Κυριάκος Αμανατίδης

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο Κυριάκος Αμανατίδης γεννήθηκε στο χωριό Άνω Ροδωνιά της Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, το 1936. Τελείωσε το γυμνάσιο Αριδαίας το 1955. Το 1958 μετανάστευσε στην Αυστραλία, και έκτοτε ζει στη Μελβούρνη με την οικογένεια του.
Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων Μελβούρνης (bachelor of Arts) και Νέας Αγγλίας (bachelor of Letters), με μεταπτυχιακές σπουδές στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Για πάνω από 30 χρόνια δίδαξε νεοελληνική γλώσ­σα και λογοτεχνία σε γυμνάσια, λύκεια, και πανεπι­στήμια της Μελβούρνης. 
Είναι ιδρυτικό μέλος (1970) και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης, τον οποίο υπηρέτησε από τη θέση του πρόεδρου κατά την περί­οδο 1971-1985.
 Επί σειρά ετών εκτελεί χρέη γενικού γραμματέα του πολιτιστικού συνδέσμου, και συντο­νιστή της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού πολιτιστικού περιοδικού «Αντίποδες», που εκδίδει ο σύνδεσμος από το 1974.
Το 2006, το περιοδικό τιμήθηκε από την Πολιτεία της Βικτόριας για την προσφορά του στον πολυπολιτισμό με το τιμητικό δίπλωμα “Victorias Award for Multicultural Affairs”.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του οργανισμού συγγρα­φέων, μη αγγλοσαξονικής καταγωγής, “Victorian Association of Multicultural Writers”, και για μια διετία (1985-1986) χρημάτισε πρόεδρός του και βο­ηθός εκδότης του αγγλόγλωσσου λογοτεχνικού πε­ριοδικού “Rainbow Rising”. Επίσης, υπήρξε μέλος πολλών ομογενειακών συλλογικών φορέων, στους οποίους προσέφερε τις υπηρεσίες του από διοικητι­κές θέσεις.
Τα κύρια ενδιαφέροντα του Κυριάκου Αμανατίδη εστιάζονται στην προβολή και καλλιέργεια της ελλη­νικής γλώσσας, καθώς και της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης, στο πλαίσιο της αυστραλιανής κοινωνίας, και η έρευνα γύρω από πτυχές της ελληνικής ιστο­ρίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιστορία, και τρα­γωδία, του ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού. Παράλληλα, για δεκαετίες, δραστηριοποιείται στον χώρο της ελληνο-αυστραλιανής λογοτεχνίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δώσει πολλές δημόσιες διαλέξεις, έχει κάνει τις παρουσιάσεις με­γάλου αριθμού βιβλίων ομογενών, και πήρε μέρος σε συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται αυτών των θεμάτων με σχετικές ειση­γήσεις.
Είναι συγγραφέας τεσσά­ρων σχολικών βιβλίων για τη διδασκαλία της ελληνι­κής ως δεύτερης γλώσσας, και έγραψε τη βιογραφία του ομογενή Βορειοηπει­ρώτη Πέτρου Πετράνη, και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου του "Οι Ηπειρώτες στην Αυστραλία", έκ­δοση του πανεπιστημίου «La Trobe». 
Επίσης έγραψε τη βιογραφία του επί χρόνια προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ώκλι και Περιχώρων, προαστίου της Μελβούρνης, Κώστα Μπαλτά και του μακαριστού ιερέα Νικολάου Μουτάφη ιερατικού προϊσταμένου της ίδιας κοινότητας, στα τιμητικά λευκώματα που δημοσιεύτηκαν το 2004 και 2005 αντίστοιχα, τα οποία και επιμελήθηκε.
Με τη σύζυγό του Ντίνα Αμανατίδου επιμελήθηκαν για δύο χρόνια το ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Λογοτεχνικοί Αντίλαλοι", προβάλλοντας το έργο 50 ομογενών ποιητών και ποιητριών της Μελβούρνης.

Το 2002 εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας στο Ε' Παγκόσμιο  συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού στη θεσσαλονίκη και  το 2003 εκπροσώπησε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, του οποίου είναι γραμματέας, στο συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Πηγη: Περιοδικο "ΠΟΝΤΙΑΚΑ"
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah