Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛ. ΒΑΣ. ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ κος I. ΠΟΛΕΜΑΡΧΑΚΗΣ ΟΜΙΛΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «ΕΠΟΧΗΝ»

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

«ΕΠΟΧΗ» Τραπεζούντος, 22 Αυγούστου 1920

... Ο Αρχηγός της Αποστολής με εξαιρετικήν προθυμίαν προσεφέρθη να παράσχει εις την «Εποχήν» όλας τας ζητηθείσας πληροφορίας και εξεφράσθη ως εξής εις τον συντάκτην μας...
-Η θέσις των εν Βατούμ προσφύγων βεβαίως δεν είναι πολύ ρόδινος, αλλ’ ουχί και όπως παριστάνουν, απελπιστική. Εις τας κρίσιμους σημερινός στιγμάς δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα δια το ζήτημα τούτο αλλ’ οφείλω να αποκρούσω όλας τας εις εμέ επιρριπτομένας ευθύνας. Κατηγορούν τινές την Επιτροπήν Περιθάλψεως ως και την Ελληνικήν Κυβέρνησιν διότι δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα όπως εγκαίρως αποστείλη τους εν Βατούμ πρόσφυγας εις Ελλάδα. 
Γνωρίζετε, βεβαίως, ότι αρχικώς επρόκειτο μόνον δια την μετανάστευσιν των Καρσιωτών, τους οποίους είχομεν εντολήν να φροντίσωμεν δια να αποστείλωμεν. Δυστυχώς και οι εις άλλα μέρη του Καυκάσου πρόσφυγες, ουδεμίαν σύστασιν της περιθάλψεως έχοντες, ήρχισαν αθρόοι να συγκεντρωθούν εν Βατούμ, ζητούντες όπως αποστείλωμεν και αυτούς. Ελάβομεν βεβαίως όλα τα επιδεικνυόμενα μέτρα προς παρεμπόδισιν της μεταναστεύσεως των μη Καρσιωτών.
 Ίσως μάλιστα δια να προλάβωμεν το κακόν, εφάνημεν μερικάς φοράς και ολίγον σκληροί απέναντι των. Αλλ’ έπρεπε να φερθώμεν τοιουτοτρόπως όπως τους αναγκάσωμεν να μη μετατοπισθούν από τας εστίας των μέχρι της στιγμής καθ’ ην θα επετρέπετο τούτο από της Ελλην. κυβερνήσεως. Μολαταύτα κατεβάλλομεν υπεράνθρωπους, προσπαθείας να μην υποφέρουν οι πρόσφυγες και ελάβομεν δι’ αυτούς πάσαν δυνατήν φροντίδαν. Γνωστόν δε σας είναι ότι εκ των Καρσιωτών μετανάστευσαν αρκετοί δι’ ατμοπλοίων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι τελευταίοι δε Καρσιώται απέρχονται δια του ατμοπλοίου «Ελευθερία» και ούτω όλοι οι εν Βατούμ Καρσιώται πρόσφυγες μεταναστεύουν.
-Τι θα γίνουν, κε Συνταγματάρχα, οι υπόλοιποι πρόσφυγες;
-Αυτό εξαρτάται από την ελλην. κυβέρνησιν. Το καθήκον μου ήτο να περιθάλψω αυτούς, άφησα δε συστάσεις και άφθονα μέσα όπως μη στερηθούν ουδενός ...
-Και επί πόσον καιρόν, κε Αρχηγέ, θα μείνουν εν Βατούμ οι πρόσφυγες;
-Επαναλαμβάνω ότι αυτό ανήκει εις την ελλην. κυβέρνησιν. Εγώ είμαι εις θέσιν να γνωρίζω ότι συντόμως θα μεταφερθούν εις Ελλάδα οι εν Κιόλια και Αρταχάν Καρσιώται, 10 χιλιάδες περίπου ... Άλλως τε αυτοί προ πολλού είναι έτοιμοι και αναμένουν την διαταγήν της εκκινήσεως. Σημειώσατε, επαναλαμβάνω, ότι αρχικώς επρόκειτο δια την μετανάστευσιν αυτών και μόνων.

-Ποίαν γνώμην έχετε, κε Συνταγματάρχα, δια  τo εν Βατούμ καλούμενον Συμβούλιον των Ποντίων και δια τον Αγ. Τραπεζούντος;
-Να σας απαντήσω πρώτον εις την δευτέραν ερώτησιν σας. Τον Μητροπολίτην Χρύσανθον είχον το ευτύχημα να γνωρίσω προσωπικούς και δεν δύναμαι να εύρω εκφράσεις δια να σας παραστήσω τον βαθύν μου σεβασμόν ως και την άκρον εκτιμησιν ην τρέφω δια τον υπέροχον τούτουν ιεράρχην ... Απορώ και εξανίσταμαι όταν ακούω μωρολογίας εναντίον του. Οι εμπαθείς εχθροί του μόνον ΣΥΚΟΦΑΝΤΑΙ δύνανται να ονομασθούν. Το έργο των είναι ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ και χειριστή υπηρεσία.
Ας απαντήσω τώρα και την πρώτην περί του Συμβουλίου των Ποντίου ερώτησιν σας.
 ΔΥΣΤΥΧΩΣ δια τον Πόντον οι άνθρωποι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ή ΑΞΙΟΥΝ ότι αντιπροσωπεύουν αυτόν, είναι ΑΝΑΞΙΟΙ της αποστολής των, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Δεν είμαι Αρχηγός Πολιτικής Αποστολής αλλά της Περιθάλψεως. Και το διάστημα καθ’ ο συνηργάσθην μετά των Κυρίων τούτων εμόρφωσα την γνώμην ότι οι άνθρωποι αυτοί παν άλλο ή όφελος προσφέρουν εις το ζήτημα σας. Διαχειρίζονται κάκιστα αυτό. 
Αι πράξεις και αι προσπάθειαι των περισσοτέρων εξ αυτών με αναγκάζουν να ερυθριώ. Λυπούμαι βαθύτατα λέγων αυτά, αλλά σας βεβαιώ μεγαλυτέραν λύπην αισθάνομαι αναλογιζόμενος το ΚΑΚΟΝ το οποίον επροξένησαν εις τον Πόντον. Έχω την τόλμην της γνώμης μου την εμόρφωσα κατόπιν πολλών γεγονότων.
Κατέρχομαι εις την Ελλάδα όπου απεριφράστως θα εξηγήσω όλα εις τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως και εν γένει εις όλους τους αρμοδίους».

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah