Γιάννης Τροχόπουλος

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ο Γιάννης Τροχόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης της Βέροιας το 1990. Σε 20 χρόνια την έκανε κέντρο της πόλης.
 Έχει 24.000 μέλη και εξυπηρετεί 70.000 αναγνώστες στον νομό Ημαθίας. Είναι η μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη που έχει γίνει γνωστή στο εξωτερικό
Ο 50χρονος Γιάννης Τροχόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια από Πόντιους γονείς. Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, στο κέντρο της πόλης, πήγαινε μικρός για να διαβάσει τα μαθήματά του και για εξωσχολικό διάβασμα. Σήμερα είναι ο διευθυντής της. Σπουδάζει νομική στη Θεσσαλονίκη και το 1985, «κατόπιν διαγωνισμού», διορίζεται υπάλληλος στη βιβλιοθήκη της πόλης του.
Στη Βρετανία, όπου πηγαίνει με εκπαιδευτική άδεια, εντυπωσιάζεται από τη συνεχή ροή κόσμου στις βιβλιοθήκες. Η βιβλιοθήκη σήμερα μάλλον οφείλει τη στροφή της στις νέες τεχνολογίες στις μεταπτυχιακές σπουδές στην «Αλληλεπίδραση υπολογιστών και κοινού με έμφαση στις δημόσιες βιβλιοθήκες». 
Ανέλαβε τη διεύθυνσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, την εποχή που αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες.
Η βιβλιοθήκη επενδύει σε αυτές προβλέποντας ότι θα αποτελούσαν την κύρια τάση της εποχής. «Το 1991 η βιβλιοθήκη απέκτησε ηλεκτρονικό δελτιοκατάλογο,το 1994 αρχίζουμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 1997 αποκτήσαμε τον δικό μας διαδικτυακό τόπο και τον δικό μας server. Πιστέψαμε ότι το Διαδίκτυο θα δημιουργήσει νέες υπηρεσίες και θα φέρει κόσμο στη βιβλιοθήκη και επενδύσαμε σε αυτό», εξηγεί ο Γιάννης Τροχόπουλος
Σε δεκατέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής η βιβλιοθήκη- με τα χρήματα που εξοικονομούσε δημιουργούσε νέες υπηρεσίες. Υπηρεσίες, τεχνολογία, καινοτομία, πειραματισμός είναι λέξεις που επανέρχονται στον λόγο του. Αυτές άνοιξαν τον δρόμο για τη βράβευσή της από το ίδρυμα Γκέιτς ως επιτυχούς προτύπου βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο για την πρωτοπορία της στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah