Ένας ιερέας με εκδοτικά ενδιαφέροντα

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο ιερέας Αντώνιος Αμανατίδης σε τελετή των Θεοφανίων στη Μελβούρνη
Ο πρώτος Πόντιος ιερέας στην Αυστραλία είναι ο π. Αντώνιος Αμανατίδης, ο οποίος έφτασε στην Αδελαΐδα στις 10 Οκτωβρίου του 1957 με τουριστική βίζα, για να βρεθεί με τα παιδιά του, που ζούσαν εκεί. Η τετράμηνη,  όμως, άδεια μετά αποδοχών πέρασε τα σαράντα χρόνια, ύστερα από εισήγηση του τότε μητροπολίτη Αυστραλίας Θεοφύλακτου, ο οποίος και του ζήτησε να παραμείνει μόνιμα στους Αντίποδες.
Μετά από σύντομη παραμονή στην Αδελαΐδα, τα Χριστούγεννα του 1957 πήγε για μια βδομάδα στη Μελβούρνη, ιερούργησε στην Τασμανία και στη συνέχεια πήγε στην κεντρική υπηρεσία της μητρόπολης, στο Σίδνεϊ, όπου και προσέφερε τις υπηρεσίες του στα χωριά και στις κωμοπόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας ως περιοδεύων ιερέας.
 Το 1959 επέστρεψε στη Μελβούρνη, για να λειτουργεί στις εκκλησίες της πόλης και της Βικτώριας, και από το 1961 υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος του ναού Αγίου Νικολάου, στην καρδιά του ποντιακού προάστιου Γιαραβίλ (Yarraville, προάστιο της Μελβούρνης, δίπλα στον ποταμό Γιάρα που διασχίζει την πόλη).
Ο π. Αντώνιος, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Λαραχανή της επαρχίας Ροδόπολης της Τραπεζούντας στις 9 Σεπτεμβρίου 1915, ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής του Εθνικού Παμμακεδονικού Οργανισμού Αυστραλίας, πρώτου συλλογικού φορέα των μακεδονικών σωματείων, που εργάστηκε για την προβολή των ελληνικών θέσεων στην Αυστραλία και την αντιμετώπιση της προπαγάνδας των Σλαβομακεδόνων.
 Ο ίδιος ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής της μοναδικής μακεδονικής εφημερίδας «Μακεδονικός Κήρυξ», που εκδόθηκε από το 1962 μέχρι το 1969 και είχε κυκλοφορία 7.000 φύλλων κατά έκδοση. 
Το 1964, ο ίδιος ίδρυσε και έθεσε σε κυκλοφορία το πρώτο έντυπο των Ποντίων, που κυκλοφόρησε στην Αυστραλία. Εκτύπωσε τετρασέλιδη εφημερίδα με τίτλο «Η φωνή των Ποντίων». Η εφημερίδα κυκλοφόρησε εννιά μήνες. 
Η έλλειψη οικονομικών πόρων και η επεμβατική πολιτική ορισμένων υπαλλήλων του ελληνικού προξενείου είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας της.

Τασος Ταμης

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah