ΤΟ «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ»

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το «Φροντιστήριον Αργυρουπόλεως» ιδρύθηκε σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος», το 1723, από τον αρχιεπίσκοπο Χαλδίας Ιγνάτιο Σκρίβα Α, τον Φυτιάνο, και ακολούθησε σε γενικές γραμμές την πορεία του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος».
Το πρώτο του όνομα ήταν «Σχολή Ελληνικών Μαθημάτων» και στεγάστηκε στο σπίτι της οικογένειας Κολογεράντων. Μέχρι που ανέλαβε τη διεύθυνση της σχολής ο Γεώργιος Κυριακίδης, το Φροντιστήριο πέρασε από πολλές περιπέτειες και έκλεισε τρεις φορές λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
 Στα μέσα του 19ου αι. η λειτουργία του Φροντιστηρίου αναβαθμίστηκε. Με πρωτοβουλία του διευθυντή του, Γ. Κυριακίδη, συντάχθηκε Κανονισμός Λειτουργίας, καθιερώθηκε Ωρολόγιο Πρόγραμμα, εισήχθησαν νέα βιβλία, ορίστηκε Επιτροπή από τρεις εφόρους, υπεύθυνους για τα οικονομικά της σχολής και, γενικά, έγιναν πολλές αλλαγές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών. Το σχολικό έτος 1857-1858 φοιτούσαν 30 μαθητές στο τριτάξιο Ελληνικό και 235 στο Δημοτικό. Το Φροντιστήριο συνέχισε να αναπτύσσεται.
Μεγάλη ακμή γνώρισε την τελευταία δεκαετία του 19ου αι. και τα πρώτα 15 χρόνια του 20ού αι. Το 1894 με πρωτοβουλία του διευθυντή του Φροντιστηρίου Γερβάσιου Σαρασίτη, το Φροντιστήριο άρχισε να λειτουργεί και ως επιμορφωτικό κέντρο για τους δασκάλους της περιοχής τη; Χαλδίας, καταγράφηκαν οι τόμοι της βιβλιοθήκης του Φροντιστηρίου και, γενικά, έγιναν πολλές βελτιώσεις στη λειτουργία του. 
Το σχολικό έτος 1898-1899 στο Εκπαιδευτήριο δίδασκαν 12 εκπαιδευτικοί και φοιτούσαν περί τους 300 μαθητές. Το Φροντιστήριο περιελάμβανε την εποχή αυτή μία τάξη Νηπιαγωγείου, τέσσερις τάξεις Δημοτικού και τρεις τάξεις Γυμνασίου. 
Η κατάσταση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1914, οπότε λόγω των πολέμων η πορεία του άρχισε να φθίνει, με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά το 1922. Τα μαθήματα που διδάσκονταν στο Φροντιστήριο Αργυ-ρούπολης ήταν, σε γενικές γραμμές, τα ίδια που διδάσκονταν και σε αυτό της Τραπεζούντας.

Σωφρόνης Χ'Σαββίδης 
Καθηγητης  Γλωσσολογιας   ΑΠΘ
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah