ΟΙ ΣΑΝΤΑΙΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΒΕΡΓΙΝΑ
Μετά την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών όσοι σώθηκαν από τις σφαγές και τις λεηλασίες των Τούρκων έρχονται στην μητέρα Ελλάδα , ανάμεσα τους και οι κάτοικοι της ηρωικής Επτάκωμου Σάντας του Πόντου .
 Μία από τις περιοχές που διάλεξαν για μόνιμη εγκατάστασή τους οι Σανταίοι  ήταν κοντά σε δυο μικρούς οικισμούς, τις  Μπάρμπες και τις Κούτλες που υπαγόταν στην κοινότητα Παλατιτσίων ,  12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας .
 Εκεί ζούσαν 39 οικογένειες γηγενών που δούλευαν στο τσιφλίκι της οικογένειας Παπαγεωργίου και 30 οικογένειες Καυκασίων οι οποίοι έφτασαν  εκεί το 1922, οι μισοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν λίγο δυτικότερα  δημιουργώντας μετέπειτα το χωριό Μετόχι . Από τον Μάιο του 1924 μέχρι και το 1928 σταδιακά θα εγκατασταθούν 73 οικογένειες Σανταίων , συνολικά 213 άτομα .
 Όλοι αυτοί θα δημιουργήσουν το 1929 το χωριό ΒΕΡΓΙΝΑ .Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν φυσικά να χτίσουν τα σπίτια τους.  Έτσι άρχισαν να κατασκευάζουν πλιθιά ( χώμα με άχυρα και μικρές πέτρες ) και να μεταφέρουν  μεγάλες πέτρες από ένα κοντινό ρέμα και πορόλιθους  για της γωνίες των σπιτιών , από το αρχαίο ανάκτορο χωρίς να ξέρουν την αρχαιολογική του αξία και χάραζαν τα οικόπεδα τους δυο στρέμματα το κάθε ένα .
 Η επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων (Ε.Α.Π) έδινε σε κάθε οικογένεια ξυλεία , κεραμίδια , πόρτες , παράθυρα και δυο χιλιάδες δραχμές για το χτίσιμο. Επίσης έδιναν ανά οικογένεια ένα βόδι και ανά δυο οικογένειες μια βοϊδάμαξα ένα άροτρο και γεωργικά εργαλεία .
Σχολείο στην Βεργίνα 1929-1930 επέτειος εθνικής εορτής. Ο δάσκαλος Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης και οι μαθητές με σημαίες τρομπέτα και τύμπανο να απαγγέλλουν εμβατήριο .
Η πρώτη αποστολή αυτών των υλικών έγινε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1924 . Τα φόρτωσαν σε κάρα που περίμεναν και τα πήγαν στο χωριό , όπου η κάθε μια οικογένεια έχτισε το σπίτι της , προτού να έρθει ο χειμώνας. Μετά την εγκατάσταση τους οι Σανταίοι από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να δημιουργήσουν έναν Σύλλογο για να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την ζωή τους στο καινούριο τόπο εγκατάστασης τους.
 Πρώτος Πρόεδρος ανέλαβε για ένα μικρό διάστημα δυο μηνών ο Ιωάννης Πιστοφίδης κατόπιν ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης με συμβούλους τους  Αναστάσιο Εφραιμίδη και Χριστόφορο Ιωσηφίδη.
Στης αρχές του 1925 γίνεται μια  σοβαρή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας  οργανωμένος σύλλογος και αυτό γίνεται στης 27/3/1925 όταν ιδρύεται ο Αναμορφωτικός Σύλλογος "ΕΛΠΙΣ" . Τα ιδρυτικά μέλη κατά αλφαβητική σειρά ήταν τα εξής :
Αηδονίδης Κωνσταντίνος
Εφραιμίδης Αναστάσιος
Ιωσηφίδης Χριστόφορος
Κοραϊδης Αβραάμ
Λαζαρίδης Κωνσταντίνος
Παυλίδης Παγκράτης
Παυλίδης Φίλιππος
Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος
Σαπλαχίδης Τιμολέων και
Σπυριδόπουλος Ιωάννης .
Ο σκοπός της ίδρυσης του συλλόγου ήταν όπως αναφέρει και το όνομα του να αναμορφώσουν το χωριό από κάθε άποψη. Ο μεγαλύτερος  όμως σκοπός του ήταν η ανέγερση του σχολείου. Για αυτό δημιούργησαν μια ομάδα από ερασιτέχνες ηθοποιούς που έδιναν παραστάσεις στα γύρω χωριά , τα έσοδα των οποίων μαζί με εράνους του συλλόγου στο χωριό πήγαιναν για την ανέγερση του Σχολείου, το οποίο αποπερατώθηκε με την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του το 1926. Οι πρώτοι δάσκαλοι που δίδαξαν στο καινούριο σχολείο μέχρι την συνταξιοδότηση τους ήταν οι Χριστόφορος Ιωσηφίδης και Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης


Στην  φωτογραφία  διακρίνονται έξι από τα δέκα  ιδρυτικά μέλη του συλλόγου  "ΕΛΠΙΣ".  
Από πάνω αριστερά ο Λαζαρίδης Κωνσταντίνος δίπλα του ο Σπυριδόπουλος Ιωάννης.

 Κάτω  από αριστερά Εφραιμίδης Αναστάσιος , Αηδονίδης Κωνσταντίνος του Μωυσή ,  Ιωσηφίδης Χριστόφορος και Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος
 Προτού ανεγερθεί αυτό οι  Χριστόφορος Ιωσηφίδης  και Κωνσταντίνος Αηδονίδης του Μωυσή απόφοιτοι του περίφημου φροντιστηρίου Τραπεζούντας,  άρχισαν να διδάσκουν στον νάρθηκα της εκκλησίας της Αγίας  Παρασκευής του χωριού Μπάρμπες.
Άλλες ενέργειες του συλλόγου ήταν να δημιουργήσουν δανειστική βιβλιοθήκη για την πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων και να βοηθούν οικονομικά κάποιους κατοίκους που είχαν μεγάλη ανάγκη .
Το 1929 τα δύο μικρά χωριουδάκια με πρόταση του τότε μητροπολίτη Βέροιας Κωνστάντιου Β΄ονομάστηκαν Βεργίνα για να τιμήσουν τη θρυλική βασίλισσα της Βεργίνας, που έζησε στην περιοχή της Βέροιας και ήταν η τελευταία Ελληνίδα ηγεμόνας της περιοχής, γόνος της οικογένειας των Παλαιολόγων, πριν από την οριστική άλωση της Βέροιας από τους Οθωμανούς το 1433 .
Πρώτος πρόεδρος της καινούριας κοινότητας χρημάτισε ο Αηδονίδης  Κωνσταντίνος του Θεοδώρου (ο  Σαρρής). Το 1932 γίνεται η οριστική διανομή των χωραφιών στους κληρούχους και δημιουργείτε αγροτικός συνεταιρισμός . Το 1937 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του καθηγητή αρχαιολογίας Κωνσταντίνου Ρωμαίου, αποφάσισε να ιδρύσει στη Βεργίνα πανεπιστημιακή ανασκαφή για την εκπαίδευση των φοιτητών του.
 Ο Κ. Ρωμαίος ανέσκαψε τα περισσότερα τμήματα του ανακτόρου και έναν μακεδονικό τάφο, ο οποίος προς τιμήν του ανασκαφέα του ονομάζεται "τάφος του Ρωμαίου" . Μετά την απόσυρση του Ρωμαίου ανέλαβε της ανασκαφές ο μέχρι τότε μαθητής και βοηθός του Μανώλης Ανδρόνικος , ο οποίος το 1977 έφερε στο φως τους περίφημους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β', της μιας από της γυναίκες του βασίλισσας  Μίδας και του Αλέξανδρου Δ' γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης.
Κατόπιν τούτου και σε συνδυασμό με άλλες αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στην περιοχή (Ανάκτορο, Θέατρο , Ιερά, το τείχος της πόλης και άλλα πολλά ευρήματα ) οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συνηγορούν ότι σε αυτήν την τοποθεσία ήταν οι αρχαίες ΑΙΓΕΣ , πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου . Σε αυτές της ανασκαφές δούλεψαν και πολλοί κάτοικοι του χωριού από το 1937 έως και σήμερα .
 Μετά από αυτές της αρχαιολογικές ανακαλύψεις το χωριό έγινε ξακουστό στα πέρατα της οικουμένης και πήρε μεγάλη αξία όλη η περιοχή. Οι κάτοικοι του χωριού σήμερα ασχολούνται με την γεωργία , την κτηνοτροφία και με τον τουρισμό. Σήμερα η Βεργίνα ανήκει στον Δήμο Βέροιας με πληθυσμό  2.000 περίπου κατοίκων.
Οι οικογένειες των Σανταίων της Βεργίνας είναι οι εξής:
Χαρμάνκιοϊ 1925
Αφιχθέντες στις  21 Μαΐου του 1924 από τον προσφυγικό οικισμό Χαρμάνκιοϊ της Θεσσαλονίκης

Από την ενορία Πιστοφάντων:

1) Αηδονίδης Κωνσταντίνος  του Μωυσή ( Τονάκ'ς) με την γυναίκα του Άννα (το γένος Χωλίδου) και την μητέρα του Σοφία ( το γένος Ασλανίδου).
2) Αηδονίδου Κυριακή (Τονακίνα) ( το γένος Στεφανίδου)  χήρα  Χρήστου με τα παιδιά της Ναζή, Ελένη, Θεοφύλακτο και Ιωάννη.
3) Αηδονίδης Γεώργιος του Δημητρίου  ( Τονάκ'ς)  με την αδερφή του Ελένη.
4) Γολιδόπουλος Ιωάννης του Χριστόφορου  με την γυναίκα του Μαρία (το γένος Χρυσοστομίδου)  και την κόρη τους Ελένη.
5) Ιωσηφίδης Χριστόφορος του Παναγιώτη.
6) Ιωσηφίδης Λεωνίδας του Ιωσήφ με την αδερφή του ....
7) Κοραΐδης  Χριστόφορος του Γεωργίου (Κόραγας) με την γυναίκα του Σοφία ( το γένος Μαρουφίδου).
8) Κοραΐδης Αβραάμ του Χριστόφορου ( Κόραγας)  με την γυναίκα του Ευθυμία (το γένος Μουρατίδου).
9) Κωστικίδης Κοσμάς του Ισαάκ (Σαρχός)  με την γυναίκα του Όλγα ( το γένος Ελευθεριάδου) και την κόρη τους Ειρήνη.
10) Κωστικίδης Χρήστος  του Ιορδάνη με την γυναίκα του Σοφία ( το γένος Παρουτσίδου) και τα παιδιά τους Αριστείδη και Αλέξη.
11) Περτσαμίδης Νικόλαος του Ιωάννη ( Περτσάμς) με την γυναίκα του Μαρία (το γένος Στολτίδου) και τα παιδιά τους Αριστείδη και Κλεονίκη.
12) Πιστοφίδης Ιωάννης του Θεοδώρου με την γυναίκα του Αγγελική ( το γένος Συμεωνίδου) και τα παιδιά τους Μαρία και Κυριακή.
13) Πολιτίδης Συμεών με τα παιδιά του Φίλιππο και Χαρίκλεια.
14) Συτμαλίδου Ελένη χήρα Γεωργίου ( το γένος Κοραΐδου)   με την κόρη της Εριφύλη
15) Ταχτσίδου Μαρία χήρα Ιωάννη με την κόρη της Όλγα.
16) Τσαρτσή Μαρία χήρα Θεμιστοκλή ( το γένος Αηδονίδου)  με την κόρη της Ελπίδα.
17) Χρυσοστομίδης Παναγιώτης του Ηλία ( Μοτούλς) με την γυναίκα του Κυριακή ( το γένος Κωστικίδου) και τα παιδιά τους  Σοφία, Χρήστο και Μάγδα.

Απο την ενορία Ισχανάντων:
1) Αμοιρίδης Χριστόφορος με την γυναίκα του Συμέλα (Σατιράβα) ( το γένος Ξανθοπούλου) και τον γιο τους Φωκίων.
2) Γωνιάδου Θεοδώρα χήρα Χριστόφορου ( το γένος Χαριάδου)  με τον γιο της Ιεροκλή.
3) Εφραιμίδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου ( Χαρατσής)  με την γυναίκα του Σοφία ( το γένος Παυλίδου).
4) Εφραιμίδης Νικόλαος του Κωνσταντίνου ( Χαρατσής)  με την γυναίκα του Μαρία ( το γένος Τυφλοπούλου) και τον γιο τους Γεώργιο.
5) Εφραιμίδης Χρήστος του Κωνσταντίνου ( Χαρατσής)  με την γυναίκα του Ελένη ( το γένος Ξανθοπούλου) και την κόρη τους Σοφία.
6) Εφραιμίδης Ανέστης του Ιωάννου με της αδερφές του  Βαρβάρα και Μαρία.
7) Ιακωβίδου Ελένη (Βερβελιάβα) χήρα Τριαντάφυλλου ( το γένος Μελίδου)  με τα παιδιά της Αλέξιο, Μαρία και Ιάκωβο.
8) Ιακωβίδου Ελένη του Ιάκωβου  (Αλεμάνα).
9) Καγκελίδης Αβραάμ του Ιωάννη με την γυναίκα του Μαγδαληνή ( το γένος Φουλίδου)  και την θεία του Ελένη Καγκελίδου.
10) Καγκελίδης Παναγιώτης του Δημητρίου με την γυναίκα του Ευθυμία ( το γένος Ξανθοπούλου).
11) Λαζαρίδης Δημήτριος του Κωνσταντίνου με την γυναίκα του Ειρήνη ( το γένος Αυγοπούλου)  και τα παιδιά τους Κωνσταντίνο, Όλγα, Δημοσθένη και Παντελή.
12) Μουρατίδης   Χριστόφορος του Χαράλαμπου με την μητέρα του Παρθένα.
13) Ξανθόπουλος Λαμπριανός με την γυναίκα του Κυριακή και τον γιο τους Θρασύβουλο.
14) Ξανθόπουλος  Χριστόφορος του Σάββα ( Ο Κάτσον) με την γυναίκα του Μαρία ( το γένος Παρχαρίδου) και τα παιδιά τους Κυριακή , Ανδρομάχη , Χαράλαμπο , Μιχάλη και Αντιγόνη.

Απο την ενορία Τερζάντων:
1) Γυριχίδης Γεώργιος του Αβραάμ  με την γυναίκα του Ευγενία ( το γένος Χλωρίδου)  και το γιο τους Σωκράτη.
2)Γυριχίδης  Θεόφιλος του Αβραάμ με την γυναίκα του Εμορφίλη.
3) Μουρατίδης Ευστάθιος του Ιωάννη ( Ατματσάς)   με την γυναίκα του Χρίστη και τον γιο του απο την  πρώτη του γυναίκα Κυριάκο.
4) Μουρατίδης Πολυχρόνης του Θεοδώρου ( Τσαούς)  με την γυναίκα του Παρθένα την αδερφή του Ευθημία και τον γιο τους Ισαάκ.
5) Μουρατίδης  Αβραάμ του Πολυχρόνη ( Τσαούς) με την γυναίκα του Μαρία ( το γένος Σαμανίδου) και τα παιδιά τους Ελένη , Θεόδωρο και Σωκράτη.
6) Μουρατίδης Γεώργιος του Πολυχρόνη ( Τσαούς)  με την γυναίκα του Θεολογία ( το γένος Σπυράντη) και τις κόρες τους Κυριακή και Αυγή.
7) Παγιανίδης Κωνσταντίνος του Λαμπριανού  με την γυναίκα του Βαρβάρα ( το γένος Μουρατίδου)  και τα παιδιά τους Μαρία , Νικόλαο, Αριστείδη και Ευρυδίκη.
8) Σαπλαχίδης Κοσμάς του Θεοδώρου με την γυναίκα του Μαρία ( το γένος Γραμματικοπούλου) και τα παιδιά τους Τιμολέων, Βασιλική, Ελένη, Χαρίλαο και  Ερασμία.
Άγιος Κωνσταντίνος -Ζουρνατσάντων
Απο την ενορία Ζουρνατσάντων:
1) Χιονίδης  Ευστάθιος του Χαραλάμπους με την γυναίκα του Ελένη ( το γένος Χλωρίδου) και τα παιδιά τους Γεώργιο και Ισαάκ.
2) Χλωρίδης Γεώργιος  του Δημητρίου ( Τσαϊρτς)  με την γυναίκα του Καλλιόπη (Τσαϊρίνα )( το γένος Πηλείδου) και τα παιδιά τους Κοσμά, Μαρία και Σοφία.
3) Παρουτσίδου Σόνια ( Χορπολίνα)  χήρα Κωνσταντίνου.

Απο την ενορία Πινιατάντων:
1) Κωτιάδης Χρήστος του Παντελή ( Κώτογλης) με τον αδερφό του Μιλτιάδη.

Από την ενορία Τσακαλάντων:
1) Αντωνιάδης Κυριάκος του Γεωργίου με την γυναίκα του Ζωή (το γένος Τριανταφυλλίδου).
2) Αντωνιάδου Ευθυμία ( το γένος Βενετικίδου)  και τον γιο της Αντώνη.
3) Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος του Ιώβ με την γυναίκα του Ελπίδα ( το γένος Παυλίδου)  και τις κόρες τους Πολύμνια και Μελπομένη.

Από την ενορία Κοσλαράντων:
1) Συμεωνίδης Χριστόφορος του Ιακώβ ( Μαλιφόστορον)  με την γυναίκα του Ευθυμία ( το γένος Βασιλειάδου) και τα παιδιά της πρώτης του γυναίκας  Ιωάννης και  Σωκράτης και Κωνσταντίνο.

ΠΙΣΤΟΦΑΝΤΩΝ
Αφιχθέντες από το 1924 έως το 1928 . Από διάφορα μέρη της Ελλάδος και από Ρωσία
Από την ενορία Πιστοφάντων:
1) Αηδονίδης  Κωνσταντίνος του Θεοδώρου ( Τονάκ'ς)  με την γυναίκα του Ευθυμία ( το γένος Βενετικίδου) και τα παιδιά τους Ευρύκλεια και Θεόδωρο , μέσω Καλαμωτό Λαγκαδά .
2) Αηδονίδου Σοφία ( Τονακίνα) ( το γένος Κοταλακίδου)  χήρα Ιωάννη και τα παιδιά της Χρήστο ( Ο Χρηστάκον ) και Ελένη , μέσω Καλαμωτό Λαγκαδά.
3) Αηδονίδης Δημήτριος του Χαραλάμπους ( τονάκ'ς) , μέσω Αμερικής.
4) Βενετικίδης Επαμεινώνδας του Ιωάννη , μέσω Τριανταφυλλιάς Σερρών .  
5) Ιωσηφίδης Αλέξανδρος του Δημητρίου , μέσω Ν.Σάντας Κιλκίς.
6) Συμεωνίδου Ελένη του Συμεών με την αδερφή της Μάρθα,  μέσω Καλλιθέας Αλεξανδρούπολης.

Από την  ενορία Ισχανάντων:
1) Ιακωβίδης Ματθαίος του Θεμιστοκλή ( Βερβελιάς)
2) Κουφατσή Πηνελόπη του Περικλή  με την αδερφή της Αργυρώ , μέσω Δράμας
3) Λαζαρίδης Ιωάννης του Θεοδοσίου με την γυναίκα του Συμέλα ( το γένος Εφραιμίδου)   και τα παιδιά τους Ελένη και Θεοδόσιο.
4) Λαζαρίδης Νικόλαος του Ιωάννη με την γυναίκα του Μαρία ( το γένος Συτμαλίδου)
5)  Παυλίδης Φίλιππος του Κωνσταντίνου ( Γιάνφουστης)  με την γυναίκα του Κυριακή ( το γένος Χατζάκη) και την μητέρα του Μυροφόρα ( το γένος Αμοιρίδου) χήρα Κωνσταντίνου, μέσω Θεσσαλονίκης .
6) Παυλίδου Δέσποινα ( Γιάνφουστη)  ( το γένος Γωνιάδου) χήρα Πολυχρόνη με τα παιδιά της Κωνσταντίνο και Ειρήνη, μέσω Θεσσαλονίκης  .
7) Παυλίδης Θεόδωρος του Αλέξανδρου ( Γιάνφουστης)   με την γυναίκα του Φεβρωνία ( το γένος Βαρελοπούλου) , μέσω Κωνσταντινούπολης .
8) Σιδηροπούλου Κυριακή  (Τέλη ) (το γένος Παυλίδου)  χήρα Θεόδωρου, μέσω Ρωσίας
9) Σπυριδοπούλου Μαρία ( Καταραμέντζα)  χήρα Γεωργίου ( το γένος Παυλίδου)  με  τον γιο της Ιωάννη μέσω Θεσσαλονίκης.
10) Στεφανίδης Δημήτριος του Χρυσόστομου με την γυναίκα του Μαρία ( το γένος Καγκελίδου)  την κόρη τους Σοφία και την μητέρα του Ελένη, μέσω Ν.Σάντας Κιλκίς .
11) Χαριάδης Γεώργιος του Χαράλαμπου, μέσω Πεύκων Αλεξανδρουπόλεως.
12) Χαριάδου Μαρία του Χριστόφορου , μέσω Πεύκων Αλεξανδρουπόλεως.

Από την ενορία Ζουρνατσάντων:
1) Ακριβόπουλος Νικόλαος (Ακριβέσογλης)  του Χαραλαμπου με τα παιδιά του Αδάμ και Ιγνάτιο , μέσω Βέροιας.
2) Ακριβόπουλος Προκόπιος του Νικολάου  με την γυναίκα του Ειρήνη ( το γένος Κωνσταντινίδου) και τα παιδιά τους Χαράλαμπο και Νικόλαο, μέσω Ρωσίας.
3) Ακριβόπουλος Κλεάνθης του Γεωργίου με τον αδερφό του Κοσμά, μέσω Βέροιας.
4) Μαυρόπουλος Θεόδωρος του Ευσταθίου (Σιάχς), μέσω Θεσσαλονίκης.
5) Πυλίδου (Μαβίδου) Αρτεμισία
Από την ενορία Πινιατάντων:
1) Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος του Ιωάννη (Μουρμούρτς) , μέσω Νέας Αμισού Ξάνθης.
2) Τριανταφυλλίδης Χρήστος του Χαραλάμπους ( Τσιάτζας) με την γυναίκα του Μαρία ( το γένος Βενετικίδου), μέσω Ν. Σάντας Κιλκίς .

Απο τα Δώδεκα Αλάτια:
1) Εφραιμίδου Παρθένα  του Παναγιώτη , μέσω  Αναράχης Πτολεμαΐδας.
2) Εφραιμίδου Χριστιανή του Παναγιώτη με τον γιο της Ευστάθιο του Κωνσταντίνου, μέσω  Αναράχης Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με τον κατάλογο αγροτών προσφύγων που συντάχθηκε  το 1928 και την κατάσταση που συνέταξε ο χωριανός Ιεροκλής Γωνιάδης  οι παρακάτω  δηλώνουν κάτοικοι Βεργίνας με καταγωγή από την Σάντα του Πόντου . Εμείς παρά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε  δεν μπορέσαμε να βρούμε επαρκή στοιχεία, είτε απεβίωσαν χωρίς να αφήσουν  οικογένεια , είτε έφυγαν από το χωριό σε άλλο μέρος της Ελλάδας . Αυτοί είναι οι εξής:
1) Γεωργιάδης Ιωάννης από την ενορία Ζουρνατσάντων
2) Κωτιάδου Ελπινίκη από την ενορία Πινιατάντων
3) Πιπερίδης Κωνσταντίνος του Θεοδώρου απο την ενορία Πιστοφάντων
4) Σαμανίδης Ιωάννης από την ενορία Τερζάντων
5) Σαμανίδης Κωνσταντίνος από την ενορία Τερζάντων
6) Σιδηρόπουλος Φιλοκλής από την ενορία Ισχανάντων
7) Ξανθόπουλος Χαράλαμπος του Ιωάννη από την ενορία Ισχανάντων




ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ




Share

1 σχόλιο:

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah