Ωτία

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Το πιο συνηθισμένο ποντιακό γλυκό παίρνει το όνομά του από το αυτί (ωτίο), γιατί μοιάζει το σχήμα του. Γίνεται από ελαφρώς γλυκιά ζύμη με γιαούρτι. Έχει ουδέτερη γεύση, γιαυτό τρώγεται πολύ εύκολα, καθώς δεν είναι πολύ γλυκό. Επειδή είναι δύσκολο να πετύχουμε το συγκεκριμένο σχήμα, εμείς σας τα προτείνουμε
σε σχήμα φιόγκου. Αν θέλουμε,αφού το τηγανίσουμε,   μπορούμε να το πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα ή κανέλα με ζάχαρη άχνη.
Η ποσότητα είναι της «παλιός σχολής», δηλαδή τεράστια - γίνονται περίπου 80 κομμάτια


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν.
 Προ­σθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, το σησαμέλαιο και τνερό. Ζυγίζουμε τα 350 γρ. γιαούρτι και προσθέ­τουμε τη   σόδα, ανακατεύοντας για να διαλυθεί. 
Μόλις αφρίσει, το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και ξαναχτυπάμε ώστε να ενωθούν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα σε δύο δόσεις, για καλύτερη ενσωμάτωσα ζυ­μώνοντας με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή και να μην κολλάει καθόλου στο χέρι. 
 Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρω­μένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Την ανοίγουμε με την βέργα σε πάχος 0,5 εκ.)
 Δεν πρέπει να ανοιχτεί πολύ λεπτό φύλλο, καθώς το ωτίο γίνεται σαν λου­κουμάς, δεν είναι πιτάκι.
Κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 4 εκ. Κάθε λωρίδα την κόβουμε σε ρόμβους περίπου 3x4 εκ. και τις τσιμπάμε στη μέση σαν φιογκάκι . Αφού φτιάξουμε όλα τα ωτία, ρίχνου­με περίπου μισό λίτρο από το σησαμέλαιο για το τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι και το βάζουμε να κάψει, χωρίς όμως να βγάλει καπνό.
 Ρίχνουμε στο τηγάνι δύο-δύο τα ωτία και τηγανίζουμε για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
 Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτά­λα και τα αφήνουμε σε απορρο­φητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το λάδι. Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους λουκουμάδες και στη μέση του τηγανίσματος πετάμε την πρώτη δόση από το λάδι, συμπληρώνουμε με το υ­πόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε τα υπόλοιπα ωτία.


ΥΛΙΚΑ (για περίπου 80 ωτία)
3 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
350 γρ. γιαουρτι αγελαδινό 
1/2 κουτ. γλυκού σόδα (την οποία ανακατεύουμε μέσα στο γιαούρτι)
2 κάψουλες βανιλίνη
70 ml σησαμέλαιο
70 ml νερό
1/2 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σπορέλαιο για τηγάνισμα (περίπου 1 λίτρο)

 Χαρούλα  Κωτίδου
Περιοδικό : Γαστρονόμος 
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah