Μάχη του Καράτερε

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Αρχές Ιούνη του 1922  κάποιος φιλέλληνας Τούρκος ειδοποίησε τούς αντάρτες   ότι  30 οπλοφόροι  Τούρκοι με 50 άλογα φορτωμένα τρόφιμα ανεβαίνουν στα παρχάρια του Καράτερε και ότι τα μισά άλογα περίπου  μεταφέρουν εμπόρευμα ψίχας φουντουκιών  στην Παϊπούρτη και Ερζερούμ. 
Αμέσως  συνεννοήθηκαν οι οπλαρχηγοί Ευκλείδης και Δαμιανός   να δράσουν από κοινού εναντίον  της συνοδείας αυτής. Ανέβηκαν τότε όλοι οι αντάρτες στο Κωφολείβαδο και από εκεί  πιάσανε όλη την υπεράνω του Ζουρνατζάντων κορυφογραμμή, κάτω από την οποία επρόκειτο να περάσουν οι Τούρκοι από το δρόμο του   Καράτερε.
 Ο Ευκλείδης συνεννοήθηκε  με τον Δαμιανό και τον Πολίτα Τσουμπάνο  να θέσουν  τους Τούρκους μεταξύ δύο πυρών και τότε  ο μεν Ευκλείδης με την παρέα του έπιασε τα ενδότερα του βουνού (άκρη της κορυφογραμμής) και σχημάτισε την εμπροσθοφυλακή  των ανταρτών, ο δε Τσουμπάνος βάλθηκε να σχηματίσει την οπισθοφυλακή των ανταρτών. Η απόσταση μεταξύ των δύο άκρων ήταν αρκετά μεγάλη.
 Επιτέλους  ολόκληρη η τούρκικη συνοδεία εκτός από ένα  οπλίτη Τούρκο ενσφηνώθηκε  στη γραμμή και άμα το αντιλήφθηκε αυτό ο Ευκλείδης έριξε  για σύνθημα δύο πυροβολισμούς. Τους  πυροβολισμούς αυτούς ακολούθησαν  άλλοι της οπισθοφυλακής και σε λίγα  λεπτά γενικεύτηκε  το πυρ σ'  όλη  τη γραμμή.  
Οπλοφόροι Τούρκοι  αφού έριξαν αρκετές ντουφεκιές κι αυτοί είδαν ότι η θέση τους ήταν απελπιστική, πέταξαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν. Μαζί τους παραδόθηκαν και πολλοί αγωγιάτες Τούρκοι άοπλοι, τους οποίους αγγάρεψαν οι αντάρτες να μεταφέρουν με τ' άλογα  τους όλα τα τρόφιμα και τα  εμπορεύματα παρακάτω από  την τοποθεσία Κοτύλ κατά την πλευρά των Φτελενίων.
 Οι αντάρτες εκτός από τα τρόφιμα  και τα εμπορεύσιμα φουντούκια πήραν  και τα όπλα των Τούρκων και κατέβηκαν στην τοποθεσία «Τή Χαπιάρ το Φτελέν» απ’ όπου φρόντισαν να μεταφέρουν στη Σάντα όλα τα λάφυρα. Στη μάχη, αυτή τραυματίσθηκε σοβαρά κάποιος Τούρκος από τα πλησιόχωρα της Σάντας, ο οποίος έτρεμε από τον  φόβο του μην τον σκοτώσουν οι αντάρτες.
 Αυτόν τον περιποιήθηκε πολύ ο Δαμιανός Τσιρίπ, του έπλυνε τις πληγές, τον έδεσε καβάλα πάνω στο δικό του άλογο, κι αυτό με τη σειρά του τον έριξε στην αυλή του σπιτιού του. Ο Τούρκος  αυτός συγχωρούσε τα πεθαμένα των ανταρτών για την γενναιοψυχία  τους.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah