Στο λοιμοκαθαρτήριο Μακρόνησου

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Οι Έλληνες του Καρς που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην πρώτη περίοδο της «εξόδου», δηλαδή στα τέλη του ’17 και τους πρώτους μήνες του 18, και είχαν μετακινηθεί προς τις περιοχές του Κουμπάν έμειναν οριστικά στη Ρωσία.
 Ένα μέρος απ’ αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα μετά το ’22 μέχρι το ’24 μαζί με τους άλλους Έλληνες του Καυκάσου, Πόντου και Νότιας Ρωσίας, αφού το όραμα της Δημοκρατίας του Πόντου κατέρρευσε και αφού αυτό επέβαλλε η σκληρή διπλωματική πρακτική της ανταλλαγής των πληθυσμών. 
Επισκεψη Ιασωνιδη σε προσφυγικο συνοικισμο στην Καλαμαρια

Από το λιμάνι του Βατούμ, του Νοβοροσίσκ, του Πότι κ.ά. πήραν τα καράβια και τους έφεραν στη Θεσ/νίκη, τον Πειραιά και την Μακρόνησο. Γνώρισαν και αυτοί τις ίδιες ταλαιπωρίες στην πορεία προς την Ελλάδα και στους χώρους περίθαλψης.
 Μάλιστα, οι της Μακρονήσου, αφού υπέστησαν την καραντίνα και τις ασθένειες που προκαλούσε ο συνωστισμός, η κακή ποιότητα του φαγητού και η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, γνώρισαν και την σκληρή τακτική των μαυραγοριτών, οι οποίοι πλούτιζαν μέσα και έξω από τους χώρους περίθαλψης σε βάρος των προσφύγων.
 Χρέωναν ένα καρβέλι ψωμί μισή λίρα, έδιναν ένα χρυσό δαχτυλίδι ή ένα ρολόι και έπαιρναν ένα ψωμί για να γλυτώσουν από τον λιμό. Οι πρόσφυγες, που αιώνες τώρα ζούσαν με το όραμα της Πατρίδας, ξεγυμνώνονταν από τους μαυραγορίτες. 
Κι αυτοί οι Έλληνες του Καρς εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως και οι προηγούμενοι.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah