Ο Γρηγόρης Βαλτινός προλογίζει «Το σπίτι της Σιωπής» της Τζένης Κοσμίδου

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013



Ο Γρηγόρης Βαλτινός προλογίζει «Το σπίτι της Σιωπής» της Τζένης Κοσμίδου

Το θεατρικό έργο  της Τζένης Κοσμίδου, «Το σπίτι της Σιωπής» αποτελεί ένα ιδιαίτερο ψυχόδραμα που αγγίζει τα όρια του ψυχολογικού θρίλερ.
  Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τις τραγικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι σκληρότερες μορφές ενδοοικογενειακής βίας στον ψυχισμό νεαρών ανθρώπων που είχαν την ατυχία να γίνουν αποδέκτες της στην παιδική τους ηλικία.
  Πέντε αδέλφια που μάχονται για την επιβίωση του σε ένα αληθινά αποτρόπαιο περιβάλλον. Πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι που κατά την διάρκεια της απεγνωσμένης τους προσπάθειας για επιβίωση εναλλάσσουν με εφιαλτική ταχύτητα την μάσκα του θύτη και τους θύματος..
Μια οικογένεια που θα μπορούσε κάλλιστα ζει στην διπλανή πόρτα κρύβοντας μόλις λίγα μέτρα μακριά μας το αποτρόπαιο μυστικό της. Ένα μυστικό που ακόμα και ο πιο νοσηρός νους θα δυσκολευόταν να συλλάβει. Ένα μυστικό που θα σκοτώσει πολλές φορές πρίν τελικά πέσει στο πάτωμα άψυχο και ακίνδυνο.
Ακίνδυνο φαινομενικά βέβαια γιατί ο μαύρος ανθός της βίας ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής αφήνει πάντα πίσω τον σπόρο του συνεχίζοντας έτσι τον αέναο κύκλο της δυστυχίας.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός που προλογίζει το εν λόγο έργο γράφει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο του προλόγου του:
.Διαβάζοντας το έργο της Τζένης, παρόλη την έμμεση επίθεση που κάνει στην ενδοοικογενειακή βία και ενώ το θέμα από μόνο του μαυρίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή, ένιωσα χαρά. Και αυτό γιατί, το έχει γράψει ένα νέο παιδί και έχει χαρίσει στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία ένα διαχρονικό έργο.
Δυστυχώς τα λεγόμενα του κυρίου Βαλτινού κρύβουν μία μεγάλη αλήθεια. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα διαχρονικό θέμα ταμπού το οποίο διαιωνίζεται χωρίς σταματημό. Στόχος της συγγραφέως όπως η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη της είναι αφενός να ευαισθητοποιήσει το πλήθος φέρνοντας το αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα που έχουν την ατυχία να βιώνουν πλήθος συνανθρώπων μας ώστε να ευαισθητοποιηθεί να και θελήσει να αλλάξει κάτι και αφετέρου να κάνει τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να έχουν τέτοια βιώματα να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι μόνοι τους και πάνω από όλα ότι η Σιωπή δεν είναι λύση.
  Το σπίτι της Σιωπής  έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Άβατον την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και αγκαλιάστηκε με περίσσια αγάπη από τον κόσμο ο οποίος κυριολεκτικά πλημύρισε την οδό Ευπατριδών στην οποία βρίσκετε το θέατρο Άβατον. Οι συντελεστές δεν μπορούσαν να κρύψουν την συγκίνηση που τους προκάλεσε αυτή η τόσο έντονη ανταπόκριση του κόσμου αλλά και ο κόσμος με την σειρά του δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνηση που του προκάλεσε η εν λόγο παράσταση η οποία πέρα από ένα πολύ δυνατό κείμενο, προσέφερε συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς που ενσάρκωναν τους δραματικούς ήρωες της ιστορίας μέσα από μια αληθινά ιδιαίτερη, πρωτότυπη και καυστική σκηνοθετική ματιά.
  Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15. Εμείς τους ευχόμαστε τα καλύτερα γιατί η σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα  έχει πραγματική ανάγκη τέτοιου είδους καλλιτεχνικά σοκ τα οποία υπηρετούν στον μέγιστο βαθμό τον βαθύτερο και ουσιαστικότερο σκοπό της τέχνης αποτελώντας κοινωνική προσφορά.

Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Διονύσης Βεργίνης
Φιλολογική Επιμέλεια: Αγγελική Γκαλμπένη - Παπαγρηγορίου
Εκδόσεις: Scene 10-7

Συντελεστές Παράστασης:

Κείμενο: Τζένη Κοσμίδου
Σκηνοθεσία: Δικαία Πικιού
Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Στρατηγόπουλος
Ενδυματολόγος: Άννα Ψαρρά


Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αγγελική Γκαλμπένη, Μία Καλιντζόγλου, Σάκης Καρκαφίρης, Τζένη Κοσμίδου, Τζαννής Σπανός
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah