Ίδρυση και λειτουργία Πολιτιστικής Στέγης του Ελληνισμού της Ανατολής

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η επί πολλά χρόνια τώρα επιμονή του καθηγητή Ιωάννη Τουλουμάκου για την ίδρυση και λειτουργία στη Θεσσαλονίκη «Κέντρου Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής», που την αποδεχτήκαμε και την υιοθετήσαμε από την πρώτη στιγμή, είναι ενδιαφέρουσα, εκτός των άλλων, και για το γεγονός ότι δεν θα πρόκειται για ένα ακόμη από τα τόσα «μουσεία», αλλά για έναν χώρο λειτουργικό και - κυρίως αυτό - φιλόξενο.

Γνωρίζουμε από τη λειτουργία παρόμοιων ιδρυμάτων ότι πολλά από αυτά αποτελούν για τον ερευνητή χώρους δύσκολα προσπελάσιμους, όχι γιατί επιβάλλουν τη δυσκολία αυτή τα καταστατικά τους, αλλά γιατί η τύχη τους αφέθηκε στα χέρια ανίδεων υπαλλήλων, που βλέπουν τον κάθε ερευνητή ως ανεπιθύμητο επισκέπτη, που άλλη δουλειά δεν είχε και πήγε να τους χαλάσει την ησυχία. Να είναι ένας χώρος, όπως π. χ. η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, το Βαφοπούλειο κ.τ.λ.
Συγκεκριμενοποιούμε τις προτάσεις μας ως εξής:
1. Η ίδρυση Κέντρου Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής ή κάτι τέτοιο - για να αποφύγουμε κάποιους βαρύγδουπους όρους, όπως π. χ. μουσείο - προϋποθέτει την εξεύρεση των ανάλογων χρημάτων. Πιστεύουμε ότι η αρχή μπορεί να γίνει με τη μικρή ή μεγάλη συνεισφορά των ενδιαφερομένων φορέων, δηλαδή των προσφυγικών σωματείων και ομοσπονδιών, αφού αυτή η Πολιτιστική Στέγη θα εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, που αναφέρονται, μάλιστα, στην αρχή αρχή των καταστατικών τους.
Αυτοί μπορούν να φροντίσουν στην αρχή και για την εξεύρεση ανάλογης στέγης. Εφόσον γίνει αυτή η αρχή, τότε θα μπορούσαν οι εκπροσωπούντες τον φορέα να απευθυνθούν και στους δήμους, τις νομαρχίες, τα αρμόδια υπουργεία και όπου αλλού.
2. Το Κέντρο Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής μπορεί να αποκτήσει βιβλία, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και άλλα από την προσφορά όλων μας, που εκδηλώνουμε ενδιαφέρον. Τυχαίνει να γνωρίζουμε αρκετούς ανθρώπους που θα έδιναν ευχαρίστως κάποια από τα βιβλία τους ή άλλα είδη για έναν τέτοιο σκοπό.
 Άλλωστε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε διάφορα ιδρύματα και - με δυσκολία, οπωσδήποτε - να πάρουμε φωτοαντίγραφα των εντύπων που διαθέτουν. Από διάφορα έντυπα ή και από ιδιωτικές συλλογές ατόμων που θα καταλάβουν το μέγεθος αυτής της προσπάθειας, είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν και φωτογραφίες.
Όταν θα αποκτήσει το ίδρυμα αυτό οικονομική αυτοτέλεια - στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό - θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει έντυπα, φωτογραφίες ή άλλα, που αφορούν τον ελληνισμό της καθ' ημάς Ανατολής.
3. Χωρίς να αποκλείονται και οι πηγές που αφορούν γενικότερα την ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού και της ανθρωπότητας, γενικότερα, το ίδρυμα θα πρέπει να στραφεί προς κάθε τι που αφορά τον ελληνισμό της Ανατολής, για να ξέρει ο ερευνητής ότι εκεί θα έχει τις πηγές που χρειάζεται.
4. Για να υπηρετήσει τους σκοπούς του το ίδρυμα, θα πρέπει να ξεκινήσει σειρά επαφών με παρόμοια ιδρύματα και άλλους φορείς, ώστε να παίρνει κάθε φορά και να μεταδίδει τις εμπειρίες του.
Η προβολή της δουλειάς του - για την προσέλκυση ερευνητών - μπορεί να γίνεται και με θεσμοθετημένες ή ευκαιριακές εκδηλώσεις.
5. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν την πολιτιστική στέγη θα πρέπει να είναι ειδικευμένα άτομα, για να μπορούν να βοηθούν τους ερευνητές και όχι παιδιά μας, ανήψια ή παιδιά των φίλων μας, όπως γίνεται πολλές φορές.
6. Σε προχωρημένο στάδιο, το ίδρυμα θα μπορεί να προσφέρει και κάποια οικονομική ενίσχυση σε ερευνητές, για να συνεχίσουν το έργο τους. Ερευνητές, βέβαια, μπορεί να είναι και οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα.




Καίτη Μελή-Παπαπαναγιώτου
 δημοσιογράφος-οικονομολόγος

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 Santeos
| Design By Herdiansyah Hamzah