ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ...

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τι θα γινόταν, όταν θα έλιωναν τα χιόνια και η νησίδα αυτή θα μπορούσε να προσβληθεί όχι από ένα μόνο σημείο όπως τον χειμώνα, αλλά από παντού και μάλιστα από τακτικό στρατό, γιατί, χωρίς αμφιβολία, οι στρατιωτικές αρχές δεν θα ήταν νοητό να ανεχθούν την ύπαρξη της ανυπότακτης αυτής νησίδας.
Και τώρα και αργότερα αλλά και σε άλλη περίπτωση, τα γυναικόπαιδα αποτέλεσαν πάντοτε τον παράγοντα που βάραινε αποφασιστικά σε κάθε ενέργεια των ενόπλων Σανταίων.
Η σκέψη για την τύχη τους επέβαλλε την ανάγκη κάποιου διακανονισμού, αλλά, φυσικά, μόνο στην εκλογή του μικρότερου κακού μεταξύ πολλών κακών, θα μπορούσε να αναζητηθεί η διέξοδος από την κατάσταση εκείνη.
Χρυσανθος
Έπειτα από την στάθμιση όλων των ενδεχομένων, αποφασίστηκε  να ζητηθεί η μεσολάβηση του Μητροπολίτη Τραπεζούντας  Χρύσανθου  για την παράδοση της Σαντάς στις επίσημες τουρκικές αρχές. Η λύση αυτή κρίθηκε, ως η λιγότερο οδυνηρή και ως προϋπόθεση της απαραίτητης ομαλότητας, που θα επέτρεπε και τον επισιτισμό των κατοίκων, που είχαν αρχίσει να υποφέρουν από στερήσεις.
Στάλθηκε, λοιπόν, αμέσως αγγελιοφόρος στην Τραπεζούντα, κομιστής επιστολής προς τον Φίλιππο Χειμωνίδη, ο οποίος έσπευδε να πληροφορήσει τον Μητροπολίτη Χρύσανθο περί της κατάστασης στη Σάντα.
Ο Μητροπολίτης επικοινώνησε αμέσως με τον Τούρκο μέραρχο Τραπεζούντας Κιαζήμ μπεην, του εξέθεσε την κατάσταση και τα αίτια που την είχαν δημιουργήσει, και πέτυχε να σταλεί στην Σαντά αξιωματικός του τακτικού τουρκικού στρατού με στρατιωτική δύναμη, μαζί με τον Φίλιππο Χειμωνίδη και τον έμπορο Κωστή Σιδηρόπουλο* για την τυπική παράδοση της Σαντάς στην τουρκική διοίκηση, 
Στις 18 Φεβρουάριου 1918 έφτασε στη Σαντά η μικτή επιτροπή και οι Σανταίοι συνθηκολόγησαν, χάρη των γυναικόπαιδων, διατηρήσαντες την τιμήν των όπλων των. Γιατί δεν ζητήθηκε ο αφοπλισμός των και η υπόθεση τακτοποιήθηκε με την συμβολική παράδοση μερικών παλαιών ντουφεκιών.
Είναι αλήθεια, ότι ο αξιωματικός Φαΐκ μπέης, ο εκπρόσωπος τής στρατιωτικής διοίκησης στη μικτή επιτροπή, παρά την ρητή εντολή του μέραρχου Τραπεζούντας, επέτρεψε κατόπιν σε  αριθμόν ατάκτων Τούρκων να μπουν — για διανυκτέρευση — σε μερικά χωριά της Σαντάς και ότι οι άτακτοι αυτοί, αθέτησαν  την υπόσχεση που είχαν δώσει στον αξιωματικό, προέβησαν τη νύκτα σε δυο - τρεις μεμονωμένες πράξεις βίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να θίξει την τιμή των Σανταίων, δεδομένου, μάλιστα, οι πράξεις αυτές τιμωρήθηκαν σκληρά.

* Ο Κωστής Σιδηρόπουλος ήταν Κρωμναίος, εξαίρετος πατριώτης και άνθρωπος ανώτερος, πρόθυμος στην προσφορά υπηρεσιών για το σύνολο. Διακρινόταν για την πολιτικότητα και την σύνεση του, αρετές που τον βοήθησαν να φέρει σε αίσιο πέρας δύσκολες αποστολές, σαν απεσταλμένος του Μητροπολίτη Χρύσανθου σε υψηλές προσωπικότητες της τουρκικής στρατιωτικής και πολιτικής Ιεραρχίας. Ευτύχησε να έρθει στην Ελλάδα και πέθανε στη Θεσσαλονίκη, πτωχός,  αλλά πάντα αξιοπρεπής, αξιοσέβαστος και αγαπητός σε όλους.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah