Αναστάσιος Κουτσόγλου (Καρατσοτσούκ)

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ο Αναστάσιος Κουτσόγλου (Καρατσοτσούκ) καταγόταν από το χωριό Κιουρλένταμι της Πάφρας. Ο Καρατσοτσούκ (μαύρο παιδί, επειδή ήταν μελαμψός, όπως και οι από­γονοι του σήμερα είναι μελαμψοί) αναδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αρματο­λούς των βουνών της Πάφρας του Πόντου και από ηλικία 18 χρονών περίπου βρέθηκε στο βουνό.
 Είχε τα λημέρια του στο βουνό Γιουντάγ (Μαλλιαρό), αλλά μετακινούνταν, και σε άλλες περιοχές, εκτός της Πάφρας όπως στη Σαμψούντα, το Λαδίκ (Λαοδικεία την Κάβζα, το Κιοπρού κλπ. Η φήμη του είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της Πάφρας και έφθασε μέχρι την Πύλη.
Ο τότε σουλτάνος Σελίμ τον επικήρυξε για τη δράση του αυτή κατά των Τούρκων με 5.000 χρυσές λίρες, ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη.
Την κρίσιμη περίοδο (1814-1834) για τους Έλληνες χριστιανούς της περιοχής αυτής, δηλαδή μέχρι τη σύλληψη και φυλάκιση του, ο Καρατσοτσούκ διαδραμάτισε τον πιο σημαντικό ρόλο κυνηγώντας τους Τούρκους και απαλλάσσοντας τους Έλληνες από τα μέτρα κα­ταπίεσης τους.
Αναφέρονται δεκάδες περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές του δυτικού Πόντου, όπου καλείτο ο Καρατσατσούκ για βοήθεια. Σε μια περίπτωση ο Καρατσο­τσούκ κατέβηκε από το βουνό με τα παλικάρια του, λεηλάτησε και αυτός ως αντίποινα το τουρκοχώρι Κουγιουμτσού και φόνευσε 20 κατοίκους του χωριού.
 Συγχρόνως ειδο­ποίησε τους τοπικούς Τούρκους αγάδες ότι δε θα άφηνε τίποτε όρθιο αν πειράξουν τους Έλληνες ενώ με την αποχώρηση του από το χωριό αυτό πυρπολεί και 10 σπίτια. Σε μια άλλη περίπτωση και μάλιστα στο Λαντίκ (Λαοδικεία) το 1818 οι Τούρκοι συνέλαβαν αρκετές από τις ομορφότερες κοπέλες της «κωμόπολης αυτής, τις οποίες βίασαν και στη συνέχεια τις κράτησαν στα σπίτια τους ως δούλες.
 Όταν ο Καρατσοτσούκ, πληρο­φορείται το γεγονός αυτό χωρίς να χάσει χρόνο, πάει μετά από πορεία δυο ημερών στο Λαντίκ, και τη νύχτα σκοτώνει τον Τούρκο μπέη της πόλης, άνθρωπο του Ντερέμπεη της περιοχής και μαζί μ' αυτόν και ολόκληρο το τούρκικο προσωπικό του μπέη.
 Καίει περισσότερα από 50 σπίτια, αφού προηγουμένως τα λεηλάτησε και τα λάφυρα τα μοί­ρασε στις οικογένειες εκείνες, που οι Τούρκοι προηγουμένως είχαν λεηλατήσει. Συλ­λαμβάνει και παίρνει μαζί του στο βουνό 50 κοπέλες της κωμόπολης, από τις καλές οι­κογένειες των Τούρκων και αφήνει εντολή στους Τούρκους ότι αν ξανασυμβεί Τούρκος να ενοχλεί Έλληνα, θα κάψει ολόκληρη την κωμόπολη και θα σκοτώσει τις τουρκοπού­λες που είχε μαζί του στο βουνό.
Και τότε τον επισκέφθηκαν οι Τούρκοι προύχοντες της κωμόπολης οι οποίοι του έδωσαν την υπόσχεση, ότι όχι μόνο δε θα πάθει κακό Έλληνας, αλλά οι Έλληνες θα τύχουν ίσης μεταχείρισης με όλους τους Τούρκους στην κωμόπολη.
Αναρίθμητες είναι οι εκδικητικές πράξεις του Καρατσοτσούκ, του μελαψού αυτού παλικαριού του Πόντου.

Αχιλλέα Ανθεμίδη

Πηγη: Τα απελευθερωτικά στρατεύματα του Ποντιακού Ελληνισμού 1912-1924


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah