TO ΕΒΡΙΣΤΈΝ Ή ΗΒΡΙΣΤΌ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014


Ανήκει και αυτό στα πολύ γρήγορα φαγητά της ποντιακής κουζίνας, όπου το καλό είναι πως και αυτό μπορούμε να το παρασκευάσουμε από την αρχή ως το τέλος μόνοι μας. Είναι από τα νοστιμότερα ζυμαρικά και εντελώς υγιεινό όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. 
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτά και κυκλικά φύλλα (γιοφχάδες) τα οποία μισοψήνουμε σε λαμαρίνα (σάτς) πάνω από φωτιά με ξύλα  –πάντα δίνει καλύτερη και ιδιαίτερη γεύση-  .
Κατόπιν τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες με μεγάλο τύπου μπαλτά  μαχαίρι -για ευκολία-, και τα τοποθετούμε σε ταψί για να ρίξουμε στον φούρνο.
Αφού λοιπόν ξεραθούν εντελώς, έχουμε τελειώσει την παρασκεύασμα της ‘’πρώτης’’ ύλης του φαγητού και  τα διατηρούμε σε ανάλογο περιβάλλον   για να τα χρησιμοποιήσουμε όταν φτιάξουμε το φαγητό μας.

Υλικά:
Eριστέ, βούτυρο η λάδι, αυγά.

Παρασκεύασμα του φαγητού:
Αν δεν θέλετε να μπείτε σε όλη την παραπάνω διαδικασία –και κακώς φυσικά-, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμη την Eβριστέ από κατάστημα πώλησης ανάλογων τροφών.
Σε βραστό νερό ρίχνουμε την Εβριστέ και την αφήνουμε να βράσει για πέντε (5) λεπτά.
Την σουρώνουμε και την περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
Αν θέλουμε προαιρετικά προσθέτουμε αυγά τα οποία ρίχνουμε στην αχνιστή ακόμα Εβριστέ ανακατεύοντας τα μαζί γρήγορα όμως, και το φαγητό είναι έτοιμο.


Συνοδεύετε από γιαούρτι, και αν θέλετε να δοκιμάσετε   μπορείτε να ρίξετε λίγες κουταλιές μέσα στο φαγητό όπως κάνει συνήθως και ο γραφών…
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah