Η ΛΕΣΧΗ «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ιδρύθηκε το 1900 με σκοπό να καταστεί ο κατ' εξοχή τόπος συνάθροισης των Ελλήνων,ιδιαίτερα εκείνων της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Την ίδια εποχή, άλλωστε, στην Ελλάδα και το εξωτερικό λειτουργούσαν αντίστοιχες λέσχες που συνιστούσαν χώ­ρους των κοινωνικών συναναστροφών των αστών.

ΟΔΗΣΣΟΣ: Οδός Μαρασλή ( αρχές  του αιώνα)
 Στη Λέσχη «Ομόνοια» δίνονταν διαλέξεις και γίνονταν χοροί, συνεστιάσεις, συνελεύσεις και εορταστικές εκδηλώσεις στις εθνικές επετείους. Είναι προφανές ότι η Λέσχη συγκέντρωνε κάθε βράδυ τους σημαντικότερους οικονομικούς πα­ράγοντες της ομογένειας της Οδησσού. Καθισμένοι μετά των συζύγων τους στα σαλόνια της αίθουσας αντάλλασσαν συζη­τήσεις, γνώμες και πληροφορίες για την πολιτική, για οικονομικά θέματα όχι μόνο της Οδησσού, όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και της Ελλάδας και της ελληνικής πρω­τεύουσας. Άλλωστε, ποτέ δεν είχε κοπεί το νήμα με τις συγγενικές οικογένειες που ζούσαν στο ελληνικό κράτος.
Το 1913 στις εγκαταστάσεις της παλαιός Ελληνεμπορικής Σχολής στο δρομάκι Κολόντεζνη, πάροδο της Λεωφόρου De Ribas, η Εφορία της σχολής ανήγειρε τετραώροφη οικοδομή, ο 4ος όροφος της οποίας μισθώθηκε στη Λέσχη «Ομόνοια». Στους άλλους τρεις ορόφους στεγάστηκε το Μικρό θέατρο.

Βασίλης Καρδάσης
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah