ΠΑΦΡΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ-Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Στο βιβλίο «Η Πάφρα του Πόντου, η Χώρα των Γενναίων», εξιστο­ρούνται και καταγράφονται τα ηρωικά κατορθώματα των Παφραίων του Πόντου που πολέμησαν την Τούρκικη τυραννία και που πλήρωσαν με τη ζωή τους την απαράμιλλη τόλμη τους και θυσίασαν τα πάντα για την ελευθερία τους ους .
Η γιγαντομαχία στα βουνά του Πόντου και ειδικότερα του Δυτικού Πόντου έδωσε μια καινούργια λάμψη και φώτισε ένα σκοτισμένο και φοβισμένο κόσμο, του έδωσε πίστη και πεποίθηση για τη νίκη του κατά του Τούρκου δυνάστη και έγινε με το παράδειγμά του ο φωτεινός οδηγός για τις επερχόμενες γενεές στον ιστορικό δρόμο τους.
Οι ηρωικές μορφές που ανέδειξαν οι Παφραίοι του Πόντου από τη χαραυγή της ιστορίας τους μέχρι και σήμερα δεν έπαυσαν μα ούτε και θα παύσουν να ηλεκτρίζουν κάθε Ελληνική ψυχή και θα ενδυναμώ­νουν πάντοτε το Εθνικό φρόνημά τους.
Στο βιβλίο αυτό θα βρει κάθε Πάφραλης ειδικότερα  του ίσως θα είναι το -χωριό του, τα βουνά όπου πολέμησαν οι γονείς και οι παππούδες του, ίσως θα είναι το όνομα της μάνας η του πατέρα, του αδελφού ή του συγγενή και στη θύμηση τους μπορεί να κλάψει, να δα­κρύσει, μα πρέπει πάλι να ξαναζωντανέψει μέσα στα βάθη της ψυχής του τον υπέροχο και ωραίο αγώνα των προγόνων του.
Πόσες φορές ο Πάφραλης δεν έμεινε στη ζωή του γυμνός και νηστικός, χωρίς τους δι­κούς του χωρίς σπίτι και περιουσία, Σχολειό και Εκκλησία μα πάντα στάθηκε ορθός, χαλύβδινος αγέρωχος.
 Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικο­γένειες, χωριά καμένα δυο και τρεις φορές, μητέρες που πετούσαν τα παιδιά τους στο δρόμο ή στα ρέματα μήπως τα βρει κάποιος και τα σώ­σει. Πολλές μ,α  πάρα πολλές οι εξορίες αθώων γυναικόπαιδων, άταφα πτώματα παλικαριών, η πείνα, η αρρώστια η κούραση και το κλάμα μό­νιμα σύντροφοι στη ζωή τους.
Η ιστορία των Παφραίων του Πόντου, των γενναίων Ελλήνων, δεν έχει το προηγούμενό της σε καμία άλλη περιοχή και σε κανένα λαό και όμως η ιστορία αυτή έμεινε στο σκότος και ξεχάστηκε και ακολούθησε τη μοίρα των δημιουργών της, τους γεν­ναίους Παφραίους.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah