Ο Ισαάκ Λαυρεντίδης και οι νέοι

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ο Ισαάκ  Λαυρεντιδης, βουλευτής της ΕΡΕ, και ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, βουλευτής και αρχηγός του Κόμματος Αγροτών Εργαζομένων, ήταν οι πρώτοι που χαιρέτισαν εγκάρδια και έμπρακτα, το 1960, την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Φοιτητών και Σπουδα­στών, που αναγνωρίστηκε εκείνο το έτος από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Η Ένωση Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΠΦΣΠΘ) συμπεριέλαβε τους Πόντιους νέους και τις νέες που φοιτούσαν σε όλες τις σχολές του πανεπιστημίου, καθώς και στις σχολές του πο­λυτεχνείου και της Ανώτατης Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος θαύμαζα και αγαπούσα τον Λαυρεντίδη και τον Μπαλτατζή, όπως και τον Χαράλαμπο Λυσαρίδη, τον Χαράλα­μπο Κιαγχίδη, τον γιατρό Θεοφύλακτο και τον πανεπιστημιακό μας (μαθηματικό) Γιώργο Καζαντζίδη, καθώς και μερικούς άλ­λους επίλεκτους Πόντιους. Σε πόσες και πόσες επίσημες και εορ­ταστικές συνάξεις απόλαυσα το μεγαλείο του χαρακτήρα τους, του ήθους τους και της εμβρίθειας του πνεύματός τους, αρετές και χαρίσματα που εξύμνησε επίσημα και δημόσια ο μεγάλος της διανόησης και της γραφίδας Δημήτρης Ψαθάς.

Αξέχαστες στιγμές στην Εύξεινο Λέσχη
Πώς να ξεχάσω τις εξαίσιες και κατανυκτικές ώρες στη με­γάλη αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην οδό Βενιζέλου 20, ώρες συσκέψεων και συνεδρίων — ακόμη και παμποντιακού — όπως και εκείνες στην Καβάλα και το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, όπου έγιναν οι ανεπανάληπτες παμποντιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις!
Όμως, τα ιδανικά χρόνια του πανεπιστημίου διαδέχτηκαν το ένα το άλλο — 1958, 1959,1960, 1961,1962 — και φτάσαμε στο τερματικό 1963, που μας έδειξε τον δρόμο της στρατιωτικής θη­τείας. Και το γοητευτικό όνειρό μας ήταν, τότε, να αξιωθούμε να μπούμε στο σώμα των εφέδρων αξιωματικών και με την ποθητή στολή να τιμήσουμε την ποντιακή ιδέα, μετά τις τόσες τιμητικές διακρίσεις, που αξιωθήκαμε με την αετίσια ποντιακή ενδυμασία, τη θρυλική μας ζίπκα.

Μας χρειαζόταν, λοιπόν, ένας μάγος εκείνον τον καιρό της Ποσειδωνοκρατίας — υπερατλαντοκρατίας — και της εθνοπα­ραφροσύνης, ένας εγγυητής Σωτήρας, για να περνούσε από τις Συμπληγάδες Πέτρες της εθνικοφροσύνης και τις Σκύλλες και Χάρυβδες του αντικομμουνισμού, και από άλλα τέρατα, προκειμένου να φτάσουμε και να κατακτήσουμε το δικό μας «χρυσό­μαλλο δέρας»!
 Έτρεφα, βέβαια, μια ελπίδα μικρή και αβέβαιη σε έναν Ηρακλή (του Στέμματος), τον γενικό αρχηγό της Εθνι­κής Αντίστασης κατά των φασιστών Βουλγάρων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τον Αντώνιο Φωστηρίδη, μαζί με τον οποίο ήταν αντιστασιακός αντάρτης και ο πατέρας μου, κεντρώ­ος βενιζελικός και μπαλτατζιδικός μετέπειτα. Γνώριζαν καλά τα κέντρα εξουσίας. 'Ομως πρόβαλε ξαφνικά, μάλλον ο ... «από μηχανισμού εξουσίας Θεός...», ο εντιμότατος και ακέραιος πατριώτης, βουλευτής Σερρών της ΕΡΕ , ο υψίστης ποιότητας Πόντιος (Καυκάσιος) Ισαάκ Λαυρεντίδης.
Και διαμεσολαβη­τής για αυτή τη «θεοφάνια», ο αδελφικός — επιστήθιος φίλος και συναγωνιστής μου στην Ποντιακή Ιδέα, Μιχάλης Γεωργιάδης, φοιτητής γεωπονίας, από την Αλιστράτη Σερρών ορμώμενος, Κερασούντιος το γένος.
Σωματαρίδης-Τσενεκίδης
Ιούνιος του 1963, Θεσσαλονίκη: «Αδελφέ και πρόεδρε (της Ένωσης Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών ΑΠΘ) και χοροδιδάσκαλέ μου, τώρα που μας φεύγεις για τον ελληνικό στρατό, θέλεις να γίνεις αξιωματικός;
 -Δεν σηκώνει αμφιβολία ...
 -Έγινε και πάει! ... 
-Και με ποιο «Θεό», ρε Προφήτη;... 
Με τον ίδιο Θεό που γίνεται αυτό το καλοκαίρι ο «Λέων των Σερ­ρών» (Γιώργος Αλεξανδρίδης, πρωτοχορευτής της ΕΠΦΣΠΘ) ... 
-Και το όνομα αυτού;
 -Ισαάκ Λαυρεντιδης! Ο ποντιοθεός των Σερρών! Ο προστάτης της σπουδάζουσας ποντιακής νεολαί­ας!
 —Αρχίζω και το πιστεύω... Πόσες φορές δεν μας έδειξε την αγάπη του στις χορευτικές μας εμφανίσεις, παρά την ολύμπια σοβαρότητά του!
Αύγουστος 1963, Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέ­κτων Κορίνθου, γραφείο διοικητή, συνταγματάρχη Ηλία Γερακίνη: «Νεοσύλλεκτε Νίκο Σωματαρίδη, κινητοποιείς αρκετές δεκάδες νεοσυλλέκτων ποντιακής καταγωγής... Ο λόγος είναι μόνον τα ποντιακά σας ιδανικά, θέλω να πιστεύω! Αφού έχεις προστάτη τον βουλευτή των Σερρών Ισαάκ Λαυρεντίδη, πήγαινε και πρόσεχε!...
Αρχές Σεπτεμβρίου 1963, Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, Ηράκλειο Κρήτης: «Συγχαρητήρια για την επιλογή σας ως έφεδρου αξιωματικού, Ισαάκ Λαυρεντιδης, βουλευτής Σερρών», τηλεγράφημα.
ΣΕΑΠ 1963 - 1964, Νικόλαος Σωματαρίδης, Γιώργος Αλεξανδρίδης υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί, με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες, και με λυράρη τον στρατιώτη Γιώργο Κουσίδη, η μεγάλη έκπληξη του καλλιτεχνικού δυναμικού της σχολής σε περιοδείες, σε όλα τα στρατόπεδα της Κρήτης και τις λέσχες αξιωματικών, με τον πυρρίχιο χορό μας, στην κανονική μορφή και αντικρυστά με τα κρητικά μαχαίρια ...
Άνοιξη 1964, Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, στην οδό Βενιζέλου 20: Στον πυρρίχιο χορό Νικόλαος Σωματαρίδης και Μιχάλης Γεωργιάδης. Αποθέωση! Παρών και ο Ισαάκ Λαυρεντίδης: «Απόψε είμαι πολύ ευτυχής που χαίρομαι τα αγαπημένα ποντιακά νιάτα και που με τιμάνε, αφιερώνοντας τον χορό τους σ’ εμένα προσωπικά!».
Γερακαρού Λαγκαδά, 1965, στρατόπεδο 1158 ΕΑ, έν­θερμος πατριώτης Γερακαρίτης, Μικρασιάτης: Κύριε ανθυπολοχαγέ, απόλυτο δίκιο έχεις για την ποντιακή, λεβεντιά και πατριδολατρεία! Στα βουνά της Βόρειας Ήπειρος, το 1941, ο αξιωματικός του λόχου μας Ισαάκ Λαυρεντίδης, δυο φορές διακρίθηκε για ανδραγαθία και δυο φορές περιφρόνησή τους τραυ­ματισμούς του, σας το ορκίζομαι».
Καλοκαίρι 1965, Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, 3235 TEA: «Συγχαρητήρια για την τριετή ανακατάταξη σου στο Σώμα των αξιωματικών και καλή μονιμότητα», Ισαάκ Λαυρεντίδης, βουλευτής Σερρών.
Σεπτέμβριος 1974, Θεσσαλονίκη, οδός Βαλαωρίτου, 6ο αστυνομικό τμήμα, παράρτημα εθνικής ασφάλειας, υπο­μοίραρχος Δημήτριος Σταματόπουλος: «Κύριε Σωματαρίδη, δώδεκα χρόνια σας έχουν φακελωμένο για φιλοκομμουνιστική δράση. Ξέρω ότι είστε έφεδρος αξιωματικός, με βαθμό υπολοχαγού, ότι βοηθήσατε την αστυνομική υπηρεσία άψογα και απροκατάληπτα, όπου έχετε εργαστεί ... Τώρα διορίζεστε στη δημόσια εκπαίδευση. Δώστε μας ένα όνομα για εγγύηση, για να καταστρέψουμε τον φάκελό σας και να γίνετε δεκτός στο δημό­σιο».
«Ισαάκ Λαυρεντίδης, δικηγόρος, βουλευτής Σερρών»
Τριάντα πέντε χρόνια μετά (1974 - 2009: Αιώνια η μνήμη του μεγάλου Πόντιου, πρωταγωνιστή της πολιτικής και της Ανθρωπιάς και της Ποντιακής Ιδέας Ισαάκ Λαυρεντίδη».

Νίκος Σωματαρίδης
Εκπαιδευτικός-συγγραφέας
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah