Πνευματικό μνημόσυνο στη μνήμη του Χρήστου Αντωνιάδη

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πνευματικό μνημόσυνο στη μνήμη του Νευροχειρουργού και στιχουργού Χρήστου Αντωνιάδη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Αυγούστου στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, παρουσία φίλων του γιατρού, αλλά και συγγενικών του προσώπων.
Πολύς κόσμος μάλιστα να σημειωθεί πως ήρθε από πολύ μακριά δείγμα ασφαλώς της μεγάλης αγάπης και εκτίμησης που είχαν και συνεχίζουν να έχουν στο Χρήστο Αντωνιάδη.
Η εκδήλωση όπως είπε ο συντονιστής της, ο πρώην Νομάρχης Κοζάνης κ. Πασχάλης Μητλιάγκας είναι ένα φιλολογικό και πνευματικό μνημόσυνο, καθώς το θρησκευτικό μνημόσυνο έγινε πριν λίγες εβδομάδες.
Χθες μάλιστα ήταν και τα γενέθλια του Χρήστου, καθώς γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1950. Για το γιατρό μίλησαν ο καθηγητής της νευροχειρουργικής κ. Παναγιώτης Σελβιαρίδης, ο στιχουργός μας Λευτέρης Χαψιάδης , ο δάσκαλος και συγγραφέας Κώστας Ζουρουφίδης όπως επίσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κοζάνης κ. Κώστας Κυτίδης, που θέλησε να ευχαριστήσει τον Χρήστο Αντωνιάδη για μια περιπέτεια που είχε με την υγεία του και έπεσε στα χεριά… του γιατρού και βρίσκεται σήμερα στη ζωή.
Στο επιστημονικό έργο του γιατρού στάθηκε ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης λέγοντας πως ήταν ένας «Λαμπρός επιστήμονας και γιατρός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου επίπεδου, χωρίς καμιά υπερβολή», ενώ από την πλευρά του ο κ. Χαψιάδης που ήρθε από τα Κοίλα του Έβρου είπε πως ο Χρήστος Αντωνιάδης: «Έσωζε ζωές με το νυστέρι του και θεράπευε ψυχές με το στοίχο του», ενώ στάθηκε και σε μια «περιπέτεια» που είχε με τη μέση του και θεραπεύτηκε από το Χρήστο Αντωνιάδη. 

«Σαν ποιητής θεράπευε πολλές φορές τη ψυχή μου με τούς στίχους του», είπε επίσης ο κ. Χαψιάδης. Ο Χρήστος Αντωνιάδης «έφυγε» στα τέλη Ιανουαρίου του 2013 ηλικία 62 ετών και καταγόταν από την Ξηρολίμνη Κοζάνης.
Η είδηση του θανάτου του αγαπημένου σε όλους γιατρού, συγκλόνισε φίλους γνωστούς, αλλά και στο σύνολο της την κοινωνία, που έχασε έναν σημαντικό άνθρωπο, ο οποίος προσέφερε απλόχερα, στην επιστήμη, στην ποντιακή παράδοση και τον τόπο του. Ο άνθρωπος που ξεχώρισε και αγαπήθηκε για την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του, την ισχυρή προσωπικότητα, την ειλικρίνεια του και τη σεμνότητα που τον διέκρινε, ζει πλέον στις καρδιές όλων όσων τον γνώρισαν και δέχτηκαν την επιστημονική του γνώση, τις ιατρικές του υπηρεσίες και τη βοήθεια του.
Ο μεγάλος στιχουργός και διακεκριμένος νευροχειρούργος Χρήστος Αντωνιάδης, αποτέλεσε καμάρι του νεότερου Ποντιακού Ελληνισμού τόσο ως σπουδαίος επιστήμονας στην Ιατρική όσο και ως στιχουργός που είχε την μοναδική ικανότητα να περιγράφει σύγχρονες μορφές ζωής και καταστάσεις μέσα από αυθεντικά ποντιακά στιχουργήματα. 

Ο γνωστός νευροχειρούργος, δεν έκοψε ποτέ τις ρίζες με το ποντιακό παρελθόν του, η μόνιμη αγωνία του ήταν να μην εξαφανισθεί η ποντιακή διάλεκτος, συνεχίζοντας να γράφει με  στόχο να παραμείνει ζωντανή η «ποντιακή λαλιά».
Ο Χρήστος Αντωνιάδης ήταν επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής Κλινικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 1976 μετέβη στην Γερμανία όπου σαν εσωτερικός βοηθός της νευροχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστήμιου ULM της Γερμανίας, όπου και εκπαιδεύτηκε εντατικά στην μικροχειρουργική και στη νευροδιαγνωστική. Ανέλαβε μέρος της διδασκαλίας των φοιτητών και της επιστημονικής έρευνας στο πανεπιστήμιο. Περάτωσε τη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής με θέμα «Μικροχειρουργική αντιμετώπιση ανευρισμάτων εγκεφάλου». 

Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα επέστρεψε στην Γερμανία όπου το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου. Εκλέχτηκε Λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992 και το 1998 επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως Νευροχειρουργός στο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης». Με δική του επινόηση στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Φάρογλου και όλων των συνεργατών της κλινικής ανέπτυξε νέα μέθοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων υποσκληριδίων αιματωμάτων με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των υποτροπών και τον μηδενισμό της θνητότητας.
Η μέθοδος αυτή σήμερα αποτελεί μια βασική μέθοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων υποσκληριδίων αιματωμάτων. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 150 εργασίες, που έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια ή έχουν δημοσιευτεί σε δύο διεθνή συνέδρια. Ασχολήθηκε με την ποντιακή μουσική γράφοντας ποντιακούς στίχους, οι οποίοι μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από καταξιωμένους πόντιους καλλιτέχνες.

 Είχε συμμετάσχει στην ποντιακή δισκογραφία με κατ’ εξοχήν δικά του τραγούδια σε 7 δίσκους. Η πρώτη του ποιητική συλλογή «Κατάθεση ψυχής» μελοποιήθηκε από το Χρήστο Χρυσανθόπουλο και έγινε δίσκος στον οποίο συμμετείχε ως ερμηνευτής ο Στέλιος Καζαντζίδης.



Πηγή: kozan.gr
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah