Γεωργιος Κωνσταντινιδης (1820-1903)

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο καπεταν Γιωργης Κωνσταντινιδης
Κερασούντιος έμπορος και ισόβιος Δήμαρχος Κερασούντας. Ξεκίνησε από απλός μούτσος στα καράβια και έφτασε μέχρι ιδιόκτήτης πολλών πλοίων, εφοπλιστής για τα σημερινά δεδομένα.
 Παράλληλα ασκούσε και το εμπόριο προϊόντων περιοχής Κερασουντας, ιδιαίτερα φουντουκιών, τα οποία προωθούσε στη Ρωσία, στη Ρουμανία, μέχρι και τη Μασσαλία.
  Ήταν προσωπικότητα ευρύτατου κύρους και κοινής εκτίμησης  σε χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Γι αυτό ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ τον διόρισε ισόβιο Δήμαρχο Κερασουντας.
 Η περίοδος της Δημαρχίας του Γεωργίου Κωνσταντινίδη ήταν  από τις πιο δημιουργικές και αναμορφωτικές γι' αυτή την πόλη.
Η ανατολίτικη Κερασουντα αναμορφώθηκε και εξελίχτηκε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με ρυμοτομικά σχέδια , πλακόστρωτα , φωτισμούς, φαρδείς δρόμους, υπονόμους και μένα σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι για την άνετη διεξαγωγή του  εισαγωγικού  και εξαγωγικού εμπορίου.
 Άλλωστε από τότε που έγινε δήμαρχος (γύρω στα 1890), τις εμπορικές του υποθέσεις ανέλαβε ο γιος του Κωνσταντίνος που είχε, που είχε τις επιχειρήσεις του στη Μασσαλία της Γαλλίας. Έτσι ο Γεώργιος ήταν απερίσπαστος στο έργο του Δημάρχου.
 Η σημερινή Κερασούντα χρωστάει πολλά στον ακάματο διαμόνιο και στο πολύπλευρο ταλέντο του Δημάρχου Γεωργίου Κωνσταντινίδη.
Μετά το θάνατο του (1903), οι συνδημότες του, Χριστιανοί  και Τούρκοι, έστησαν ένα πυραμοειδές επιβλητικό μνημείο (μνήμα) πάνω στον τάφο του, στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, πάνω στην Ακρόπολη της Κερασούντας.
Δυστυχώς με την ανταλλαγή το μνήμα του Κωνσταντινίδη γκρεμίστηκε, για να χτιστεί στη θέση του το μνήμα του σφαγέα των Ελλήνων Τοπάλ Οσμάν...Έφυγε το αγίασμα και ήλθε το μίασμα!
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah