Στέργιος Χασαπίδης

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ένας πολύ σεμνός άνθρωπος ήταν ο Πόντιος πολιτικός Στέργιος Χασαπίδης. Αυτή τη διαπίστωση έκανε κανείς μόλις τον έβλεπε και κυρίως όταν μιλούσε μαζί του. Γεννήθηκε στον Πόντο το 1919 και πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Απριλίου 2005. Εκλέχθηκε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος τον εκτιμούσε πολύ για την προσωπικότητά του και τους αγώνες του.
Ο Στέργιος Χσαπίδης ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τον συνδικαλισμό και συνετέλεσε στην ίδρυση του ΚΕΣ (Κίνημα Ελεύθερου Συνδικαλισμού). Παράλληλα ακολούθησε σπουδές στη Θεσσαλονίκη στον χώρο των πολιτικών και οικονομικών επιστημών. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του, επιδόθηκε στις ξένες γλώσσες. Συνελήφθη κατά το τελευταίο έτος του εμφυλίου πολέμου και τέθηκε για λίγο καιρό υπό κράτηση, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.
Συνίδρυσε το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα (ΔΣΚ) το 1955 και κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές του 1958 με το Δημοκρατικό Κόμμα του Εργαζομένου Λαού, χωρίς επιτυχία. Το ΔΚΕΛ συγχωνεύτηκε στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και με την τελευταία ο Χασαπίδης εξελέγη βουλευτής Πιερίας, στις εκλογές που διεξήχθησαν το 1963 και το 1964. Την περίοδο εκείνη ασχολήθηκε με γεωργικά και εργατικά θέματα. Ήταν, μάλιστα, μέλος και εισηγητής της μικτής επιτροπής Ελλάδας-ΕΟΚ (1964-67).
Λίγο πριν από τη χούντα, με φυλλάδιο που εξέδωσε, ζήτησε την αναμόρφωση των πολιτικών κομμάτων. Το 1967 επιβάλλεται η δικτατορία των συνταγματαρχών και ο Χασαπίδης εκτοπίστηκε αρχικά στη Φολέγανδρο και έπειτα στην Ανάφη, ως το 1969. Παρά τους εκφοβισμούς από την στρατιωτική κυβέρνηση, ίδρυσε την Εθνική Δημοκρατική Ομαλότητα και μέσω αυτής συντόνιζε τον αντιδικτατορικό αγώνα. Το 1974 ανέλαβε γραμματέας Οργανωτικού της Ένωσης Κέντρου —Νέες Δυνάμεις (που μετονομάστηκε σε Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου) και μετά την εκλογική ήττα της τελευταίας συγκρότησε το 1977 τη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Ενωτική Κίνηση. Τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκε με την Πανελλαδική Κίνηση Πολιτών. Το 1989 κατέβηκε ξανά υποψήφιος στις εκλογές, αυτή τη φορά με το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, στην Α' Θεσσαλονίκης,, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Σημαντικός συγγραφέας
Ο Στέργιος Χασαπίδης ήταν συγγραφέας πολιτικών βιβλίων, από τους σημαντικότερους αρθρογράφους-πολιτικούς αναλυτές στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», και με πληθώρα άλλων πολιτικών-κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Εργασιομανής, «χαλκέντερος», όπως τον χαρακτήριζαν, με παράδειγμα προσωπικού τρόπου ζωής, αφιερώθηκε στην πολιτική της Κοινωνίας των Πολιτών. Εκεί, όμως, που είχε καθοριστική και ανεπανάληπτη συμμετοχή στη διαμόρφωση της νέας γενιάς επί πολλές δεκαετίες και αφιέρωσε όλη του τη ζωή, ήταν στην πολιτική — ιδεολογική — κομματική εκπαίδευση πολλών νέων, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Τη δεκαετία του 1980, ο Στέργιος Χασαπίδης κατέβαινε κάθε εβδομάδα στην Αθήνα και έκανε σε συγκεντρώσεις, ομιλίες και αναλύσεις, αλλά και συναντήσεις με ανήσυχους συνειδητούς πολίτες. Δεκάδες μαθητές του βγήκαν από εκείνο το πολιτικό σχολείο, άλλοι προχώρησαν στα «βαθιά»», άλλοι εντάχτηκαν σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό και άλλοι, οι πιο σεμνοί, έμειναν έξω από το πολιτικό παιχνίδι, αλώβητοι, τηρώντας στο ακέραιο τις νουθεσίες και τις αρχές του δάσκαλου.

Πηγη: Περιοδικο "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah