Η σφενδόνα (Σαπάν Γαγιά).

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Η σφεντόνα την οποία οι Παφραλήδες την ονόμαζαν Σαπάν Γαγιά, ήταν ένα απλό όπλο, που και αυτό με τη σειρά του έπαιξε σπουδαιότατο ρόλο στις μάχες με τον εχθρό και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα.
 Ήταν ένα μικρό κομμάτι από δέρμα, του οποίου οι άκρες ήσαν δεμένες με σκοινί ή ιμάντες. Είχε μήκος εξήντα εκατοστών περίπου η σφεντόνα. Ο εκσφενδονιστής την περιέστρεφε με δύναμη και ταχύτητα και ξαφνικά άφηνε τον ένα ιμάντα, που τον κρατούσε πιο χαλαρά λίγο και έτσι το βλήμα που ήταν τοποθετημένο μέσα στο κομμάτι από δέρμα (δηλαδή πέτρα σε δερμάτινη μικρή σακούλα) εκσφενδονίζονταν με δύναμη σε μεγάλη απόσταση. Το χαρακτηριστικό της σφεντόνας ήταν ότι είχε μεγάλο βεληνεκές και αποτελούσε επιθετικό όπλο στην αρχαιότητα. 
Πάφρα

Το πολεμικό αυτό όπλο με την πάροδο του χρόνου άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο σαν παιχνίδι σχεδόν από όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Τα παιδιά των Παφραίων στη Ν. Πάφρα Σερρών, στο Μαργαρίτι Ξάνθης, στην Καλλιθέα, στο Λυκοδρόμη κ.α. έπαιζαν συχνά το παιχνίδι αυτό και συναγωνίζονταν ποιος θα ρίξει την πέτρα πιο μακριά.
Η σφεντόνα ως όπλο έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ από τους αρχαίους Παφλαγόνες, όταν η περιοχή της Πάφρας, η αρχαία Γαζυλωνίτης περιήλθε στη δικαιοδοσία τους. Οι κατοικούντες την περιοχή του Άλυ ποταμού Παφλαγόνες ήσαν ειδικά εκπαιδευμένοι στη χρήση του, γιατί ήσαν εύσωμοι, δυνατοί και το έδαφος τους προσφέρονταν για τη χρήση της σφεντόνας.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah