Κανόνια νερού: Το ύδωρ από πηγή ζωής, αιτία βίαιου θανάτου

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να αποθηκεύσουν από 700 έως και 10.000 λίτρα νερού. Συνήθως, έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης 15 λίτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ μπορούν να φτάσουν "στόχο" ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 70 μέτρων από την αντλία. Το νερό που εκτοξεύεται από ένα σύγχρονο κανόνι νερού, δύναται να φτάσει τα 30 μπαρ πίεσης, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των οστών.
Εκθέσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από κανόνι νερού, μπορούν να παρουσιάσουν σοβαρά εσωτερικά τραύματα, όπως για παράδειγμα, ρήξη σπλήνας. Σε περίπτωση που τέτοιοι τραυματισμοί αγνοηθούν, μπορεί να προκύψει θάνατος.
Ο φρικτός θάνατος του Τούρκου διαδηλωτή, την προηγούμενη Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος χτυπήθηκε στο κεφάλι από αντλία νερού, έρχεται να τονίσει με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό το τύποις "μη θανατηφόρο" μέσο καταστολής.
Ωστόσο, στο "ενεργητικό" των κανονιών νερού είναι καταγεγραμμένες και άλλες τραγικές περιπτώσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Γερμανία, το φθινόπωρο του 2010, εναντίον του σχεδίου "Stuttgart 21": Σε μια από αυτές στη Στουτγκάρδη, ο 66χρονος συνταξιούχος Dietrich Wagner, χτυπήθηκε από αντλία νερού και έχασε το αριστερό του μάτι, ενώ αγωνιζόταν να σώσει το δεξί, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η έκβαση μέχρι σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διεθνής κριτική οδήγησε σχεδόν όλες τις χώρες της Δύσης να αφαιρέσουν τις αντλίες νερού από το αστυνομικό τους οπλοστάσιο, ακριβώς εξαιτίας της αυξημένης επικινδυνότητάς τους.
Μάλιστα, όταν η γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Theresa May και αξιωματούχοι της Scotland Yard στη Βρετανία, είχαν εισηγηθεί τη χρήση αντλιών νερού και μέσα στο Λονδίνο, στον απόηχο των δυναμικών φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2010, η Metropolitan Police ανάγκασε τη γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών να κάνει πίσω, κάνοντας λόγο για "αστυνόμευση παρακρατικού τύπου".

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, έχει χρησιμοποιηθεί κανόνι νερού, στην Κερατέα, για την καταστολή των διαδηλωτών ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ, τον Δεκέμβρη του 2010.


Πηγές: PHR και Wikipedia
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah