28/12/14 : Στον χορό του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών ( Adem Ekiz ( Beşköylü ) - Onur Atmaca)

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

   
Μία υπέροχη βραδιά με τον Adem Ekiz ( Beşköylü ) - Onur Atmaca στη χοροεσπερίδα του πραγματοποίησε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας -Συκεών.


Ο Αντέμ Εκίζ γεννήθηκε το 1981 στο χωριό Καλίστη Σουρμένων του νομού Τραπεζούντας και είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Beşköylü Adem (Μπεσκιοϊλού Αντέμ)
Το χωριό του αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος οικισμών, το Μπέσκιοϊ, όπου η ποντιακή είναι η μητρική γλώσσα των κατοίκων του.
Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, αν και εξισλαμίστηκαν κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, διατηρούν μέχρι και σήμερα ατόφια την ελληνική τους γλώσσα στην ποντιακή της εκδοχή, τα ρωμαίικα. Είναι επίσης άξιο προσοχής το γεγονός ότι παρά τις αντίξοες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες σε όλη αυτήν την περίοδο, εξακολουθούν να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ίδιος μεγάλωσε στο χωριό του ακούγοντας και μιλώντας την ποντιακή διάλεκτο από τους γονείς του αλλά και τους γηραιότερους. Το ενδιαφέρον του για την ποντιακή λύρα εκδηλώθηκε από πολύ νεαρή ηλικία και από την τετάρτη τάξη του δημοτικού άρχισε να μαθαίνει παρακολουθώντας τοπικούς λυράρηδες, συμμετέχοντας σε λαϊκά πανηγύρια και εκδηλώσεις. Τελειώνοντας το λύκειο ο Αντέμ μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Κωνσταντινούπολη όπου ζει μέχρι και σήμερα.










Λήψη και  επεξεργασία Video: Aχιλλέας Αμανατίδης

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah