Στρατιωτική διοργάνωση των Σανταίων

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013



Μόλις ανέβηκαν οι οπλισμένοι Σανταίοι στην Σαντά, η «Ένωση» επειδή είχε πληροφορίες ότι θα κάνουν επιδρομές στην Σαντά οι γύρω απ' αυτήν Τούρκοι, έστειλε στις 15 του Δεκέμβρη τον Θεοδόση Χειμωνίδη στη Σαντά, τον διέταξε δε να καλέσει γενική συνέλευση των Σανταίων και να τους ανακοινώσει τις παρακάτω  αποφάσεις της:
 1) Να συστηθεί 5μελής Επιτροπή Άμυνας της Σαντάς,
2) Η Επιτροπή Άμυνας να συστήσει στο κάθε χωριό και να υποδείξει όσους οπλαρχηγούς  ξέρει ικανούς
3) Κάθε Σανταίος από 20- 50 χρόνων να είναι υποχρεωμένος να οπλιστεί και
 4) Όσοι δεν έχουν όπλα και στολή να κατέβουν στην Τραπεζούντα για να οπλιστούν και να ντυθούν.
Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε Πρόεδρο της Επιτροπής  Αμύνης τον Θεοδόση Χειμωνίδη , γραμματέα της Επιτροπής τον Γιάννη Κουφατσή και ταμία τον Ισαάκ Κούρτογλου και Συμβούλους τους Χρήστο Σεβαστίδη και Αβραάμ Καλαϊτσίδη.
Ισχανάντων Σαντας
 Η Επιτροπή εξέλεξε γενικό οπλαρχηγό  το Γιάννη Σπαθάρο και βοηθούς του , τους Αβραάμ Καλαϊτσίδη, Χρήστο Σεβαστίδη, Ευκλείδη Κουρτίδη, Γιάννη Ορφανίδη, Γιάννη Ζαχαριάδη και Γιάννη Τριανταφυλλίδη. Οι Ισχανανταίοι έδωσαν στον οπλαρχηγό τους Ευκλείδη και δυο βοηθούς, τον Γεώργιο Γωνιάδη και Περικλή Κουφατσή.
Οι Ισχανανταίοι πήραν κατάκαρδα το ζήτημα της διοργάνωσης και πρώτοι αυτοί ενήργησαν την ανόρυξη πολλών χαρακωμάτων στη γραμμή Μωρέν, Κοιλάδ, Ρακάν και  Αρόζ. Τα χαρακώματα αυτά τα φύλαγαν νύχτα μέρα εναλλάξ οι υπερδιπλάσιοι οπλίτες της Σαντάς, οι οποίοι εκτός από τα 200 οπισθογενή όπλα (μάλιχερ, μάουζερ, γκρά κλπ) που απόκτησαν κατά καιρούς , γέμισαν και άδειες μπόμπες με δυναμίτες και καψούλια που τα είχαν άφθονα και μετέτρεψαν τις μπόμπες σε χειρομβοβίδες που εκρηγνύονταν με φοβερό κρότο.
Ύστερα από την διοργάνωση τους οι Σανταίοι επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους Τερελήδες για να εξουδετερώσουν τις κακές τους σκέψεις  εναντίον της Σαντάς.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah