Στην Ταξίμ πίνουν μπύρες, στην Άγκυρα μάχονται με την Αστυνομία

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Στην Άγκυρα έχει μεταφερθεί η ένταση, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες από υγειονομικές αρχές της Άγκυρας, η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην τουρκική πρωτεύουσα προκάλεσε τον τραυματισμό 414 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Όπως αναφέρουν χρήστες του δημοφιλούς τόπου δικτύωσης, οι οποίοι μεταφέρουν τον παλμό των συγκεντρώσεων μέσω Twitter, η τουρκική αστυνομία απωθεί τους διαδηλωτές με τη βία, πραγματοποιεί ρίψεις νερού, ενώ κάποιοι ανέφεραν πως ακούστηκαν και πυροβολισμοί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για βολές με πλαστικές σφαίρες.Μάλιστα, ένα κορίτσι φέρεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά έπειτα από ρίψη δακρυγόνου το οποίο τη «βρήκε» στο στόμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες από υγειονομικές αρχές της Άγκυρας, η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην τουρκική πρωτεύουσα προκάλεσε τον τραυματισμό 414 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.«Όλοι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από ρίψη δακρυγόνων. Σήμερα μια ειρηνική και δημοκρατική διαδήλωση έληξε με την άγρια επίθεση της αστυνομίας», αναφέρει ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της τουρκικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένστολοι στόχευσαν προς τους διαδηλωτές, πραγματοποιώντας ρίψη δακρυγόνων.
«Η μεγάλη ποσότητα χημικών στην πλατεία Κιζιλάι και στις γύρω περιοχές έκανε την ατμόσφαιρα αφόρητη. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα και σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Οι ζωές χιλιάδων πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο», ανέφερε η ανακοίνωση.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πολλοί τραυματίες φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκαύματα, προβλήματα όρασης.
Την ίδια στιγμή, οργανώσεις στήνουν πρόχειρους χώρους περίθαλψης για να περιθάλψουν τραυματίες.

Ηρεμία στην Ταξίμ

Εν τω μεταξύ, οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έχουν κλείσει από τις δύο το μεσημέρι, ενώ για τρίτη συνεχή ημέρα, χιλιάδες διαδηλωτές καταφθάνουν στο κέντρο της Πόλης. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας σημαίες οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται κατά την κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν σε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη δεκατριάχρονη περίοδο διακυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού.
Μέχρι στιγμής οι πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά ενώ δεν υπάρχει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα όπως και χθες το βράδυ, στην πλατεία Ταξίμ εκατοντάδες νέοι με ένα μπουκάλι μπύρας στο χέρι ζητούν ελεύθερο αλκοόλ, ενώ περπατούσαν στα στενά γύρω από την πλατεία φωνάζοντας σχετικά συνθήματα, με τον κόσμο να τους χειροκροτεί.


Ανδρέας Μπελεγρής
Πηγη: Πρώτο Θέμα
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah