιμο περιουσία σε 3 δισ. 300 εκατ. Η αξία όμως που είχαν το 1973, εχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί. Δηλαδη, σήμερα η ανταλλάξιμος περιουσία αξίζει περίπου δέκα δισ., τα οποία επαρκούν για να στεγάσουν και τους άστεγους αστους πρόσφυγες και να διατεθούν τα υπόλοιπα για τη συμπληρωματική αποκατάσταση και ορισμένων άτυχων, ελλιπως αποκατασταθεντων, αγροτών προσφύγων. Και επί πλέον εξ αυτών να διατεθούν, για την εξόφληση των οφειλών των προσφυγών, οι οποίες οφειλές ανέρχονται σε 1.300 σχεδόν, εκατομμύρια.
Εαν ήθελε, λοιπον, η Κυβέρνηση πραγματικό να αποδώσει δίκαιο στους αδελφούς μας τους πρόσφυγες, τους Ελληνες, ο αυτές τις πρακτικές λυσεις επρεπε να προβεί. Και αν δεν μπορούσε σήμερα να διαθέσει τα ποσά αυτα που ειπα και προηγουμένως, θα μπορούσε να βάλει υπέγγυο την περιουσία αυτή και να πάρει και διεθνές ακόμη δάνειο και να προχωρήσει στην αποκατάσταση. Δυστυχώς, δεν προχωρείτε σ' αυτές τις λύσεις, αλλά περιορίζεστε να εκφράζετε την συμπαθεια σας που την ακούν οι πρόσφυγες επί 60 χρόνια. Το αποτελεομα είναι ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην τραγική μοίρα που ευρισκονται από τοτε οι αναποκαταστατοι δυστυχώς πρόσφυγες. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Και λυπούμαι, διότι παρά τις προθέσεις και την προσωπική ίσως καλή διάθεσή σας δεν θα υπάρξει η λύση που ζητούν και η οποία είναι δικαιοτάτη. Είσθε και σείς δέσμια μιάς πολύχρονης αντιπροσφυγικής πολιτικής της παραταξεως σας.

Άννα Συνοδινού (Υφυπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών). Συνήθως η «συμπάθεια» εκφράζεται για πράγματα νέκρα και τελειωμένα. Το υπάρχον δυναμικό των αστών προσφύγων που είναι αναποκατάστατοι, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνικού Λαού και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει την περιφρόνηση της Κυβερνήσεως με τα νέα μέτρα. Αντίθετα θα αντιμετωπίσει την ριζική και τέλεια απόδοση της δικαιοσύνης που του ανήκει. (Χειροκροτήματα).


Ιωάννης Αλευράς. Οπως και κατά το παρελθόν από τις κυβερνήσεις  της δεξιάς που προηγήθηκαν! Παλι παχιά λόγια και μόνο!

Προεδρεύων (Αρίσταρχος Γκιλλας). Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτησις επί της επερωτήσεως».

Μήπως έχει περαιωθεί και η ανταλλάξιμη περιουσία, για να μπει πάνω της μια ταφόπετρα; Μάλλον... Θα δούμε αν θα τη σηκώσει αυτή την ταφόπετρα η χθεσινή αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση.

Γιώργος Λαμψίδης



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah