ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ (Μάρτης- Απρίλης 1921)

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Μάρτης 1921

5 - Οι εξ Απιόν Αρμένιοι ήλθαν εις Πιστοφάντων και έμειναν εκεί.
Οι Τούρκοι είναι πολύ εξαγριωμένοι, διότι μανθάνομεν ότι άρχισαν να προοδεύουν εις την Μικράν Ασίαν.
Λόγω της καταστάσεως περιωρίσθημεν εις τα χωρία, διά να μη δώσωμεν αφορμήν στους Τούρκους. Και επειδή καταντούσε η ζωή μας δύσκολος εις την Σάντα, απεφασίσαμε να πάμε εις το Αγρουζενόν, όπου η μονή Σουμελά είχε ένα μεγάλο μετόχι, το οποίον οι κάτοικοι του Αγρουζενού μας υπεσχέθησαν να το καλλιεργήσωσι και το σπείρωσι για μας, αν αποφασίζαμε να πάμε εκεί και να τους προφυλάξωμε από τους γύρω Τούρκους. Μαθόντες τούτο οι Σανταίοι συνήλθαν εις γενικήν συνέλευσιν εις Κοσλαράντων και απεφάσισαν να μη μας αφήσουν να φύγωμε, όσον δε διά την συντήρησίν μας είπαν να κάνωμε ένα ερανικόν κατάλογον και να συγκεντρώσωμε μερικά λεφτά να περάσωμε κι εμείς.
Και διά του μιχτάρη Κων/τίνου Χειμωνίδη και I. Κουφατσή μας εκοινοποίησαν την απόφασίν τους, αναθέσαντες εις εμάς τον καταρτισμόν του καταλόγου ως γνωρίζοντες καλώς την οικονομικήν κατάστασιν του καθ' ενός και διά να μη γίνωνται διαφωνίαι αναμεταξύ των. 
Είσοδος σον Πιστοφάντων

Μόνον την δευτέραν ημέραν της συνεδριάσεως οι Πιστοφανταίοι δεν παρουσιάσθησαν, διότι ήσαν αντίθετοι και διότι αυτοί ήσαν περισσότερον πλούσιοι και ως εκ τούτου θα πλήρωναν και περισσότερα, ενώ από το χωριό τους δεν υπήρχε κανείς αντάρτης εκτός του Στεφάνου Στεφανίδη και αυτού νεωστί καταταχθέντος. Άλλος λόγος ήτο ότι οι Αρμένιοι ευρίσκονταν στο χωριό τους και εβασίζοντο εις αυτούς.
 Η πλειονοψηφία όμως των Σανταίων απεφάσισε και μας εκοινοποίησε την απόφασίν τους, την οποία εξ υποχρεώσεως έπρεπε να σεβασθούμε. Διότι επρόκειτο και διά το καλόν της πατρίδος μας.
18 - Συνήλθομεν όλοι οι αντάρται εις γενικήν συνεδρίασιν και κατηρτίσαμε ένα πίνακα της φορολογίας εις πολύ περιωρισμένον αριθμόν και τον υπεβάλαμε προς έγκρισιν της δημογεροντίας Σάντας, η οποία έμεινεν ευχαριστημένη. 
Και μάλιστα διά τρία χωριά ανέλαβον αυτοί οι ίδιοι να εισπράξουν το ποσόν του χωρίου των και να μας το προσφέρουν. Μόνον οι Πιστοφανταίοι τη ενεργεία μερικών συνήλθον εις συνεδρίασιν και απεφάσισαν να μη μας δώσουν τίποτε και εν ανάγκη να μας αντισταθούν.
23 - Γυρίσαμε στα χωρία και εισεπράξαμε το ποσόν και τελευταίως πήγαμε εις Πιστοφάντων. Αυτοί μη δυνάμενοι να μας πουν την απόφασίν τους, μας εζήτησαν μερικές ημέρες προθεσμία.
27 - Ενώ ήρχετο ο Δημ. Τσιρίπ εκ Φτελέν εις την θέσιν Γαργαλάτς επυροβόλησαν εναντίον του τρεις τέσσαρες και ως εκ θαύματος εγλίτωσε. Η σφαίρα μόνον το σακάκι του είχε τρυπήσει και πεσών πρηνηδόν επυροβόλησε και αυτός και διέφυγε.
 Ήτο δε τόσον κοντά στα χωριά, ώστε απεκλείετο να είναι Τούρκοι και αμέσως εστείλαμε εις όλα τα χωριά παιδιά να ίδουν αν όλοι οι αντάρται βρίσκωνται στας θέσεις των. 
Και εις Φτελένια εστάλησαν προς εξακρίβωσιν, αλλά βρέθηκαν όλοι παρόντες και ούτω επί τινα καιρόν το επεισόδιον αυτό μας έμεινε ανεξήγητον, μη φανταζόμενοι ποτέ ότι ήτο δυνατόν οι Πιστοφανταίοι να μας σκαρώσουν τέτοια δουλειά, διά να αλληλοσκοτωθούμε αναμεταξύ μας.
Διεδόθη αμέσως ότι εμείς εκάναμε την απόπειραν κατά του Δημ. Τσιρίπ διά παλαιούς λογαριασμούς, πράγμα το οποίον επίστευσε και ο ίδιος, διότι πουθενά δεν μπορούσε να το αποδώση. Άλλωστε εσχεδιάσθη τόσον καλώς, ώστε να εννοηθή ότι εμείς θελήσαμε να τον σκοτώσωμε και οι σύντροφοι του να εκδικηθούν σκοτώνοντες άλλους, εξ ημών. 
Και ούτω αυτοί θα γλίτωναν τις λίγες παγκανότες που θά 'διναν. 
Ημείς δε, μη έχοντες διόλου υπόνοιαν εις αυτούς, ούτε και εις το χωριό τους, στείλαμε παιδιά να δουν αν ευρίσκοντο εκεί όλοι.
 Τέλος τους διαφυγόντας από εκεί και διαπράξαντας την απόπειραν και θέλοντας να φθάσουν στο χωριό τους τυχαίως τους αντάμωσε εντός του δάσους ο εκ Ζουρνατσιάντων Κων/τίνος Τσιλιγγερίδης τον οποίον και εξώρκισαν να μη το φανερώση. 
Αυτός το κράτησε μυστικόν, διότι και αυτός δεν τα είχε καλά με τον Δαμιανόν Τσιρίπ. Μόνον είχε εμπιστευθή το μυστικόν εις τον Χριστόφορον Παϊταλίδην αχώριστον φίλον και σύντροφον αυτού. Και όστις μόνον μετά τρία χρόνια μας το είπε ελευθερωθείς πλέον. 
Και ευτυχώς που δεν το μάθαμε, διότι τα πράγματα τότε θα έπαιρναν άλλη μορφήν. Ήσαν δε οι δράσται ο Στέφανος Στεφανίδης και τρεις εκ των Αρμενίων, τους οποίους βεβαίως έστειλαν οι Πιστοφανταίοι. Και μη επιτυχόντες εις τα σχέδιά τους, εγκολπώθησαν τον Δημ. Τσιρίπ και εφρόντιζαν με κάθε τρόπον να τον καταπείσουν να μας δολοφονήση. Αλλά και εις αυτό απέτυχαν.
Κατ' αυτάς εμάθαμε την ήτταν του ελληνικού στρατού εις Μικράν Ασίαν και οι Τούρκοι εις Τραπεζούντα πανηγυρίζουν.

Απρίλης 1921

Ν. Καπετανίδης
3 - Ήλθαν εκ Τραπεζούντος και μανθάνομεν ότι συνελήφθησαν ο Ματθ. Κωφίδης, άλλοτε βουλευτής Τραπεζούντος, ο Ακριτίδης ιατρός και ο Ν. Καπετανίδης, διευθυντής της εφημερίδος «Εποχή» και εφυλακίσθησαν.
4 - Παρελθούσης της ταχθείσης προθεσμίας πήγαμε εις Πιστοφάντων να εισπράξωμε τον έρανον. Και επειδή μερικοί ηρνήθησαν να πληρώσουν, αν και γνωρίζαμε την καλήν οικονομικήν τους κατάστασιν, τους πήραμε τρεις αγελάδες και φθάσαμε στο χωριό Ισχανάντων, όπου μας έστειλαν τα λεφτά και τις πήραν πίσω, μη δυνάμενοι να εφαρμόσουν το σχέδιόν τους, διότι πολλοί απ' αυτούς, καλώς σκεπτόμενοι, μόλις φθάσαμε εκεί εδήλωσαν προθυμίαν πληρωμής.
 Την επομένην όμως έστειλαν πάλιν τον Αλέξιον Τσιαρτσήν, όστις ελθών εις το καραούλι κατήγγειλε την πράξιν. Όταν εκλήθη εις το καραούλι ο Ευκλείδης και ενώπιον του τσαούση τον ερώτησε αν από αυτόν πήραμε τίποτε, διότι ο ίδιος δεν επλήρωσε, αμέσως του έδωσε ένα χαστούκι και τον απέπεμψε. Φεύγων, υβρίζων και απειλών γην και ουρανόν είπε ότι αύριον θα πάγη εις Αργυρούπολιν να μας καταγγείλη εις τας ανωτέρας αρχάς.
 Παρευρεθείς εις το σκάνδαλον και ο Χαρ. Λαζαρίδης εν τη εξάψει του θυμού του τον εκυνήγησε και παρά τον βράχον Γοργόρ επυροβόλησε κατ' αυτού και τον άφησε άπνουν. Και όταν κατήγγειλαν τον φόνον εις την Αργυρούπολιν, ο τσαούσης κατέθεσε υπέρ ημών και η υπόθεσις έμεινε εκκρεμής.
20 - Ο Δημ. Τσιρίπ από Γαλίαναν πήρε κάμποσα πρόβατα τουρκικά.
Ο Θεόδ. Κουρτίδης και Χριστ. Καϊταλίδης έφεραν και αυτοί από Ούζην πρόβατα. Κατ' αυτάς πάλιν από Αργυρούπολιν ζητούν στρατιώτας και βιάζουν πολύ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ (1916-1924)

 Κωνσταντίνος Κουρτίδης
 (Αδελφός του μετέπειτα γενικού αρχηγού των ανταρτών Ευκλείδη Κουρτίδη)





Σημείωση Σύνταξης : Οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένες γλωσσικές ατέλειες,γιατί παρουσιάζει μια σύνταξη ιδιότυπη,    σύμφωνη με τη γλωσσική του κατάρτιση. Προσπαθήσαμε να μην κάνουμε επεμβάσεις στο αρχικό κείμενο , αφού πρόκειται για ένα είδος απομνημονευμάτων, τα οποία δεν μεταβάλλονται "επ' ουδενί λόγω"εντούτοις για την ομαλοποίηση του κειμένου , προβήκαμε στις απαραίτητες διορθώσεις, εκείνες που θεωρήσαμε αναγκαίες.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah