ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ (1953 - 1983)

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ο συνολικός πληθυσμός της Αυστραλίας είναι 16 εκατομμύρια κάτοικοι , από τους οποίους οι 700.000 - 800.000 είναι ελληνικής καταγωγής. Η Μελβούρνη είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Αυστραλίας με 3 εκατομμύρια κατοίκους. απο τους οποίους οι 270.000 είναι Έλληνες.
Όσον αφορά τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής, υπολογίζεται ότι είναι γύρω στους 100.000 στην Αυστραλία, από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στους 50.000, ζουν στη Μελβούρνη.
Στη διάρκεια των 30 χρόνων της ύπαρξής της, η ποντιακή παροικία της Μελβούρνης ανέδειξε 7 σωματεία, ένα από τα οποία είναι αθλητικό και τα υπόλοιπα έξι είναι πολιτιστικά.

Μέλη της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης- Αυστραλίας
Ο αριθμός αυτός των σωματείων μπορεί ίσως να δικαιολογηθεί, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Μελβούρνη είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο σε έκταση και ότι οι αποστάσεις από ένα προάστιο στο άλλο είναι πολύ μεγάλες και καταναλώνουν πολύ χρόνο. Και δεύτερο το γεγονός ότι οι Έλληνες γενικά δεν εγκαταστάθηκαν σε 1 - 2 κεντρικά προάστια, αλλά έχουν απλωθεί σε όλα σχεδόν τα εσωτερικά και εξωτερικά προάστια της Μελβούρνης, για λόγους οικονομικούς και επαγγελματικούς.
Μερικά από τα πολιτιστικά επιτεύγματα των Ποντίων της Μελβούρνης είναι:
■Το 1966 - 1967 το πρωτοπόρο σωματείο Ένωση Ποντίων «Παναγία Σουμελά» εξέδωσε τη δική του μηνιαία ποντιακή εφημερίδα «Φωνή των Ποντίων».
■Ενώ πριν από το 1965 η ποντιακή ταυτότητα ήταν εντελώς άγνωστη στους άλλους Έλληνες , αργότερα, με την άνοδο των συλλόγων, η ταυτότητα των Ποντίων έγινε πασίγνωστη.
■Η ποντιακή μουσική και ο χορός, ιδιαίτερα οι χοροί κότσαρι και τικ, έχουν γίνει την τελευταία δεκαπενταετία πιο διάσημοι και από τον καλαματιανό και τον τσάμικο.
■Σε όλες τις παροικιακές εκδηλώσεις - ελληνικές και ξένες - οι Πόντιοι αντιπροσωπεύονται πάντα από κάποιο χορευτικό συγκρότημα των σωματείων και πολλές φορές είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι της όλης ελληνικής παροικίας. Από την άλλη πλευρά, με λύπη μας βλέπουμε ότι η ποντιακή διάλεκτος δεν μπορεί να αναζωογονηθεί με γοργό ρυθμό.
Πριν από το 1971, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας απέβλεπαν στην αφομοίωση όλων των μεταναστών, δηλαδή προωθούσαν αποκλειστικά την «αυστραλοποίηση». Από το 1971, όμως, που ήρθε στην εξουσία η εργατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Γκοφ Γουΐτλαμ, έγιναν ραγδαίες αλλαγές προς όφελος των μεταναστών. Προσέγγισε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και διακήρυξε τη διατήρηση και συσπείρωση των διαφόρων μειονοτήτων μέσα στο πλαίσιο της πολυεθνικής και πολυπολιτισμι-κής Αυστραλίας.
α) Δημιούργησε ραδιοφωνικό σταθμό πολυεθνικό, που εκπέμπει σε πάνω από 50 γλώσσες.
β) Ιδρυσε ένα νέο πολυεθνικό κανάλι στην τηλεόραση.
γ) Χορηγεί χρηματικά ποσά σε αναγνωρισμένα πολιτιστικά σωματεία για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.
Στην Αυστραλία ιδρύθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν τα σωματεία: Ένωση Πο-τίων «Παναγία Σουμελά» (1956), Ένωση Ποντιακής Νεολαίας (1960), Αθλητική Ένωση Ποντίων (1974), Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» Τόμασταουν και Λάιλον Βι-κτώριας (1974), Ποντιακή Εστία (1976), Σύλλογος «Εύξεινος Πόντος» Μελβούρνης (1978), Παμποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας (1982).

Σοφία Σεβαστοπούλου

Απο την εισήγηση της στο Α' Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο
Θεσσαλονίκη 7-14 Ιουλη 1983
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah