Ανάπτυξη και Ευημερία στον 21ο Αιώνα

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013


 Παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη  
 

Η νέα μελέτη του Λέκτορα Διεθνών Σχέσεων Δρ Φίλιππου Προέδρου με τίτλο "Ανάπτυξη και Ευημερία στον 21ο Αιώνα", κυκλοφόρησε και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ.
στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
.




Οι Εκδόσεις iWrite και ο Δρ Φίλιππος Προέδρου σας προσκαλούν στην πρώτη μεγάλη παρουσίαση του νέου μας βιβλίου με τίτλο "Ανάπτυξη και Ευημερία στον 21ο Αιώνα: Η προσέγγιση των οικολογικών οικονομικών και η περίπτωση της Ελλάδας την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Για το βιβλίο και για το θέμα που πραγματεύεται θα μιλήσουν εκτός από τον συγγραφέα οι: Σίμος Μπενσασσών (Επισκέπτης Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης στο Dukakis Center, ACT), Χρήστος Φραγκονικολόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ) και ο Πέτρος Γκολίτσης, Λέκτορας Οικονομικών στο City College, International Faculty of the University of Sheffield

Από το εξώφυλλο διαβάζουμε...
Η παγκόσµια πολιτική και οικονοµική ζωή διέπεται από το παράδειγµα της µεγέθυνσης της οικονοµίας. Η περαιτέρω µεγέθυνση, ωστόσο, είναι στις µέρες µας τόσο ανέφικτη όσο και ανεπιθύµητη. Η λογική της µεγέθυνσης προσκρούει, πρώτα απ’ όλα, σε αµείλικτα οικολογικά όρια που αναχαιτίζουν τις επεκτατικές τάσεις της οικονοµικής σφαίρας και ανακόπτουν µέρος της οικονοµικής δραστηριότητας. ∆εύτερον, στο βαθµό που λαµβάνει χώρα η οικονοµική µεγέθυνση, δηµιουργεί υψηλά οικολογικά κόστη και ολοένα και χαµηλότερες οικονοµικές απολαβές. Τρίτον, το παράδειγµα της µεγέθυνσης διαιωνίζει τη µονοπώληση της ηθικής και φιλοσοφικής σφαίρας από την οικονοµική λογική και, τέταρτον, διατηρεί τεράστιες ανισότητες και λειτουργεί εις βάρος κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής συνοχής. 
Υπό το βάρος των οικολογικών, οικονοµικών, πολιτικών και κοινωνικών αυτών αρνητικών συνεπειών, είναι απαραίτητη µία εναλλαγή παραδείγµατος µε στόχο τη διατήρηση του κεκτηµένου βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης εντός των δεδοµένων βιοφυσικών ορίων, και µε έµφαση στην αρτιότερη πολιτειακή οργάνωση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδόµηση του κυρίαρχου παραδείγµατος είναι το πρώτο απαραίτητο βήµα προς την περιχαράκωση ενός νέου εναλλακτικoύ παραδείγµατος, αυτού των οικολογικών οικονοµικών, που προτείνει ένα ολιστικό πλαίσιο δράσης εναρµονίζοντας την οργάνωση του κοινωνικού κόσµου µε τους αναπόδραστους νόµους της φύσης. Μία τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε ριζοσπαστικές προτάσεις πολιτικής στον ενεργειακό, οικονοµικό και πολιτικό τοµέα τόσο σε παγκόσµιο επίπεδο, όσο και σε τοπικό και κρατικό.  
Παράλληλος στόχος του βιβλίου, έτσι, είναι να προδιαγράψει ένα νέο σχέδιο δράσης που θα καταστήσει την Ελλάδα βιώσιµη οικολογικά, χρηµατοπιστωτικά, ενεργειακά και οικονοµικά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την απαγκίστρωση από πρότερα ιδεολογικά θέσφατα και αγκυλώσεις και µία νέα θεώρηση της κοινωνικής ζωής και των στόχων που αυτή πρέπει να υπηρετεί.   
Γνωρίστε τον Συγγραφέα...
Ο Φίλιππος Προέδρου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1981. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1998-2002), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Warwick στη Μ. Βρετανία (MA in International Relations) (2003) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης στην Κομοτηνή (2009) με θέμα τις ενεργειακές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Εργάζεται ως λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο City College, International Faculty of the University of Sheffield από το 2008, στο DEI College, Registered Centre of the University of London for the London School of Economics and Political Science Programs από το 2009, και στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) από το 2012. Έχει διατελέσει υπεύθυνος έρευνας για θέματα Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Ερευνητικό Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) (2010), ενώ συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με το περιοδικό Εικονογραφημένη Ιστορία από το 2009. 
Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ενεργειακή πολιτική, η παγκόσμια διακυβέρνηση, η δημόσια διπλωματία και τα οικολογικά οικονομικά. Πέρα από κείμενα σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα, έχει δημοσιεύσει σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών, όπως τα European Security (2007), Journal of Contemporary European Studies (2010), Studia Diplomatica – The Brussels Journal of International Relations (2010), Journal of Southeast European and Black Sea Studies (2010), Diplomacy and Statecraft (2012) και Cyprus Review (2013). Είναι συγγραφέας δύο ακόμη βιβλίων, το πρώτο με τίτλο Ο εκδημοκρατισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Μία εισαγωγή στην κοσμοπολιτική δημοκρατία, μαζί με το Χρήστο Φραγκονικολόπουλο (Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα, 2010), και το δεύτερο με τίτλο EU energy security in the gas sector: Evolving dynamics, policy dilemmas and prospects (Ashgate, London, 2012).


ΠΟΥ; Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο | Γ. Βαφόπουλου 3 | Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου | τηλέφωνο 2310 424 132 3

ΠΟΤΕ; Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ.


Γνωρίστε περισσότερα για το βιβλίο
στην σελίδα των εκδόσεων iWrite
www.iwrite.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah