Λάζαρος Ακερμανιδης

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

 Φωτογράφος στο λιμάνι Σότσι, στη νότια Ρωσία
Ο Λάζαρος Ακκερμανίδης γεννήθηκε το 1903 στην πα­ραλιακή πόλη Σούρμενα του ανατολικού Πόντου. Όπως και χιλιάδες άλλες οικογένειες Ποντίων, και η δική του μετανάστευσε, για καλύτερη τύχη και για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων, στο λιμάνι Σότσι της νότι­ας Ρωσίας, της περιοχής Αικατερινοντάρ - Κρασνοντάρ. Στο Σότσι τελείωσε το γυμνάσιο και εκεί έμαθε την τέ­χνη της φωτογραφίας.

 Στην Ελλάδα και στο αλβανικό μέτωπο το 1940
Ήρθε στην Ελλάδα το 1932, όπου άρχισε να εργάζε­ται ως επαγγελματίας φωτογράφος, κυρίως στο φωτογρα­φείο των αδελφών Μεγαλοκονόμου. Πολλές φωτογραφίες, μάλιστα, που παρουσίασαν κατά καιρούς οι Μεγαλοκο­νόμου, είναι του Ακκερμανίδη.
Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1940, ο Λάζαρος Ακκερμανίδης έφυγε από την Κατερίνη, όπου βρισκόταν κοντά στον αδελφό του Ηλία, και παρουσιάστηκε στο Γε­νικό Επιτελείο Στρατού, που ζητούσε επαγγελματίες φω­τορεπόρτερ.
Έτσι ανέβηκε στο μέτωπο και φωτογράφισε στιγμιότυπα του θρυλικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον του φασισμού. Οι φωτογραφίες του είναι καταπληκτικές, ζωντανές, έργα τέχνης και θυμίζουν την τέχνη του άλλου μεγάλου Πόντιου φωτογράφου, που ζει στην Καλαμαριά, του Γιώργου Μουσικίδη.

Η «Χειμάρα» με τους αριστερούς και τον Ακκερμανίδη
Στις 19 Ιανουαρίου 1947, το πλοίο «Χειμάρα», που εκτελούσε τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Πειραιάς, βυθίστηκε κάτω από περίεργες συνθήκες, κοντά στο νησάκι Καβαλλιανή, στη νότια Εύβοια.
Στο πλοίο αυτό βρισκόταν ο Λάζαρος Ακκερμανίδης, που πνίγηκε, μαζί με δεκάδες αριστερούς, τους οποίους πήγαινε στις εξορίες η κυβέρ­νηση του «λαϊκού» Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Συνολικά, πνίγηκαν τότε, 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.







Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah