ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014


1η παρουσίαση στην Αθήνα

Οι Εκδόσεις Δαιδάλεος και η συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση του νέου μας βιβλίου με τίτλο "Το Ιερό Δέντρο: Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του" που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.


Οι Εκδόσεις Δαιδάλεος και η συγγραφέας-θεολόγος Ευλαμπία Τσιρέλη σας προσκαλούν στην πρώτη μεγάλη παρουσίαση του νέου μας βιβλίου με τίτλο "Το Ιερό Δέντρο: Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του" που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Για το βιβλίο, εκτός από την ίδια την συγγραφέα θα μιλήσουν ακόμη οι: Μυρτώ Θεοχάρους (Δρ. Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, Καθηγήτρια Βιβλικών Σπουδών στο Ελληνικό Βιβλικό Κολέγιο), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος, συγγραφέας, διευθυντής των εκδόσεων Δαιδάλεος).

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε...
Το δέντρο είναι η τελειότερη έκφραση της ζωής, της δύναμης και της ομορφιάς της φύσης. Αποτελεί σύμβολο της πορείας και του σκοπού του ανθρώπου, που είναι από κάτω προς τα πάνω. Είναι εικόνα της πνευματικότητας και της αστείρευτης ανάγκης του ανθρώπου να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του πνευματικού, να ικανοποιεί την ανάγκη του να ψάχνει το θείο, έτσι ώστε να βεβαιώνεται ότι υπάρχει κάτι πέραν της θνητής σωματικής του ύπαρξης.
Από τον σπόρο στη μήτρα, σαν το δέντρο, έτσι και ο άνθρωπος έρχεται στη γη, μεγαλώνει και απλώνει τα κλαδιά του κάνοντας τις επιλογές στη ζωή του,  ωστόσο ο δρόμος του είναι πάντα ένας και ανοδικός. Είναι ο κεντρικός κορμός του δέντρου της ζωής του που θα τον οδηγήσει όλο και ψηλότερα, στην κορυφή και στην ένωσή του με το θείο και το υπερβατικό, στο «καθ’ομοίωσιν».
Το βιβλίο αυτό πραγματοποιεί ένα ταξίδι στον αρχαίο κόσμο και πραγματεύεται το Ιερό Δέντρο στους πολιτισμούς των Σουμερίων, Ασσυρίων, Βαβυλωνίων, Αιγυπτίων, Χαναναίων και Εβραίων. Τι ποιότητες απέδωσαν στο σύμβολο του δέντρου όλοι αυτοί οι λαοί; Με ποιο τρόπο οι μυθολογικές παραστάσεις της Εγγύς Ανατολής αποδόθηκαν στο βιβλικό κείμενο; Ποιες είναι οι ρίζες των δύο δέντρων της ιστορίας του βιβλικού Παραδείσου; Τι ακριβώς ήταν το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού και τί το δέντρο της ζωής στον κήπο της Εδέμ; Ποια η σχέση τους με το φυτό του Γκιλγκαμές, το ασσυριακό δέντρο της ζωής και τα υπόλοιπα ιερά δέντρα;
Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στους μύθους του παρελθόντος, στην αναζήτηση της αθανασίας, της γνώσης και του χαμένου Παραδείσου.

Γνωρίστε την συγγραφέα
Η Ευλαμπία Τσιρέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά κι έπειτα μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει Θεολογία στο Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης στο ίδιο ίδρυμα και ένα εξάμηνο στη Θεολογική Σχολή του New College στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.
Έλκεται ιδιαίτερα από τους τομείς της ανθρωπολογίας της θρησκείας, του μύθου και της ιστορίας των θρησκειών. Έχει εκδώσει το βιβλίο "Ο Θάνατος στην Κέλτικη Μυθολογία και Παράδοση" (2013). Ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ποίηση και διδάσκει δημιουργική γραφή. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και ιστοσελίδες. Καταπιάνεται με ότι την κάνει να νιώθει ζωντανή και την προκαλεί, ενώ τρία είναι τα πράγματα που αγαπά όσο τίποτα άλλο: τα δέντρα, τα βιβλία και τα παλιά αντικείμενα.
Μάθετε περισσότερα για την ίδια και το έργο της εδώ.
 
ΠΟΥ; Πολυχώρος Πολιτισμού "Διέλευσις" (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη)


ΠΟΤΕ; Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 12:00
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah