Απόρρητο τηλεγράφημα Μεχμέτ Ταλαάτ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

      
Μεχμέτ Ταλαάτ
   Εμπνευστής και εγκέφαλος της επιχείρησης της γενοκτονίας των Ποντίων ήταν ο Μεχμέτ Ταλαάτ, υπουργός εξωτερικών της Οθωμανικής Αυ­τοκρατορίας.
Με δικές του εντολές καλούσε τις αρχές να μη δείχνουν κανένα έλεος στους Χρι­στιανούς και γι' αυτό άρχισαν οι διωγμοί εναντίον των εθνοτήτων τις οποίες δεν ήθελαν.
Οι εντολές αυτές δόθηκαν με τη μορφή α­πορρήτων τηλεγραφημάτων προς όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς διοικητές των διαφόρων νομών, ύστερα από μια σύσκεψη με συνεργάτες του, τους Εμβέρ Τζεμάλ-Νουρεντίν και άλλους ηγέτες των Νεότουρκων.
 Ένα από αυτά τα τηλεγραφήματα βρέθηκε σε μια Γαλλική εφημερίδα και το δημοσίευσε στο φύλλ­ο της 29ης Ιουλίου 1916 κι έλεγε τα εξής:
«Γιλντίζ 14-5-1914
Προς το Διοικητή της Σμύρνης Ραχμή Μπέη.
Οι Έλληνες Οθωμανοί υπήκοοι της περιφέ­ρειας σας αποτελούν πλειονότητα, η οποία δυ­νατόν να αποβεί επικίνδυνη. Γενικότερα, όλοι ό­σοι ζουν στα παράλια της Μικρασίας συμπερι­λαμβανομένων και αυτών της Νομαρχίας σας πρέπει να εξαναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταφερθούν στους νο­μούς Ερζερούμ, Ερζικιάν και αλλού.
Τούτο επι­βάλλουν πολιτικοί και στρατιωτικοί λόγοι. Αν αρ­νηθούν να εκκενώσουν τις περιοχές τους, δώ­στε οδηγίες στους μουσουλμάνους αδελφούς μας να τους εξαναγκάσουν μεταχειριζόμενοι προς τούτο κάθε μέσον και κάθε είδους έκτρο­πα.
 Οι Έλληνες πρέπει ακόμα να υποχρεωθούν να υπογράψουν βεβαίωση στην οποία να δηλώ­νουν ότι φεύγουν και εγκαταλείπουν τις εστίες τους με τη δική τους θέληση και πρωτοβουλία.
Η βεβαίωση αυτή είναι αναγκαία για να μη δημιουργηθούν αργότερα πολιτικά ζητήματα».

Υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών Ταλαάτ και ο Δ/ντής Υπουργείου Εσωτερικών.


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah