Ναοί στη Σαντα του Πόντου

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Αγιος Χριστόφορος Πιστοφάντων
Συνήθως εις κάθε χωρίον υπήρχεν είς κυρίως ναός και αρκετά παρεκκλήσια.
Όλοι οι ναοί ήσαν Βυζαντινού ρυθμού, και μόνον ο δεύτερος των Ζουρνατσάντων, τιμώμενος εις μνήμην του Αγίου Γεωργίου ο οποίος ευρίσκετο εις περίβλεπτον θέσιν, έφερε και τρούλον.
Εις το χωρίον Τερζάντων κυρίως ναός ήτο ο των Αγίων Θεοδώρων παρεκκλήσια δε του Αγίου Ιωάννου, της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Γεωργίου.
Εις το χωρίον Ισχανάντων κυρίως ναός ήτο ο της Αγίας Κυριακής, παρεκκλήσιον δε του Αγίου Γεωργίου.
Εις το χωρίον Κοσλαράντων κυρίως ναός ήτο ο των Αγίων Αποστόλων, παρεκκλήσιον δε της Αγίας Μαρίνης.
Εις το χωρίον Πινιατάντων κυρίως ναός ήτο ο του Προφήτου Ηλιού, παρεκκλήσιον δεν υπήρχεν.
Εις το χωρίον Ζουρνατσάντων κυρίως ναοί υπήρχον δύο ο του Αγίου Γεωργίου, και ο των Αγίων Κων/ντίνου και Ελένης, παρεκκλήσιον δε το της Αγίας Κυριακής.
Εις το χωρίον Τσακαλάντων κυρίως ναός υπήρχεν ο της Ζωοδόχου πηγής. Παρεκκλήσια δεν υπήρχον.
Εις το χωρίον Πιστοφάντων κυρίως ναός υπήρχεν ο του Αγίου Χριστοφόρου, παρεκκλήσια δε του Αγίου Παντελεήμονος και του Αγίου Θεοδώρου.
Όλοι οι ναοί ήσαν ευρύχωροι, με πτωχόν βέβαια εσωτερικόν διάκοσμον. Τα παρεκκλήσια ευρίσκοντο εις αρκετήν απόστασιν από τα χωριά ετιμώντο δε συνήθως εις μνήμην Αγίων η οποία εορτάζετο κατά τους καλοκαιρινούς μήνας, δια να ήτο εύκολη η άθροισις των πιστών κατά την ημέραν της εορτής, και να μην εμποδίζετο από βροχάς ή χιονοπτώσεις.
Τα κωδωνοστάσια ήσαν λιθόκτιστα, υπερέβαινον το ύψος της στέγης των εκκλησιών, και έφερον ανά τρείς κώδωνας διαφορετικών διαστάσεων ευρίσκοντο εις το μέσον της κοινής αυλής εκκλησίας και σχολείου.
Κανένα παρεκκλήσιον δεν είχεν κωδωνοστάσιον.



Ανδρέας Σπυράντης
Ιατρός


Σ.Σ.Προσπαθήσαμε να μην κάνουμε επεμβάσεις στο αρχικό κείμενο , αφού πρόκειται για ένα είδος απομνημονευμάτων, τα οποία δεν μεταβάλλονται "επ' ουδενί λόγω".
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah