Γιάννης Μελετίδης

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ο Γιάννης Μελετίδης γεννήθηκε το 1937 στον συνοικισμό Προμηθέας Βέροιας. Οι γονείς του ήταν Πόντιοι, Καρσλήδες (με καταγωγή από την Αργυρούπολη). 
Ο πατέρας του ήταν ένας ευλαβής ιερέας και μετέδωσε τη θεοσέβεια και στον Γιάννη.
Ήταν οικονομολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός, φτάνοντας τον βαθμό του έφεδρου ταγματάρχη. Συνταξιοδοτήθηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία, όπου εργάστηκε μετά την πενταετή θητεία του στον στρατό. 
Στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στην επαγγελματική εκπαίδευση και ως υπεύθυνος λογιστηρίων ανωνύμων εταιρειών.
Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ημαθίας, αντιπρόεδρος του Δ. Σ. της Αντωνιαδείου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του δήμου Βέροιας, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, μέλος του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Βέροιας, της ΔΕΤΟΠΟΚΑ Βέροιας, σχολικών συλλόγων και σχολικών εφορειών κ. ά. 
Διετέλεσε, επίσης, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, διευθυντής του γραφείου εφέδρων αξιωματικών, εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας «Αργοναύτης» της Ευξείνου Λέσχης, στην οποία δημοσίευσε πολλά χρονογραφήματά του και άλλα άρθρα, αντιπρόεδρος εκκλησιαστικού συμβουλίου και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας.
Έχει εκδώσει τα βιβλία του «Οι ρίζες μας», 1984, «Οδοιπορικό στον συνοικισμό 'Προμηθέας' Βέροιας», 1995, «Γνωριμία με τον νεολιθικό οικισμό Νέας Νικομήδειας», 2000, «Καλλιθέα - Η συνοικία της Βέροιας»,2003.
Ήταν ομιλητής σε συμπόσια για τη λαογραφία των Ποντίων, που οργάνωσε η Επιτροπή Ποντιακών Εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια, στις εκδηλώσεις «Παύλεια» της μητρόπολης κ. α. 
Για το συγγραφικό και πολιτιστικό του έργο τιμήθηκε με ομόφωνη απόφαση το 2003 από τον δήμο Βέροιας με το μετάλλιο της πόλης, από τη μητρόπολη το 2004, με το χρυσό μετάλλιο Α' τάξης, από τη νομαρχία Ημαθίας, τους δήμους Αποστόλου Παύλου, Νεάπολης Θεσσαλονίκης, Ελευθερίου Κορδελιού, από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης, τη Θρακική Εστία και από άλλους φορείς.


Πάνος Καϊσίδης

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah