ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ (Αύγουστος 1922)

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014


1. - Οι μισοί φύγαμε διά την Γαλίαναν, ενώ οι άλλοι αύριον θα φθάσουν εις το ποτάμι της μονής Σουμελά.
3 - Εφθάσαμε εις το Αγρουζενόν, όπου εμάθαμεν ότι ο εκ Γαλιαίνης Γεώργιος Παναγιωτίδης, σύντροφος του Δαμ. Τσιρίπ, εσκοτώθη εις Λαραχανήν κατά μίαν σύγκρουσιν με Τούρκους.
6 - Εφθάσαμε εις την μονήν και συναντήσαμε και τους άλλους και όλοι μαζί φθάσαμε εις Γουβενού μέζιρεν της Γαλιαίνης.
11 - Πήγαμε διά μέζιρεν Τσουμαστόν να πάρωμε τις αγελάδες των Μεσογορλίδων, αλλά είχαν φύγει και δεν τους βρήκαμε και γυρίσαμε πίσω.
Από την Ελαφολίμνην επτά παιδιά τα στείλαμε εις την Γαλίαναν, ενώ οι άλλοι δέκα τρεις φύγαμε κατά την Κρώμνην και εμείναμε το βράδυ εις το Κουθάλ.
12 - Νύκτα φτάσαμε εις τον Άγ. Ζαχαρίαν της Κρώμνης και ακούσαμε εις το Ματέν χανήν κουδούνια αλόγων και πλησιάσαμε σιγά σιγά. Αλλ’ επειδή είχαν φύλακας, μας αντελήφθησαν και επυροβόλησαν και επειδή δεν μπορέσαμε να πλησιάσωμεν, απεσύρθημεν εις το βουνόν Καρά Τας, όπως την επομένην φυλάγωμεν τον δρόμον τους.
13 - Νύκτα πιάσαμε το Τεβέ πογίν και περιμέναμε, ότε βλέπομεν επτά οκτώ με όπλα να έρχωνται εμπρός και μακρόθεν τα άλογά τους με φορτία. Από το αντίκρυ ύψωμα μας είδε ένας τσιοπάνος και, μόλις εφάνηκαν αυτοί, τους εφώναξε και επυροβόλησε να τους ειδοποιήση.
 Αμέσως τα άλογα γύρισαν πίσω και εμείς συνεκρούσθημεν λίγο με αυτούς, αλλά έφυγαν και μόνον ένας εσκοτώθη. Το βράδυ κατέβημεν εις το χωρίον Μόχωρα της Κρώ-μνης, πήραμε ψωμί και προς τα ξημερώματα φθάσαμε εις το Τσαμέ πογάζ και κρυφθήκαμε εις ένα έρημο παρχάρι.
14 - Κατά το μεσημέρι μας επλησίασαν τα πρόβατα του παρακειμένου παρχαρίου· τα πήραμε διακόσια κεφάλια και δέκα τρεις αγελάδες και φθάσαμε το βράδυ εις τα Τσιφίνια.
15 - Τα παιδιά από την Γαλίαναν έφεραν τρεις αγελάδες προ ημερών, πήγαν εις το Σαζλούκ και πήραν δύο φορτία βούτυρον και τέσσερα όπλα και εσκότωσαν και τον φύλακα του παρχαρίου Αχάντιακος.
16 - Κατέβημεν όλοι εις το Χαντσάρ και εκόψαμε τα πρόβατα και τα κάναμε καβουρμάδες.
18 - Εστείλαμε μερικούς εις την Χάρουξαν και ελθόντες μας είπαν ότι κατ’ αυτάς ο Καρά Κιαζίμ πασιάς θα έλθη με ειδικόν στρατόν προς καταδίωξίν μας.
28 - Εκόψαμε τον δρόμον από Καρά κοτύλ μέχρι Κιολλιαριά, αλλά κανείς δεν πέρασε και κατέβημεν εις το Ζουρνατσιάντων, όπου και εμείναμεν.
29 - Το πρωί πάλιν ανέβημεν στον δρόμον και στήσαμε την ενέδραν και περιμέναμε. Βλέπομεν μερικούς οπλισμένους να έρχωνται εμπρός και άλλοι άοπλοι να τους ακολουθούν. 
Και επειδή ήρχοντο από κάτω και επήγαιναν στα παρχάρια τους, δεν είχαν τίποτε μαζί τους τρόφιμα, διότι λόγω της εποχής δεν πήγαιναν επάνω τρόφιμα, αλλά από τα παρχάρια πάντοτε τα εκατέβαζαν.
 Απεφασίσαμε λοιπόν να μη τους πειράξωμεν, αλλά να περιμένωμε άλλους από τα παρχάρια και διά τούτο κρυφθήκαμε να μη μας βλέπουν. Αυτοί όμως, σταματήσαντες λίγο εκεί και βλέποντες εδώ κι εκεί, μας αντελήφθησαν και άρχισαν να πυροβολούν.
Πυροβολούμε κι εμείς και σκοτώνεται ένας από αυτούς, και άλλος πληγώνεται και δύο άλογα σκοτώθηκαν και οι λοιποί ετράπησαν εις φυγήν, αφήσαντες και δύο μουλάρια εκεί, τα οποία πήραμε καθώς και το όπλον του σκοτωμένου και δέσαντες τας πληγάς του τραυματία εφύγαμε.
 Εφθάσαμε εις το Κωφολείβαδον, ενώ τα μουλάρια τα στείλαμε εις το Ζουρνατσιάντων και εμείς πήγαμε εμπρός κατά το Σαλούκ. Και πριν πιάσωμε θέσεις, βλέπομε πολλούς να κατέρχωνται από τα παρχάρια τους με φορτία, αλλά μακρόθεν μας είδαν και έφυγαν κατά την Κολόσιαν και μόνον η εμπροσθοφυλακή τους, δύο ωπλισμένοι μας επλησίασαν. Από αυτούς, ο μεν εις διέφυγε, ο δε άλλος εσκοτώθη και πήραμε και αυτουνού το όπλον και πήγαμε εις το Ζουρνατσιάντων και την επομένην εις Πιστοφάντων.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ (1916-1924)
  
Κωνσταντίνος Κουρτίδης
 (Αδελφός του μετέπειτα γενικού αρχηγού των ανταρτών Ευκλείδη Κουρτίδη)


Σημείωση Σύνταξης : Οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένες  γλωσσικές ατέλειες,γιατί παρουσιάζει μια σύνταξη ιδιότυπη,    σύμφωνη με τη γλωσσική του κατάρτιση.
 Προσπαθήσαμε να μην κάνουμε επεμβάσεις στο αρχικό κείμενο , αφού πρόκειται για ένα είδος απομνημονευμάτων, τα οποία δεν μεταβάλλονται "επ' ουδενί λόγω"εντούτοις για την ομαλοποίηση του κειμένου , προβήκαμε στις απαραίτητες διορθώσεις, εκείνες που θεωρήσαμε αναγκαίες.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah