Ευρωκοινοβούλιο: Από το ....2008 «έχτισε» τα τείχη για τους πρόσφυγες!

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Θυμηδία προκάλεσαν, σ’ όλους τους ενασχολούμενους με τα ευρωπαϊκά θέματα, που δεν έχουν χάσει την μνήμη τους, τόσον οι παρεμβάσεις σωρείας ευρωβουλευτών στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το προσφυγικό πρόβλημα, όσον και η εκ των υστέρων οργή του Αλέξη Τσίπρα και των ευρωβουλευτών του, για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (τις οποίες, βέβαια, συνυπέγραψε κατά τον Τουσκ και η Ελλάδα), να αποκλεισθεί ο Βαλκανικός δρόμος διαφυγής των προσφύγων, από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.


Λησμόνησαν ή ...καμώθηκαν πως λησμόνησαν, όλοι οι ανωτέρω ότι, από τον Ιούνιο του ...2008, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στηριζόμενη στις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και της Ομάδας «Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών», είχε αποφασίσει να υψώσει απαγορευτικά τείχη στην είσοδο των λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. και να δείξει τον δρόμο της εξόδου, από την πολιτισμένη Ευρώπη, σε οκτώ εκατομμύρια παράνομους μετανάστες.
Αφήνοντας, τότε, κατά μέρος τις διατυπωθείσες ευαισθησίες περί των ίσων δικαιωμάτων που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι στην ευρωπαϊκή επικράτεια, οι υπερψηφίσαντες ευρωβουλευτές αποφάσισαν, να κλείσουν την Ευρώπη στο «γυάλινο κλουβί» της, αφήνοντας τους απελπισμένους των τρίτων χωρών να αναζητούν, επί ματαίω, φιλόξενο λιμάνι στις χώρες υποδοχής.
Με βάση το ψήφισμα που υιοθετήθηκε, τότε,  τα οκτώ εκατομμύρια των παράνομων μεταναστών που ζούσαν στην Ευρώπη, θα έπρεπε να κληθούν, εντός τριάντα ημερών, να επιλέξουν ανάμεσα στην «εθελούσια επιστροφή» στις χώρες διέλευσης ή στις πατρίδες τους και στον εγκλεισμό τους στη φυλακή, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει και τους 18 μήνες.
Οσοι δε από αυτούς δεν αποχωρήσουν εθελοντικά και εκδιωχθούν κακήν κακώς από τα εδάφη της Γηραιάς Ηπείρου, δεν θα μπορούν να πατήσουν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος για πέντε χρόνια.
Στην οκταετία που πέρασε και επελθούσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, όλα αυτά ξεχάσθηκαν, οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές, μαζώχθηκαν στην «φιλόξενη» αγκαλιά της Τουρκίας που, όχι χωρίς λόγο απ’ ότι φάνηκε πρόσφατα, τους υποδέχθηκε, τους φιλοξένησε και ξόδεψε 9 δις ευρώ για να τους ταΐσει και για να τους εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή διαβίωση.
Γεγονός για το οποίο επαινέθηκε, αργότερα, κι’ από τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισκέφθηκε τους καταυλισμούς των προσφύγων και συνέταξε, μάλιστα, και σχετική έκθεση.
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και οι ιθύνοντες της Ευρωβουλής «ξύπνησαν» πρόσφατα όταν, πλέον, η γνωστή για την αποτελεσματική διπλωματία του παζαριού Τουρκία, άρχισε να στέλνει κατά δεκάδες χιλιάδες τους πρόσφυγες, από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ικανοποίηση των συνολικών απαιτήσεων της έναντι της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών που η ίδια είχε δημιουργήσει.
Το ότι, για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα της τουρκικής διπλωματίας, στην πλάτη, αυτή την φορά, των προσφύγων, φάνηκε και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπου η τελευταία εξασφάλισε βίζα για την είσοδο του συνόλου των πολιτών της στην Ευρώπη, επιπλέον χρηματοδότηση για την διαχείριση του προσφυγικού και για να βγάλει ένα κομμάτι από τα «σπασμένα» των 9 δις ευρώ που είχε ξοδέψει και ξεπάγωμα επίμαχων κεφαλαίων της προενταξιακής της διαδικασίας, για να εισέλθει πανηγυρικά στη ευρωπαϊκή οικογένεια, όταν οι συνθήκες ...ωριμάσουν.
Χαμένες στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι κατ’ ευφημισμόν ασχολούμενοι με τα ζέοντα ευρωπαϊκά προβλήματα ευρωβουλευτές της, επαναπαύθηκαν στην ιδέα ότι δεν θα υπήρχε έξαρση των προσφυγικών ροών, από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Αφγανιστάν και της Αφρικής, καθόσον η Τουρκία είχε αναλάβει το έργο της «καθήλωσης και εξυπηρέτησης τους» στα τουρκικά παράλια.
Φαινομενικώς, το ίδιο έδειχναν να πιστεύουν και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, μόνο που απ’ ότι φάνηκε με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι «άνθρωποι» στο παρασκήνιο προετοιμάζονταν, όπως είπε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκύ Φέρχοφσταφ, να δώσουν τα «κλειδιά και την ευθύνη της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος», σε μία χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ και που δεν φημίζεται για τον σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς.
Δεν είναι τυχαίο ότι, στην πρόσφατη συζήτηση στην Ευρωβουλή για το προσφυγικό, όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολιτικών ομάδων-πλήν εκείνων της Ενωτικής Αριστεράς και των Εθνικιστών της Μαρί Λεπέν- επικρότησαν αυτή τη συμφωνία, θεωρώντας ότι, μ’ αυτό τον τρόπο, μεταθέτουν το πρόβλημα από τις πλάτες της Ευρώπης στην Τουρκία.
Μόνο που γι’ αυτή την «μετάθεση» συναίνεσαν και στην καταβολή του υψηλού αντιτίματος.

Έτσι, μετά το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην χειμάζουσα Ελλάδα, η Τουρκία θα είναι, εφεξής, η χώρα που θα υπαγορεύει τις αποφάσεις της Ενωμένης Ευρώπης, με το απαραίτητο μπαξίσι...


Νίκος Ρούσσης










Πηγή: reporter.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah