Ενα
από το κλασικότερα πιάτα της ποντιακής κουζίνας και πολύ εύκολο στην
παρασκευή του. Γίνεται με το « μαύρο» λάχανο. Είναι ένα φυτό στρογγυλό, που
γύρω-γύρω έχει μεγάλα πράσινα φύλλα σαν σέσκουλο. Με αυτό γίνονται πάμπολλες
ποντιακές παρασκευές. Επειδή είναι πιθανό να μην το βρούμε στην αγορά,
μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σέσκουλα. Το βρίσκουμε σε κάθε τοπική
ποντιακή κουζίνα, με μικρές παραλλαγές: προσθέτουμε ένα κρεμμύδι τσιγαρισμένο
ή ακόμη και λίγη σάλτσα ντομάτας.
ΥΛΙΚΑ (Για 6 μερίδες)
2 φλυτσάνια τσαγιού μαύρα φασόλια
3 κιλά μάυρα λάχανα
130 ml ελαιόλαδο
αλατοπίπερο κατά βούληση
6 καυτερές πιπερίτσες (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ
Αποβραδίς μουσκεύουμε τα φασόλια. Την επομένη, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι εντελώς. Θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά. Οσο βράζουν τα φασόλια, καθαρίζουμε τα μαύρα λάχανα (ή τα σέσκουλα) και τα χοντροκόβουμε).
Μόλις βράσουν τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λάχανα ή τα σέσκουλα και ελάχιστο νερό γιατί τα χόρτα θα βγάλουν το δικό τους, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαραθούν εντελώς τα λαχανικά, να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους. Σερβίρουμε με λεμόνι και γαρνίρουμε (αν θέλουμε) κάθε μερίδα με μία καυτερή πιπερίτσα.
Αποβραδίς μουσκεύουμε τα φασόλια. Την επομένη, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι εντελώς. Θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά. Οσο βράζουν τα φασόλια, καθαρίζουμε τα μαύρα λάχανα (ή τα σέσκουλα) και τα χοντροκόβουμε).
Μόλις βράσουν τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λάχανα ή τα σέσκουλα και ελάχιστο νερό γιατί τα χόρτα θα βγάλουν το δικό τους, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαραθούν εντελώς τα λαχανικά, να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους. Σερβίρουμε με λεμόνι και γαρνίρουμε (αν θέλουμε) κάθε μερίδα με μία καυτερή πιπερίτσα.
Μαρία Αδαμίδου
Πηγη: Γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου