Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα στη Γενοκτονία

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016


 Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης- Δάφνης- Αγίου Δημητρίου στην Εστία Νέας Σμύρνης




Πέρα από το συμβολισμό της εκδήλωσης απόψε, συμβολισμός ο οποίος  πηγάζει από το πανέμορφο κτίριο που διασώζει την Ιωνία στην Ελλάδα, η συνάντησή μας αποτελεί μία σημαντική στιγμή στον  κοινό αγώνα για την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος. Ένα έγκλημα που άρχισε από το Νεοτουρκικό και Κεμαλικό φασιστικό -ρατσιστικό καθεστώς στις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους απογόνους του.

Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί σταθμό για το ζήτημα της Γενοκτονίας και της αναγνώρισής της. Αποτελεί κομβικό σημείο γιατί συζητά και φωτίζει τη γυναικεία όψη του εγκλήματος και συνιστά μία πρωτοποριακή και καινοτόμα προσπάθεια για την ανάδειξη της αλήθειας. 

Η Ροζίν από το Κόμπανι μας θυμίζει την Γκιουλάν Αβτζί, την Κούρδισσα μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου  που πήγε αντίθετα στο κόμμα της, ζήτησε συγνώμη για τα εγκλήματα των προγόνων της και ψήφισε το 2010 υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. 

Η Αναστασία, διασωθείσα της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, αποτελεί ζωντανή μαρτυρία για το εύρος του εγκλήματος εναντίον των γυναικών ενός ιστορικού λαού.

Η Αλίς από την Αρμενία, συνεχίζει την πατριωτική, αγωνιστική δράση ενός αρχαίου έθνους, που παρά τις δυσκολίες δεν σταμάτησε ποτέ με συνέπεια να αγωνίζεται  για τη δικαίωση.

Οι εκατοντάδες Ελληνίδες γυναίκες που βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα, από τον Πόντο και την Ιωνία, μέχρι την Θράκη και την Καππαδοκία,  αποτελούν τη συνέχεια ενός λαού, που παρότι εκδιώχθηκε, βιάστηκε, ορφάνεψε, χήρεψε, δεν εξαφανίστηκε. Παρότι στην Ελλάδα βρήκε τη λήθη, την άρνηση και την υπονόμευση, παλεύει για το δίκαιο και την αλήθεια. 

Η συνάντησή μας είναι ορόσημο. Έλληνες και Ελληνίδες, Ασσύριοι και Ασσύριοι, Αρμένιοι και Αρμένιες, Κούρδοι και Κούρδισσες, συνεχίζουμε, αγωνιζόμαστε, νικάμε! 


Θεοφάνης Μαλκίδης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah