Η δυναμικότητα του Ποντιακού Ελληνισμού

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ο Ελληνισμός του Πόντου, το πανάρχαιο αυτό τμήμα του Ελληνισμού, με τις ζωντα­νές αναμνήσεις της βυζαντινής του δόξας και τις αγωνιστικές του παραδόσεις, ζούσε στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, από τις εκβολές του Σαγγάριου ως τις παρυφές του Καυκάσου, και εκτεινόταν εσωτερικά στα υψίπεδα του Με­σόγειου Πόντου και τα απρόσιτα βουνά του.
Πλατεία στην Τραπεζούντα
 Οχυρωμένη από τη γεωγραφική της απομό­νωση και από το μεσαιωνικό της κράτος, την αυτοκρατορία των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας, που αποτέλεσε το τελευταίο κρατικό προπύργιο του μεσαιωνικού Ελληνι­σμού που έπεσε στους Τούρκους το 1461, η Ποντιακή Ελληνική κοινωνία διατήρησε τη συνοχή και τη συνέχεια της.
Η μεσαιωνική ποντιακή αυτοκρατορία είχε περιφρουρήσει τον ποντιακό Ελληνισμό από τις επιπτώσεις της εκθεμελίωσης και του εξισλαμισμού που γνώρισε η υπόλοιπη Μικρά Ασία στους πέντε αιώνες της αντιπαράθεσης Βυζαντινών και Τούρκων στη χερσόνησο.
 Στον Πόντο η κατάκτηση ήλθε αργά και η τοπική Ελληνική κοι­νωνία παραδόθηκε ανέπαφη και οχυρωμένη στα βουνά της στο νέο δυνάστη. Αδιαμφι­σβήτητο σημάδι της εθνολογικής της ικμάδας ήταν η διατήρηση της αρχαϊκής της γλώσσας, γνήσια Ελληνικού και όμως ιδιαίτερα ιδιόμορφου ιδιώματος. 
Ο Πόντος στην απομό­νωση και την αυθυπαρξία του αποτελούσε έναν ολόκληρο Ελληνικό κόσμο που οι οικονο­μικές συγκυρίες του δέκατου ένατου αιώνα του άνοιξαν το δρόμο μεγάλης πολιτικής και πολιτισμικής ακμής. Η πυκνότητα της ελληνικής παρουσίας στον Πόντο μαρτυρείται από τους 1454 οικισμούς με Έλληνες που επεσήμανε η έρευνα του Κ.Μ.Σ. στην περιοχή. Από αυτούς μελετήθηκαν μόνο οι 795 και βρέθηκαν αμιγώς ελληνόφωνοι. Οι υπόλοιποι 659 δεν έγινε δυνατόν να μελετηθούν ιδίως από έλλειψη πληροφοριών.
 Αυτό εξηγείται από την κατεύθυνση της εξόδου μεγάλου μέρους του ποντιακού Ελληνισμού προς τον Καύκα­σο και τη νότιο Ρωσία, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός πολλών ελληνικών οικισμών του Πό­ντου να μη φτάσει ποτέ στην Ελλάδα.

Φ.Δ. Αποστολόπουλος 
(από την Εισαγωγή του στο βιβλίο «'Εξοδος» του Κ.Μ.Σ.)

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah