Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος (1852-1923)

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Λαμπρός ιστορικός από τους Μολάους της Λακωνίας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στην πολιτική και κατέλαβε τις υψηλές θέσεις του Νομάρχη, του Βουλευτή, του Υπουργού.
Η σχέση του Πελοποννήσιου πολιτικού με τον Πόντο εντοπίζεται σε δύο σημεία: Πρώτα-πρώτα, στους αγώνες που διεξήγαγε και στην προσπάθεια που κατέβαλε για την αποκατάσταση των πρώτων Ελλήνων προσφύγων από τον Καύκασο (1895). 
Είναι γνωστό ότι οι πρόσφυγες αυτοί αγνοήθηκαν από την πολιτεία και αναγκάστηκαν, τελικά, να γυρίσουν στις εστίες τους (1907), παρά τις επερωτήσεις και τις οχλήσεις του δραστήριου πολιτικού.
Κυρίως, όμως, ο Παπαμιχαλόπουλος ταυτίστηκε με τον Πόντο στο αξιόλογο και μοναδικής ιστορικής αξίας σύγγραμμά του «Περιήγησις εις τον Πόντον», Αθήναι 1903, που επανεκδόθηκε τελευταία. Το έργο γράφτηκε ύστερα από περιήγηση του συγγραφέα στις διάφορες περιοχές του Πόντου, και αποτελεί καρπό βαθιάς γνώσης και βιωμένων αυθεντικών εμπειριών από προσωπικές επαφές με πρόσωπα, πράγματα, δρώμενα και παράγοντες του τόπου.
Σήμερα το βιβλίο του Παπαμιχαλόπουλου αποτελεί μια από τις λίγες αυθεντικές και αξιόπιστες πηγές για την έρευνα της ιστορίας , της λαογραφίας και του πολιτισμού του Πόντου.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah