Ένωση Ποντίων Ελλασόνας

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Φορέας με μακρόχρονη παρουσία στον πολιτισμό είναι η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας του νο­μού Λάρισας. Παλαιότερα, αλλά και τώρα, με πολύ δραστήρια διοικητικά συμβούλια, ανέδειξε και δόξα­σε την ποντιακή παράδοση, όχι μόνον στην περιοχή Ελασσόνας, στον κάμπο κάτω από τον Όλυμπο, αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Αποτελούσε κάθε φορά έκπληξη το γεγονός ότι ένας φορέ­ας Ποντίων, μέσα σε έναν περίγυρο μη Ποντίων, αλλά φιλικό πάντοτε, κατάφερνε να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή πολλών πολιτιστικών δρώμενων. Το γεγονός αυτό οφειλόταν και οφείλεται και τώρα στη δύναμη και τη ζωντάνια της ποντιακής παρά­δοσης, αλλά και στους ανθρώπους, που με τόση αγάπη και τόσο πάθος την υπηρετούν.
Στην παράδοση αυτή είναι αφοσιωμένα και τα τωρινά μέλη του Δ. Σ. Σταύρος Σαχινίδης, Γιάννης Καριπίδης, Μάγδα Αθανασιάδου, Δημήτρης Ταμουρίδης, Νόπη Χαλκίδου — Ξυνού, Μαίρη Κουτόβα, Χρήστος Δημητριάδης.
Οι περισσότερες εκδηλώσεις της Ένωσης είναι αφιερωμένες στον χορό και το τραγούδι, αλλά δεν είναι λίγες και εκείνες που το περιεχόμενό τους είναι επιστημονικό, όπως π. χ. ημέρα αφι­ερωμένη στη γυναίκα, ενημερωτικές διαλέξεις από ειδικούς κ.α. Ιδιαιτέρως σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που οργανώνει η Ένωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Επίσης είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή της σε παμποντιακές εκδηλώσεις της ΠΟΕ, της ΠΟΠΣ και σε άλλες, που συγκεντρώνουν πλήθος Ποντίων και άλλων Ελλήνων. Εκ­πρόσωποι της Ένωσης συμμετέχουν σε παμποντιακά συνέδρια και σε παμποντιακές παραδοσιακές εκδηλώσεις.
Ιδιαιτέρως υπογραμμίζεται ότι η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας πρωτοστάτησε στην ανέγερση γηροκομείου, μέσα σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων. Στο γηροκομείο δόθηκε το όνομα του αείμνηστου Πόντιου λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη.
 Η θεμελίωση έγινε στις 2 Οκτωβρίου 2004 στην περιοχή του Στεφανόβουνου.

Πηγη: Περιοδικο  "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah