ΑΨΟΥΜΟΝ, ΓΙΑΣΙΡ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Είναι ο αντίδρομος των αρχαίων και τα σκλαβάκια των σημερινών. Στη μέση του χώρου όπου θα παιχθεί το παιγνίδι καρφώνεται ένα ξύλο ή τραβιέται μια γραμμή. Παράλληλα με αυτήν και σε ίση απόσταση τραβιούνται άλλες δυο γραμμές πάνω σ’ αυτές θα πατήσουν τα εχθρικά στρατόπεδα.
Μερικά μέτρα μπροστά και από το ένα και από το άλλο στρατόπεδο ορί­ζεται η θέση των αιχμαλώτων. Οι παίκτες έχουν διαιρεθεί σε δύο ομάδες ι­σάριθμες και ισοδύναμες κατά το δυνατόν. Τώρα κάθε ομάδα καταλαμβάνει τη γραμμή της και σε όλο το μήκος της.

Ένας από τους παίκτες της μιας ομάδας βγαίνει και προχωρεί προς την αντίθετη, προσέχοντας όμως να μη παρασυρθεί και προχωρήσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει, γιατί ένας άλλος από την αντίθετη ομάδα βγήκε να τον καταδιώξει και να τον χτυπήσει.
 Ο πρώτος δεν μπορεί να χτυπήσει το δεύτερο, γι’ αυτό επιστρέφει στη θέση του. Ένας όμως από τους συντρόφους του βγαίνει και καταδιώκει τον αντίπαλο, προσπαθώντας να τον χτυπήσει. 
Το ίδιο όμως κάνει κι’ ο άλλος σύντροφος του αντιπάλου. Γυρίζει αυτός και βγαίνει άλλος και έτσι εξακολου­θεί ωσότου πιασθεί κανείς. Διακόπτουν το παιγνίδι, επιστρέφουν στο στρα­τόπεδό τους, ενώ ο αιχμάλωτος κάθεται πλησίον του εχθρικού με απλωμένο το χέρι προς τους συμμάχους του, περιμένοντας να τον ελευθερώσουν.
 Αυτό γίνεται αν κάποιος από τους δικούς του έρχεται και τον αγγίξει, πριν προλάβουν οι αντίπαλοι να τον χτυπήσουν. Το παιγνίδι επαναλαμβάνεται ωσότου το ένα στρατόπεδο κερδίσει 3 (ή περισσότερους κατά τη συμφωνία) αιχμαλώτους, οπότε κερδίζει μια παρτίδα.
Τότε οι νικημένοι μεταφέρουν τους νικητές στη ράχη τους από το στρατόπεδο στο άλλο μια φορά ή και περισσότερες κατά τη συμφωνία αλλάζουν τα στρατόπεδα και το παιγνίδι επαναλαμβάνεται.
ΟΡΟΙ: Ο παίκτης που βγαίνει από τα πλάγια όρια θεωρείται ότι αιχμαλωτίσθηκε, το ίδιο και εκείνος πού καταδιώκεται και χωρίς να  φθάσει  στο στρατόπεδό του και να παίρ’ άψουμον γυρίζει προς τους αντιπάλους και προσπαθεί να πιάσει κάποιον. Εκείνος δε που κατορθώνει να φθάσει στο εχθρικό στρατόπεδο χωρίς να τον χτυπήσει κανείς, κερδίζει όλο παρτίδα.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah