Από τον Νίκο Καπετανίδη, τον Ιανουάριο του 1919
Νικος Καπετανίδης |
Στο φύλλο της Εποχής της Τρίτης 15 Ιανουαρίου 1919, στην 1η σελίδα, δημοσιεύεται μία συνέντευξη με τον κ. Ματθ. Κωφίδην, με πλαγιότιτλο Η ελληνοαρμενική συνεννόηση - Τα εθνικά μας ζητήματα - Τα Πατριαρχεία - Η αισιοδοξία του μέλλοντος. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Με τον άρτι εκ Κωνσταντινουπόλεως επανακάμψαντα ομογενή κ. Ματθ. Κωφίδην. βουλευτήν Τραπεζούντος, η «Εποχή» εθεώρησε καθήκον να συνδιαλεχθή, δια να γνωρίση την κατάστασιν ασφαλέστερον και δια να αρθή κατά το δυνατόν η αοριστία ήτις επικρατεί εις τον τόπον μας διάτα καθόλου εθνικά πράγματα. Ο κ. Μ. Κωφίδης, γεμάτος από αισιοδοξίαν και με το μειδίαμα της χαράς εις τα χείλη μάς εδέχθη φιλοφρονέστατα.
- Τι φρονείτε δια την ελληνοαρμενικήν συνεννόησιν κ. Κωφίδη; Είναι απλώς αισθηματική ή επιβάλλετε δια λόγους πολιτικούς;
- Η ελληνοαρμενική συνεννόησις είναι ζωηρά έκφρασις των αισθημάτων τα οποία επικρατούν και εις τα δύο έθνη. Κοινή τύχη και κοινή δοκιμασία μοιραίως συνέσφιξε τους δεσμούς των δύο λαών. Μας έπληξαν αι ίδιαι συμφοραί. Από την αισθηματικήν ταύτη ένωσιν, προέρχεται και η πολιτική ανάγκη μιας εγκαρδίου συνεννοήσεως, επωφελέστατη δια το μέλλον και των δύο εθνών. Η ελληνοαρμενική συνεννόησις είναι απαρχή κοινού ευγενούς αγώνος. Μη λησμονείτε δε και εις επίμετρον ότι η συνεννόησις αύτη έχει βαθείας τας ρίζας, και εις την βυζαντινήν ιστορίαν. Είμεθα από τότε αδελφωμένοι. Οι αυτοκράτορες Ίσαυροι μας ήλθαν από την Αρμενίαν. Σήμερον οι αρχηγοί και των δύο εθνών εμπνέουν την συνενόησιν ταύτην και δικαιούμεθα να ελπίσωμεν πολλά εις αυτήν.
Ματθαίος Κωφίδης |
Ο κ. Κωφίδης εγέλασε και εζωγραφήθη εις αυτόν μία εκδήλωσις χαράς.
- Καταντώ να είμαι αισιοδοξώτατος. Η εργασία η οποία γίνεται εκεί, πείθει καθένα ότι ευρισκόμεθα εις την περίοδον των ωραίων εθνικών εκπλήξεων. Αι πρώται εκδηλώσεις της εργασίας ταύτης, τας οποίας γνωρίζετε, είναι ασφαλή εχέγγυα της πλήρους επιτυχίας. Η διπλωματία βεβαίως αργεί πάντοτε. Σταθμίζονται περιπτώσεις ακατάληπτοι δια τους πολλούς. Αλλ' η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας λείπει. Πιστεύσατε ότι οι αρμόδιοι εργάζονται, εργάζονται, εργάζονται αδιαλείπτως.
- Και τα Πατριαρχεία; Επήλθε καμμία αλλαγή, κ. Κωφίδη, και το Φανάρι; εχαράχθη καμμία νέα υγιής κατεύθνσις (κατεύθυνσις); Ο κ. Κωφίδης, μετ' ολιγόλεπτον σκέψιν μας απήντησεν.
- Φαίνεται ότι και εκεί πέρα αρχίζουν ν' αλλάζουν τα πράγματα. Αρχίζουν βαθμηδόν να επικρατούν νέαι αρχαί και τούτο θα είναι σωτήριον. Το Φανάρι σήμερον χρεωστεί να σταθή εις το ύψος του και όλοι οι αρμόδιοι χρεωστούν να το αντιληφθούν καλά.
- Περί δε της πατριαρχικής εκλογής;
- Αυτή αναβάλλεται και αργεί ακόμα, μας απήντησε μειδιών ο κ. Κωφίδης. Η ελληνική ιεραρχία όλη θα λάβη μέρος εις την εκλογήν. Και δια να καθορισθούν αι λεπτομέρειαι αύται και πολλαί άλλαι σοβαραί υποθέσεις χρειάζεται καιρός. Αι εκλογαί άλλως τε γίνονται εν ειρήνη...
- Ποίαν εντύπωσιν κάμουν εις την πρωτεύουσαν αι βιαιοπραγίαι και τα κακουργήματα τα διαπραττόμενα εις βάρος των χωρικών μας εδώ;
- Την χειρίστην. Παρακολουθείται μετά προσοχής η κατάστασις εδώ και γνωρίζουν όλα με όλας τας λεπτομέρειας. Θαρρείτε όμως και αισιοδοξείτε... (ακολουθούν δύο δυσανάγνωστες αράδες).
Εσφίξαμε θερμώς το χέρι του εγκρίτου ομογενούς μας και εχωρίσθημεν ευχαριστούντες , με την ψυχήν ήσυχον.
Santeos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου