Πάλη των Σανταίων με τον Μακούλογλου

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Την εποχή που οι Σανταίοι συμφιλιώθηκαν με  τους Κολοσαλήδες φάνηκαν νέοι εχθροί τους,  οι Καταρουξαλήδες και οι Σαμαρουξαλήδες. Αυτούς τους σήκωσε ενάντια στους Σανταίους ο αγάς της Σαμάξουρας Μακούλογλου Μουσταφά , γιατί δεν μπόρεσε να υποτάξει την Σάντα στο τιμάριο του και τους παρακίνησε ν' ανέβουν στη Σάντα, να καταλάβουν το Χαΐν Κετηγή* που βρισκόταν μέσα στα σύνορα της Σάντας και να εγκατασταθούν εκεί με τα κοπάδια τους.
Οι Σανταίοι διαμαρτυρήθηκαν για την παρανομία αυτή στην Υψηλή Πύλη και ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες ο Εμίνης των μεταλλείων και οι ναΐπηδες της Ματσούκας ανέβηκαν το 1826 στη Σάντα, εξέτασαν το ζήτημα και βρήκαν ότι οι Σανταίοι είχαν απόλυτο δίκαιο και τότε εκδόθηκε νέα διαταγή  υπέρ των Σανταίων, οπότε αναγκάστηκαν οι Σαμαρουξουλήδες να φύγουν από τα παρχάρια.
Έτσι τελείωσε και η πάλη των Σανταίων με τον Μακούλογλου.
Ισχανάντων Σαντάς

*Σ. σ.  : Οι Καταρουξαλήδες εκτός από το Χαΐν Κετηγή κατασκήνωσαν και σε άλλα παρχάρια λίγο παρακάτω από τα Σουλάχα και γι' αυτό ως τα τελευταία λέγονταν τα παρχάρια εκείνα τ’ απάν η Κατάρουξα και τ' αφκά η Κατάρουξα.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah