Σήμερα στην Ελλάδα μερικές κοινωνικές ομάδες γιορτάζουν την Οκτωβριανή επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917 και όχι την επανάσταση του ελληνισμού του Πόντου, που ήταν το πιο γνήσιο, το πιο λαϊκό, το πιο πατριωτικό κίνημα, η πιο δυναμική εξέγερση του ελληνισμού μετά την υποδούλωση του 1453.
Rosa Luxemburg |
Νομίζω πως εδώ οφείλεται η αντίθεση που είχαν οι συμπατριώτες μας του Πόντου και ιδιαίτερα οι οπλαρχηγοί και τα παλικάρια τους, με τις φιλοσοβιετικές θέσεις του ΚΚΕ και των οργανώσεων ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη διάρκεια της κατοχής.
Παρά το γεγονός ότι ήσαν ακραιφνείς πατριώτες αναγκάστηκαν να αντιστρατευθούν τις δικές μας πατριωτικές δυνάμεις και να σταθούν πολλές φορές με το μέρος των Γερμανών κατακτητών, έχοντας ως γνώμονα και στόχο τον πόλεμο ενάντια στον σταλινικό ολοκληρωτισμό, που τη συμμαχία του με τον τουρκικό σοβινισμό τη γεύτηκαν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και την οποία δεν ξέχασαν ποτέ τους. Εξάλλου η σοβιετική κυβέρνηση εξέδιδε στην τουρκική διοίκηση τους Έλληνες αντάρτες του Πόντου που κατέφευγαν στα εδάφη της.
Η πληροφορία αυτή είναι παρμένη από την εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, τόμος 1ος Θεσσαλονίκη 1990, Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, σελ. 340. Αποτελούσε και αποτελεί ακόμα και σήμερα tera ingognita το γεγονός της παροχής εκπληκτικής βοήθειας των σοβιετικών προς το καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ.
Για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που διαφωτίζουν την απλόχερη βοήθεια των σοβιέτ προς το Μουσταφά Κεμάλ.
Οι Τανιμανίδης Παν. - Αντωνιάδης, στη μελέτη τους "το αντάρτικο του Πόντου", Θεσσαλονίκη 1993 σελ. 334 γράφουν:
"Η απεριόριστη πολιτική, στρατιωτική, υλική και ηθική βοήθεια των σοβιέτ προς το καθεστώς του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1919 ως και τον ξεριζωμό του ελληνισμού από τις προγονικές του εστίες, θα ήταν απίστευτα σε πολλούς, αν δεν έβλεπε το φως της δημοσιότητας το βιβλίο "τουρκικό καραβάνι", του σοβιετικού συγγραφέα Ιακώβου Ιλιτσώφ το 1987 στο Λένινγκραντ.
Είναι απίστευτο όχι μόνο το γεγονός της υπογραφής φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ ΕΣΣΔ και Τουρκίας, αλλά και το ότι θεώρησαν το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ ως επέκταση της οκτωβριανής επανάστασης, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήριζαν τα ανταρτικά σώματα του Πόντου ως συμμορίες!
Συνεχίζοντας οι πιο πάνω συγγραφείς την αναφορά τους, παραπέμπουν στη μελέτη του Αχ. Ανθεμίδη με τα λόγια: "Βλέπε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και απόψεις στην αξιόλογη μελέτη του κ. Αχιλλέα Ανθεμίδη "Ντοκουμέντα" Θεσσαλονίκη 1990" (σελ. 334).
Αχιλλέα Στεφάνου Ανθεμίδη
(Αντάρτικα Σώματα του πόντου 1461-1924)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου